hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Eker: Fasulye ve patates fiyatındaki artış kaos lobisinin işi!

    Bakan Eker: Fasulye ve patates fiyatındaki artış kaos lobisinin işi
    expand

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker; fasulye, patates ve et fiyatlarındaki artışın 'kaos lobisi' tarafından yapıldığını öne sürerek, "Kurtlar puslu havayı sever. Bugünlerde yağmur yok ama hava biraz puslu. Birileri resmen bunları uydurdu. Fiyatlar söylendiği gibi gerçek değil" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, incelemelerde bulunmak üzere bugün Bursa'ya geldi. İnegöl ilçesinde, aile dostları olan ve bir süre önce geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren Rendi Mobilya'nın ortaklarından Müeyyed Seyda'nın ailesine, Buhara İlim Sanat ve Dayanışma Derneği'nde taziyede bulunan Bakan Eker, daha sonra Bursa Valisi Münir Karaoğlu'nu makamında ziyaret etti.

    Bakan Eker, burada gazetecilerin, "Kuraklık nedeniyle tarım sektöründe önlem aldınız mı?", "Et, patates ve kuru fasulye yaşanan fiyat artışlarını neye bağlıyorsunuz?" sorularını yanıtladı. Söylenenlerin gerçek olmadığını ifade eden Bakan Eker, "Kurtlar puslu havayı sever. Bugünlerde yağmur yok ama hava biraz puslu. Birileri, resmen bunları uydurdu. Fiyatlar söylendiği gibi gerçek değil. Ortalama fiyatları yansıtmıyor. Birileri, 'Acaba burdan da bir şey çıkartabilir miyiz' telaşındalar. Bu resmen 'kaos lobisi'.

    Onlar iş başında. Ne patates, ne pirinç, ne de fasulye bunların hiçbirinde ne üretim eksikliği var, ne mal sıkıntısı var. Piyasada, ihtiyacın çok çok üzerinde yeteri kadar ürün var. Ticarette rahat bir şekilde yapılıyor. Bu tamamen uydurma. Bir ürünün binde ikisini temsil eden rakamlar. Kuru fasulyeyi Türkiye 195 bin ton üretiyor. Bunun içerisinde İspir fasulyesinin payı binde ikidir. Bir marketteki İspir fasulyesinin fiyatını çıkartıyor. Markette fasulye fiyatı şurdan şuraya geldi deniyor. Gerçeği yansıtmıyor. Patetes ve diğer ürünlerde de benzeri şeyler var. Ette de artış yok.Toplam 50 kuruşluk artış var. Üreticiler de açıkladı; birileri ithalat yapılmasını istiyor. Fırsattan istifade. Dertleri o" dedi.

    Kuraklıktan endişeliyiz

    Tarımsal kuraklığın kendilerini endişelendirdiğini kaydeden Eker, "İnşallah önümüzdeki günlerde yağış olur. O zaman tarımsal olarak bundan etkilenmeyiz. Olursa ne olur. Bizim bir kuraklık eylem planımız var. 2007 yılında kuraklık problemi yaşandığında biz, dünyanın iki yerinde bulunan kuraklık test merkezinin üçüncüsünü Konya'da kurduk. Orada araştırmalar yapılıyor. Çeşitler geliştiriliyor. Bir eylem planımız var. İnşallah onu devreye sokmaya gerek kalmaz. Yağmur ve rahmet, topraklarımızdan, göklerimizden, ülkemizden ve hükümetimizden eksik olmasın. Yağmur bereketi ile gelsin. Ama tarımsal kuraklıktan endişe ediyoruzö diye konuştu.

    Yılda 500 bin denetim yapılıyor

    Gıda Mühendisleri Odası'nın gıda denetimlerinin yeterli olmadığı ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Bakan Eker, "Biz göreve geldiğimizde Türkiye'de 35-36 bin civarında denetim yapılıyordu. Şu an yılda 500 bin denetim yapılıyor. Bu sayıyı mukayese ederseniz denetim yeterli mi yetersiz mi anlarsınız. Etkin denetimin yeni projelerini araçlarını geliştirdik. Alo 174 Gıda Hattı ile vatandaşlarımızda buna katkı sağlıyor. Verdiğimiz idari, adli cezaların yanında Türkiye'de olmayan bir şey yaptık. 2010'da kanun değiştirdik. Artık taklit ve tağşiş yapan, halk sağlığı ile oynayan gıda firmalarını yakaladığımızda cezanın yanında bir de onları teşhir ediyoruz. Topluma deşifre ediyoruz. Gıda denetiminde hiçbir dönemde olmadığı kadar yoğun çalışıyoruz" dedi.

    Denetim elemanı olarak numune alan ve fiilen denetim yapan 5 bin kişi olduğunu söyleyen Bakan Eker, içeride çalışanlarla birlikte 30 bin kişinin gıda denetimi ile ilgili faaliyetleri yürüttüğüne dikkat çekti. Bakan Eker daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte kebapçı açılışını yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow