hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atatürk, Bandırma Vapuru'yla gelecek

    Atatürk, Bandırma Vapuruyla gelecek
    expand

    23 Nisan 'ilk'lere sahne olacak. Meclis'in ön bahçesinde ses ve ışık gösterisiyle Kurtuluş Savaşı canlandırılacak. Gösteride, Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkışı da yer alacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM, bugün açılışının 94’üncü yıldönümünde ilk kez uygulanacak projelere ev sahipliği yapacak. 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde gece Meclis’in ön bahçesinde, ses ve ışık gösterisiyle Kurtuluş Savaşı canlandırılacak. Gösteride, Atatürk ’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışı da yer alacak. 23 Nisan resepsiyonu ilk kez şeref holünde yapılacak. Liderlerin ana konusunu cumhurbaşkanlığı seçimi oluşturacak. Meclis’in talebi üzerine 3 ay boyunca repertuvar hazırlayan 2012’de Nobel adayı Antakya Medeniyetler Korosu ise Kürtçe şarkı krizinin aşılamaması üzerine geçen hafta bildirilen iptal kararıyla hüsrana uğradı.

    Kutlamalar, bugün TBMM yerleşkesinde Atatürk Anıtı’na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayacak, ardından Anıtkabir ve Birinci Meclis’te tören yapılacak. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Tören Salonu’nda kutlamaları kabul edecek. Genel Kurul da özel gündemle toplanacak. Çiçek’in yöneteceği oturumda AK Parti, CHP , MHP , BDP ve HDP adına 10’ar dakikalık konuşmalar yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün de özel locadan görüşmeleri izlemeleri bekleniyor.

    Gökyüzünde Atatürk

    Kutlamalar çerçevesinde, Meclis ana binanın önünde, 3 boyutla ses ve ışık gösterisi düzenlenecek. Gösteride, Kurtuluş Savaşı canlandırılacak. Gösteride, Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışı, Erzurum ve Amasya kongreleri, Atatürk’ün ilk Meclis’in açılışından önce Hacı Bayram Camii’nde dua etmesi ve ardından Meclis açışı gibi konular işlenecek. Gösteri, yine ışık oyunları ile bulutların üzerinde beliren çocukların 23 Nisan şarkısı söylemesi ile son bulacak. Gösterinin ışıklandırmasına TOBB’un sponsor olduğu öğrenildi.

    Medeniyet Korusu’na Kürtçe vetosu


    TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, bu yılki etkinliklerde Antakya Medeniyetler Korosu’nun konser vermesini planlamıştı. Ancak kuruldaki MHP’li üye Yusuf Halaçoğlu’nun Kürtçe sözlü parçayla ilgili itirazları aşılamayınca konser iptal edildi. Daha önce Almanya ve ABD’deki turnelerin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde konser veren koro, Meclis’in talebi üzerine 3 ay boyunca repertuvar hazırlamıştı. Üç semavi din ve 6 ayrı medeniyetten sanatçıları olan koronun Başkanı Yılmaz Özfırat, iptal kararının geçen hafta bildirildiğini belirtti. Özfırat “23 Nisan’a özel olarak 7 coğrafi bölgeden 7 türkü hazırladık. Ayrıca Atatürk’ün sevdiği 3 parça eklemiştik. Kürtçe, Zazaca, Arapça parçalar var. ‘Yapılmayacak’ dendi şaşırdık. Çünkü biz Türkiye’nin birleştirici gücüyüz, biz birlikte Türkiyeyiz. Meclis’in izlemesi bizim için onurdur. Bizler profesyonel müzisyenler değiliz, papazı, imamı, öğretmeni, doktoru; Alevisi, Sünnisi, Katoliği, Ermenisi, Musevisi, tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve bir arada yaşama kültürümüzü temsil ediyoruz. Keşke imkân olsaydı Sayın Bahçeli, Sayın Erdoğan, Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Demirtaş’ın bulunduğu platformda da bunu sergileseydik” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow