hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Antalya Adrasan 18 saat alev alev yandı!

    Antalya Adrasan 18 saat alev alev yandı
    expand

    Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Türkiye'nin cennet köşelerinden Adrasan'da dün saat 13.30 sıralarında başlayan orman yangınında alevler kızılçam ormanı ve meyve bahçelerini yutarak sahile ulaştı. Havadan ve karadan tüm söndürme çabalarına karşın 18 saat devam eden yangın söndü. Can kaybının olmadığı yangında 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran ile 125 hektarlık kızılçam kül oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün sabah saatlerinde, Milli Park alanı olan Adrasan'da ortaya çıkan manzara, görenlerin yüreğini dağladı.

    İŞTE FELAKETTEN GERİYE KALANLAR...

    Sabaha kadar çalışmaları denetleyen Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Şiddetli bir rüzgar çıkmadan soğutma çalışmalarını bitirmemiz lazım" dedi.

    Kumluca ilçesine bağlı tatil bölgesi Adrasan'ın İnceboyun Mevkisi'nde dün saat 13.30 sıralarında piknik sahası olarak kullanılan ve "Deve Çiftliği" düzlüğünde orman yangını başladı.

    Piknik ateşinden çıktığı düşünülen yangın kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda rüzgarında da etkisiyle hızla yayıldı.

    Saat 14.30 sıralarında yangına Antalya ile Kumluca, Finike ve Kemer ilçelerinden 100 orman işçisi, 15 arazöz ve 5 su tankeriyle karadan müdahale edildi.

    Yangının genişleme eğilimi göstermesi üzerine Antalya'dan havalanan 2 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağı da söndürme çalışmalarına katıldı.

    Muğla'nın Marmaris ve Fethiye ilçelerinden gelen hava ekipleriyle birlikte söndürme çalışmalarında 7 helikopter ve 2 uçak görev almaya başladı.

    Milli Park alanı olan bölgede yangının genişlediği yerin sarp olması yangına müdahaleyi güçleştirirken, bölgede etkili olan şiddetli rüzgar alevleri büyüttü.

    Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk ve Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya da, bölgeye gelerek çalışmaları yerinden yönetmeye başladı.

    Rüzgar yön değiştirdi

    Bölgedeki turistik tesislere yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta zirveye doğru etkili olan alevler, saat 17.15 sıralarında rüzgarın kuzeybatıdan esmeye başlamasıyla birlikte yön değiştirdi ve sahile yöneldi.

    Saat 17.30 sıralarında bölgedeki otel ve pansiyonlar boşaltılmaya başlandı.

    Sahildeki turistik tesislerde kalan yerli ve yabancı tatilciler, panikle bölgeyi terk etti. Bavullarını güçlükle odalarından alan turistler, havlu ve bornozlarıyla otomobillerine binip Adrasan'dan uzaklaştı.

    "İki turist odada kaldı" paniği

    Orman yangını, saat 17.45 sıralarında deniz kenarındaki pansiyon, otel ve restoranların olduğu tesislere ulaştı.

    Alevler Mitah Otel, Cici Baba Otel, Erenler Otel, Ön Otel ile bir hediyelik eşya mağazası ve restoranı sardı.

    Tesislerde bulunan tatilcilerle turistler çığlık çığlığa kaçıştı.

    Bölgeyi kaplayan yoğun duman nedeniyle nefes almakta güçlük çekilirken, bir pansiyon sahibinin "İki İngiliz turist odada kaldı, çıkamadı" haykırışları paniğe neden oldu.

    Diğer tesislerde kalan tatilciler, pansiyondaki odalarında bulunan İngiliz turistleri dışarıya çıkardı.

    4 otel ile birlikte hediyelik eşya mağazası ve restoran da alevler arasında kaldı.

    Restoranda bulunan tüplerin bir kısmı, çalışanlar tarafından çıkartılırken, içeride kalan diğer tüpler peş peşe patladı.

    Bu sırada bir pansiyonun önünde park halinde bulunan 07 EYV 90 plakalı otomobilin çevresini alevler sardı. Araç sahibi bulunamazken, kilitli olan otomobilin alev almaması için yoğun çaba sarf edildi.

    Su ve köpük sıkan itfaiye ekipleri, alevleri otomobile yaklaştırmamaya çalışırken, bir arazöz park halindeki aracı ittirerek alevlerin yanından uzaklaştırdı.

    Valilik kriz masası kurdu

    Saat 18.00 sıralarında Muğla ve Isparta'dan gelen ekiplerle birlikte yangına müdahale 2 uçak, 7 helikopterle havadan, 40 arazöz, 13 su tankeri, 23 mühendis, 250 orman işçisi ve iş makineleriyle de karadan sürdü.

    Antalya Valiliği, bir vali yardımcısının başkanlığında yangın söndürme çalışmalarını koordine etmek üzere kriz masası oluşturdu. Saat 19.30 itibariyle alevlerin 50 hektarlık alanda etkili olduğu belirtildi.

    Saat 21.00 sıralarında havanın kararmasıyla birlikte havadan söndürme çalışmaları durduruldu. Söndürme çalışmaları karadan aralıksız sürerken Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, çalışmaları yerinde denetlemek üzere uçakla saat 23.00'te Antalya'ya geldi. Bu saat itibariyle yanan alan 100 hektarı aştı.

    "Tahmin piknik ateşinden"

    Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Adrasan'daki yangın yönetim aracında Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinden yangının durumu hakkında uydu fotoğrafları üzerinden bilgi aldıktan sonra yangının etkilediği yerleri gezerek yerinde inceleme yaptı.

    Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, saat 02.30'da yanan alanın 120 hektara ulaştığını açıkladı. Bu yangının sel, deprem gibi büyük bir afet olduğunu belirten Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, şunları söyledi:

    "Malumunuz bugün saat 13.30 itibari ile piknik sahası olarak tarif ettiğimiz yerde yine tahminen piknikçiler tarafından çıkarıldığını düşündüğümüz bir yangın ormana sirayet etti. Yukarıda piknik yapılan düzlük bir alan var. İlk çıkış noktası da orası olduğu için piknikçilerden kaynaklandığını tahmin ediyoruz.

    Saatte yaklaşık 50 kilometre hızla esen rüzgar işimizi zorlaştırdı. Bölgenin etrafını bu saat itibariyle hemen hemen çevirdik. Sabaha kadar yangını tamamen kontrol altına alacağız. Zira çok dik ve uçurum yerlerimiz var. Araçlarımız buraya çıkamıyor. Şükürler olsun ki bir can kaybımız yok."

    Tekrar büyüme tehlikesi

    Yangının sürdüğü alanın etrafını çevirmelerine rağmen tamamen kontrol altına alınmadığına vurgu yapan Üzmez, şöyle devam etti:

    "Kısmen kontrol altında diyebiliriz. Çünkü, 120 hektarlık alanda yangın etkili oldu. Yine 1200 dekarlık alanda ağaç kökleri şu anda içten içe yanıyor. Ani bir rüzgar patlaması olmazsa biz bunu halledeceğiz. Şiddetli bir rüzgar çıkmadan soğutma çalışmalarını bitirmemiz lazım. Hedefimiz bu. Bütün arkadaşları bu şekilde yönlendirdik. Aksi halde yangın yeniden büyür ve kontrol edilemez hale gelir."

    Sabah 07.30'da kontrol altında

    Sabah 05.30'da havanın aydınlanmasıyla birlikte yangına havadan müdahale tekrar başladı. Denizden aldıkları suyla hemen 1 kilometre ilerideki zirvede devam eden yangına sorti yapan helikopterler ile karadan müdahaleyi yoğunlaştıran ekipler, saat 07.30 sıralarında yangının kontrol altına alınmasını sağladı.

    Alevler cennet Adrasan koyunda denize kadar ulaşırken, yüksek kesimde de sarp kayalıklarda son buldu. Diğer alanların yoğun sulanması nedeniyle artık ilerleyecek alan bulamayan yangın tamamen kontrol altında kaldı.

    Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, dün saat 13.30'da başlayan ve 18 saat süren yangını kontrol altına aldıktan sonra hızla soğutma çalışmalarına başladıklarını bildirdi. "Turizm cenneti" olarak bilinen Kumluca'nın Adrasan Mahallesi'ndeki orman yangınında 125 hektar orman alanı kül olduğunu belirten Bölge Müdürü Türk, ekiplerin soğutma çalışmasını sürdürdüğünü söyledi.

    Manzara yürekleri burktu

    Sabah uyandıklarında Adrasan sahilinden bir gön önce yemyeşil gördekleri bölgeyi kapkara gören tatilciler, "Akdeniz'in ciğerleri yandı. Bu manzaraya yürek dayanmaz. Yazık oldu cennet Adrasan'a" yorumunu yaptı.

    Adrasan sahilinin hemen kıyısındaki tesislerin ardından başlayan "Üç Bük" olarak adlandırılan zirvelerden Tozlutepe'nin tamamen yandığı ve siyaha büründüğü görüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow