hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Avcı: "Özel okullarda da ders kitaplarını devlet verecek"

    Bakan Avcı: Özel okullarda da ders kitaplarını devlet verecek
    expand

    Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin de ders kitapları devlet tarafından ücretsiz verilecek. Böylece özel okul öğrencilerinin her yıl yaşadıkları kitap sorunlarına son verdiğimizi müjdelemek istiyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avcı, Antalya'da Türkiye Özel Okullar Birliği 13. Geleneksel Eğitim Sempozyumu'na katıldı.

    Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, özel okulların birçok yeniliğin eğitim sistemine girmesine, yeni eğitim yaklaşımlarının oluşmasına öncülük ettiğini, eğitimde kalitenin artmasına önemli katkı sağladıklarını anlattı.

    "Özel okullardaki öğrenci sayısı arzu edilen düzeyde değil"

    Özel okulların desteklenmesini ve dinamik yapılarının genel eğitim alanına yansımasını önemsediklerini vurgulayan Avcı, son yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısında önemli ölçüde artış olduğunu ancak bunun arzu edilen düzeyde bulunmadığını ifade etti.

    Avcı, 2002-2003 eğitim öğretim yılında özel okullarda okuyan öğrenci sayısının 223 binken, bugün bu rakamın 662 bine ulaştığını, yüzde 196 oranında artış yaşandığını belirterek, son 10 yılda eğitim alanında yapılan atılımlarla özel okullardaki öğrenci sayısında önemli artış gerçekleştiğini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel öğrenci sayılarında özel okulda bulunan öğrencilerin oranının yüzde 4 civarında olduğunu bildiren Avcı, Avrupa'da ise bu oranın yüzde 15 civarında bulunduğunu söyledi.

    İleriki yıllarda Türkiye'nin de bu seviyeye ulaşması temennisinde bulunan Avcı, "Özel sektörün eğitim yatırımlarında daha fazla yer alması, özel okulların kendine özgü eğitim ortamlarından daha fazla öğrencimizin istifade edebilmesi için son yıllarda bakanlığımız değişik dönemlerde girişimlerde
    bulunmuştur. Bu girişimler, üzülerek söylüyorum ki değişik sebeplerle bakanlığın hedeflediği anlamda gerçekleşememiştir" diye konuştu.

    Özel okul açacakların en önemli sorunları arsa, çalışanların sigorta primleri ve bazı kanun maddelerinde değişiklik talepleri olduğunu, bunları da değerlendirdiklerine işaret eden Avcı, özel okullarda öğrenci sayısının artmasının eğitimde kalite ve rekabeti, devletin fiziki yapılar için yaptığı
    harcamaları azaltacağını belirtti.

    Resmi okullarda 19 öğrenci için bir öğretmen görev yaparken, özel okullarda 8 öğrenci için bir öğretmenin görev yaptığını kaydeden Avcı, özel okullara yatırım yapılarak ülke genelinde önemli istihdam sağlandığını vurguladı.

    Özel okul öğrencilerinin kitapları da devletten

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Avcı, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında kurum kontenjanlarını dolduramayan mevcut özel okulların söz konusu süreçten olumsuz etkilenmemeleri için de özen gösterdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

    "Özel okullardaki ders kitaplarının devlet tarafından verilmesi konusunda da çalışma yaptık. Özel okullarda okuyan öğrencilerimizin ders kitaplarının temininde veliler veya okullar tarafından ücret ödenmesine rağmen her yıl sorunlar yaşanmakta olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki eğitim öğretim
    yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin de ders kitapları devlet tarafından ücretsiz verilecek. Böylece özel okul öğrencilerinin her yıl yaşadıkları kitap sorunlarına son verdiğimizi müjdelemek istiyorum."

    Eğitimde "yapboz tahtası" tartışması

    Bakan Avcı, eğitimcilerin, sorunlarının tartışıldığı bir ortamda "eğitim alanında çok sık değişiklikler yapıldığı" yönünde tartışmaların dile getirildiğini ifade etti.

    Eğitimin "yapboz tahtasına" dönüştürüldüğüne dair bir yargının hakim olduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu konuda eğitimcilere haksızlık yapılıyor. Eğitim teknolojisi hızlı bir gelişme kaydediyor. Eğitim teknolojisinde her şey değişiyor. Bakanlar değişiyor ama bürokratlar, Mehmet bey orada oturuyor. Nimet hanım zamanından beri. Bu eğitimde istikrara verdiğimiz önemin göstergesi. Teknolojide değişim kaçınılmaz. Dolayısıyla eğitim bir anlamda yazboz tahtasıdır. Öyle olmasaydı buralara gelemezdik. Yanlışları düzeltme noktasında katkılarınız için teşekkür ediyoruz."

    Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı'nın açıklaması

    Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan ise sık sistem değişikliğinin abartıldığı kadar vahim bir durum olmadığını, gençlerin daha iyi ortamda eğitim almasının amaçlandığını ifade etti.

    Eğitim camiasının katıldığı sempozyum, 1 Şubat'a kadar devam edecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow