hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Anne babalara 5,5 yıl yarı zamanlı çalışma imkanı"

    Anne babalara 5,5 yıl yarı zamanlı çalışma imkanı
    expand

    Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin kampanyası HeForShe'nin Türkiye ayağının tanıtımında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, seçimlere kadar kadın haklarına yönelik yapılan düzenlemeleri meclisten geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bakan İslam, "Kadınlar doğuma bağlı, yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı kazanacak. Ayrıca doğum sonrası hem kadınlar hem erkekler, tüm çalışan ebeveynler çocukları okul çağına gelene kadar yaklaşık 5,5 yıl isterlerse yarı zamanlı çalışabilecekler" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin, herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarını savunmaya çağırdığı dayanışma hareketi HeForShe'nin Türkiye kampanyası tanıtım toplantısı Taksim'deki Divan Otel'de yapıldı. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanı sıra, kampanyanın ana destekçilerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingiborg Gisladottir, Kadın Koalisyonu Koordinatörü İlknur Üstün ile kampanyaya destek olan çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. Toplantı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kampanya ile ilgili mesajının okunmasıyla başladı.

    Başbakan Davutoğlu aile paketini açıkladı

    "Erkeklerin de desteği..."

    Toplantıda konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, HeForShe kampanyasına sadece kadınların değil erkeklerin de destek vermesi gerektiğini belirterek,  "Dünyanın yarısı kadın. Aslında yarıdan fazlası kadın. Dünyanın yarısına işsiz diğer yarı ile eşit değilsiniz' dediğiniz zaman işleri rayına koymak henüz başlangıçta imkansız hale gelir. O açıdan bizler kadınlar ve erkeklerin, haklar açısından, hukuk açısından, fırsatlar açısından eşit olduklarına inanıyoruz" dedi. Dünyada son 200 yılda kadınların yaptıkları mücadele sonrası birçok hakka sahip olduğunu söyleyen Bakan İslam, "Elbette edinilmiş çok değerli başarılar var. Çalışma, eğitim, seçme-seçilme hakkı artık neredeyse kadınların erkeklerle eşit hale geldi gibi dünyada. Ama bu hiçbir şey değil. 200 yıl sonra geldiğimiz noktaya baktığımızda halen işin başında olduğumuzu görüyoruz. Hala güç birliği yaparak çok çalışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Son 12 yıl Türkiye'nin yüz akı"

    Türkiye'de yüzyılın başında kadın hakları açısından müthiş bir ivme kazanıldığını belirten Bakan İslam, ilerlemenin ise başlangıca uygun olmadığını belirtti. Son 12 yılda ise başlangıçtaki ivmenin yakalandığını anlatan Bakan İslam, "Kadın hakları ve insan hakları konusunda son 12 yıl Türkiye'nin yüz akı bir dönemidir" dedi.

    Erdoğan: "Kadın ve erkeğin eşit olması fıtrata ters"

    5,5 yıl yarı zamanlı çalışma imkanı

    Bu dönemde kadın hakları ile ilgili yapılan yasal düzenlemeleri hatırlatan Bakan İslam, seçim dönemine kadar çıkartmayı hedefledikleri yasaları ise şöyle anlattı: "Getireceğimiz yasayla doğuma bağlı izinlerde kademe, derece ilerlemelerinin durmasını engelliyoruz. Erkekler askere gittiklerinde, çalışmadıkları halde onların kademe, derece ilerlemeleri otomatik olarak yapılıyor. Kadınlar doğum yapıyorlar, ücretsiz izne ayrılıyorlar. Kademe, derece ilerlemeleri orada duruyor. İzinleri bitiyor, işe geri dönüyorlar ondan sonra başlıyor. Bu getirdiğimiz yasayla bu eşitsizlik ortadan kalkacak. Kadınlar doğuma bağlı, yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı kazanacak. Ayrıca doğum sonrası hem kadınlar hem erkekler, tüm çalışan ebeveynler çocukları okul çağına gelene kadar yaklaşık 5,5 yıl isterlerse yarı zamanlı çalışabilecekler. Kreşlere vergi indirimi getirerek sayılarını çoğaltmayı istiyoruz. Ayrıca tüm belediyelere kreş açma zorunluluğu getiriyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Aile paketi" kadın istihdamını etkiler mi?

    Mustafa Koç: "Öncelikli kalkınma sorunu"

    Kampanyanın ana destekçilerinden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda kampanyanın dünyada sözcülüğünü yapan 10 kurum liderinden biri olan Mustafa Koç, konuşmasında yıllardır süregelen çabalara rağmen, kadınlara karşı hak ihlallerinin dünya çapında öncelikli kalkınma sorunlarından biri olmaya devam ettiğini söyledi. HeForShe kampanyasının, her şeyden önce kadın-erkek herkesi toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaya davet ettiğini belirten Mustafa V. Koç, "Dünyanın her yerinde biz erkeklerin sesi ne yazık ki çok yüksek çıkıyor. Bu defa sesimiz, kadın-erkek, sahip olduğumuz farklı seslerin birbirini bastırmadan duyulması için çıksın. Bunu yapabilmek için, öncelikle biz erkeklerin kadınların maruz kaldığı ayrımcılık hikayelerini ve önerdikleri çözümleri dinlememiz ve anlamamız gerekiyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koç Topluluğu olarak geçen yıl İş'te Eşitlik Bildirgesi'ni imzaladıklarını belirten Koç, "bugün de UN Women ve UN Global Compact'ın ortak metni olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni imzaladığımızı duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Önümüzdeki dönemde de Topluluk içerisinde eşitlik ilkelerinin benimsenmesi için birçok yeni çalışmayı başlatıyor olacağız" dedi.

    Omuz omuza mücadele

    "Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingiborg Gisladottir de, kadın haklarının geliştirilmesi yönündeki ilerlemelerin kadın örgütleri ve sivil toplum kurumlarının yıllarca, yılmadan süren mücadeleleri sayesinde olduğunu belirterek, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşabilmek için, erkeklerin de kadınlarla omuz omuza mücadele etmesinin önemine değindi.  Toplantının ardından Bakan İslam, Koç ve Gisladottir birlikte fotoğraf çektirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yardım çığlığı atan sevgilisini başından ve kalbinden vurdu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow