hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Askeri birliklerde "ihaleye fesat karıştırma" davası başladı

    Askeri birliklerde ihaleye fesat karıştırma davası başladı
    expand

    TSK'ya bağlı bazı birliklerin gıda ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla 10'u asker 78 kişi hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma", "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet almak ve vermek", "tehdit" suçlamalarıyla açılan davanın görülmesine başlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 7'si asker 30 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

    İddianamenin kabul kararının okunmasıyla başlanan duruşmada sanık avukatları iddia olunan suçların askeri ceza kanununda da mevcut olduğunu belirterek davada askeri mahkemenin yetkili olduğunu düşündüklerini söyledi.

    Suçun işlendiği yerlerin de farklı bölgeler olduğunu savunan avukatlar, davada yetkisizlik kararı verilmesi gerektiğini kaydetti.

    Mahkeme, sanık sayısının fazlalığı ve duruşma salonun yetersizliği nedeniyle sanıkları 3 bölümde çağırdı.

    Sanık avukatları bu duruma da itiraz ederek sanıkların ayrı ayrı sorgularının yapılmasının usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtterek duruşmanın büyük bir salonda yapılmasını talep etti. Avukatların taleplerinin ardından mütalaasını sunan savcı, asker kişilerin sivil kişilerle birlikte suç işlemeleri durumunda genel mahkemelerin görevli olduğunu, İstanbul Anadolu Adli Yargı sınırları dışında işlenen suçların dosyadan ayrılarak yetkili mahkemelere gönderilmesine karar verilmesini talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşma ertelendi

    Mahkeme heyeti, adliyede mevcut bulunan Şehit Hakan Kılıç Konferans salonunda gelecek celse duruşmanın yapılması için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

    İddianameden...

    Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında hazırlanan 143 sayfalık iddianamede, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelen bir telefon ihbarında; "Maltepe'de sebze meyve şirketi sahiplerinden Mehmet Aybirdi, lojistijk firma sahibi Güngör Çelik, turizm firması sahibi Metin Çalışkan isimli şahısların kamu ihalelerine fesat karıştırdıkları, kamu kurumlarında bulunan adamları sayesinde ihalelerle ilgili tüm gizli bilgileri öğrendikleri, gerekirse rakip firmalara para vererek ihaleye girmemelerini sağladıkları, ihaleden çekilmeyen firmaları tehdit ederek ihale dışı kalmalarını sağladıkları, ihaleleri kazandıktan sonra yine kamu kurumlarındaki adamları sayesinde sözleşmede belirtilen mallardan daha kalitesiz mallar verdikleri, özellikle Kartal'da bulunan kamu kurumlarının ve askeri birliklerin ihalelerini incelendiğinde kazandıkları ihalelerin görüleceği" şeklinde iddialarda bulunulduğuna yer verildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede, 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı, Tuzla Piyade Okulu Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, İkmal Maliye Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı ve 65. Mekanize Piyade Tugayı Komutanlığı tarafından düzenlenen başta gıda, meyve ve sebze ihaleleri olmak üzere çeşitli ihalelerin, teknik şartnamelerinin hazırlanmasından teklifin sunulmasına kadar, aralarında ihalenin hangi firmada kalacağına dair "çıkma" diye tabir edilen para karşılığında anlaşma yaptıkları anlatıldı.

    İhalelerin çoğunlukla bu yönde sonuçlandığı ve böylece açık ve gizli anlaşmalarla kamu ihalelerinin temel esası olan rekabet şartını bertaraf ederek ihaleye fesat karıştırdıkları anlatılan iddianamede, şüphelilerin ihale sözleşmesinde belirtilen maldan farklı, eksik veya daha kalitesiz malın teslim edilerek edimin ifasına fesat karıştırdıkları ifade edildi.

    "Askeri görevlilere rüşvet"

    "Askeri görevlilerin de diğer şüpheli şahıslarla sistematik, sürekli ve birlikte hareket örgüt mensubu olarak eylemlere aidiyet duygusuyla katıldıkları görülmüştür" ifadelerine yer verilen iddianemde askeri görevlilerin rüşvet ve rüşvet mahiyetindeki fuhuş karşılığında gizli kalması gereken yaklaşık maliyeti firma yetkililerine bildirme, teklif dokümanlarından belge çıkartma ve ihale şartnamesini belli bir firmayı işaret edecek şekilde hazırlama gibi eylemlerle ihale sürecini etkiledikleri kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    198 yıla kadar değişen hapis cezası istemi

    10'u asker 78 kişi hakkında "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ve Üye Olma", "İhaleye Fesat Karıştırmak", "Rüşvet Almak ve Vermek", "Tehdit" suçlamalarıyla 4 yıldan 198 yıla kadar değişen hapis cezası istemiyle Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Öte yandan soruşturma aşamasında geçtiğimiz yıl Eylül ayında 61 kişi gözaltına almış, 9'u asker, 21 kişi tutuklanmıştı. İddianame hazırlanma sürecinde ise tutuklu tüm sanıklar tahliye edilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow