hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakanlık'tan "Fazıl Say'a sansür" iddiasına yanıt

    Bakanlıktan Fazıl Saya sansür iddiasına yanıt
    expand

    Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Bakanlığın sanatçı Fazıl Say'a sansür uyguladığı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) 2014-2015 sanat sezonu programından çıkarıldığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Dursun, "Sanatçımız Fazıl Say, Kültür ve Turizm Bakanlığının çok takdir ettiği, daha önce bir çok eserini sahnelediği ve bundan sonra da eserlerini sahnelemeye devam edeceği bir sanatçıdır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müsteşar Dursun, kamuoyunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bazı uygulamaları hakkında eksik ve daha önemlisi yanlış bilgilendirmeler söz konusu olduğunu belirtti.

    Özelikle sanatçılarla Bakanlığın karşı karşıya getirildiğini, bunun çok yanlış ve vahim bir durum olduğunu vurgulayan Dursun, bu yanlışlığın düzeltilmesi için de açıklama yapma gereği duyduğunu söyledi.

    Dursun, "Sanatçımız Fazıl Say, Kültür ve Turizm Bakanlığının çok takdir ettiği, daha önce birçok eserini sahnelediği ve bundan sonra da eserlerini sahnelemeye devam edeceği bir sanatçıdır. Bu konuda herhangi bir karışıklık, herhangi bir eksik bilgiye lüzum olmayacak şekilde açıklamayı yapıyorum. 2015 yılında mayıs ayında programa girmiş olan İstanbul'da bir eserinin sahneleneceği daha önceden bilinip ilan edildiği halde sanki yokmuş gibi sanki bir yasak ve sansür getirilmiş gibi bir ifade, yanlış bilgilendirme şu anda yapıldığını gözlemlemekteyiz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadece bir sanatçının her sene aynı sayıda eserlerinin sahneleneceğine dair bir teminat da böyle bir öngörü de yapılmasının söz konusu olamayacağını ifade eden Dursun, "Bazen hiç eseri sahnelenmez, bazen bir bazen iki bazen üç eser sahnelenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

    Dursun, Say'ın, "Haremde 1001 Gece" eserinin İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) programında olduğunu açıkladı.

    Sansürün asla söz konusu olmadığına dikkati çeken Dursun, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği için üzüldüklerini, konuya ilişkin kendilerinden doğrudan bilgi alınmadan bazı varsayımlarla, duyumlar sonucunda böyle bir durumun ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

    Olayın geçmişi

    Bir kaç gün önce Kültür ve Turizm Bakanlığınca sanatçı Fazıl Say'ın "İstanbul Senfonisi", "Su Piyano Konçertosu" ve "Yunus'un Sırtındaki Çocuk-Hermiyas" eserlerinin CSO'nun 2014-2015 sezon programından çıkartıldığı öne sürülmüştü.

    Sanatçının "sansüre" uğradığı şeklindeki haberler üzerine, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de Bakan Ömer Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

    Say ise sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden, "Eserlerimin CSO yıllık orkestra programından çıkarılmasına gerekçe nedir? Sebep nedir? Öğrenmek isteriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı cevaplamalı" ifadelerinin yer aldığı bir mesaj paylaşmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow