hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AYM, Dink cinayetine ilişkin ihlal kararının gerekçesini açıkladı

    AYM, Dink cinayetine ilişkin ihlal kararının gerekçesini açıkladı
    expand

    Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Hrant Dink cinayetiyle ilgili ailesinin yaptığı bireysel başvuruda, "Etkili soruşturma yapılmadığı" gerekçesiyle devleti kusurlu bularak verdiği ihlal kararının gerekçesi dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Soruşturmanın etkili bir şekilde yapılmadığı belirtildi, "Devlet yaşam hakkını usuli bakımdan ihlal etti" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet gazetesinin haberine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Dink kararına da atıfla verilen AYM kararında, devletin sorumluluğunun altını çizilirken, etkili soruşturma yükümlülüğü de vurgulandı. "Devlet yaşam hakkını usuli bakımdan ihlal etti" denilen kararda, Dink Ailesi'ne idare mahkemesi ve AİHM'in tazminat kararları gerekçe gösterilerek yeniden tazminata hükmedilmedi. Dink Ailesi'nin başvurusu üzerine 17 Temmuz'da sonuçlanan davanın gerekçeli kararında özetle şöyle denildi:

    Soruşturma etkisiz

    "Dink ile ilgili AİHM kararında da vurgulandığı üzere, cinayetin ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca, maktulün yaşamının korunması yükümlülüğünün yerine getirilmesinde ihmali bulunan memurların kimliğinin de belirtilerek, İstanbul ve Trabzon'daki soruşturma birimlerine iletilmesine rağmen, cinayetin gerçekleştiği tarihten bireysel başvurunun inceleme tarihine kadar halen olayla ilgili ihmalleri olduğu ileri sürülen kamu görevlilerinin bağımsız adli birimlerce soruşturulmamış ve olaydaki rollerinin belirlenmemiş olması soruşturmanın etkililiğini zayıflatmıştır. Dink'in öldürülmesi sürecinde sorumluluğu olduğu iddia edilen kamu görevlileri ile ilgili soruşturmaların sistemik ve uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlar nedeniyle istenilen seviyede tarafsız, etkin, düzenli ve hızlı sürdürüldüğünü söylemek mümkün değildir. İlgili kamu görevlilerinin ifadelerine bile başvurulmadan verilmiş takipsizlik kararlarının başlı başına ihlal nedeni olması karşısında, soruşturmanın takibi için geçen süreyi makul kabul etmeye yarayacak kabul edilebilir, şeffaf bilgilere ve bulgulara ulaşılamadığı da dikkate alındığında, soruşturmanın, devletin pozitif yükümlülüğüne uygun olarak etkili bir şekilde yürütüldüğü söylenemez. Soruşturmanın makul bir özen ve hızla yapılamadığı anlaşılmış olduğundan, hakkın özüne zarar verecek şekilde yürütülen bu soruşturmanın bir bütün olarak etkisiz olduğunun kabul edilmesi gerekir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin hakkında bilmediğiniz 21 şey

    Irak'ta 26 ordu komutanı görevden alındı

    Hamaney ile Obama gizli gizli mektuplaşmış

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow