hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakanlıktan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'na ilişkin açıklama

    Bakanlıktan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planına ilişkin açıklama
    expand

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan, geçtiğimiz yıl içinden yol geçirilmesi yoğun protestolara neden olan ODTÜ arazisine yönelik hazırlanan yeni koruma planında Eymir Gölü'nün çevresinin sit derecesinin düşürüldüğüne ilişkin haberlere ilişkin açıklama geldi. Bakanlığın açıklamasında, ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'nda, daha önce tescil edilen sit sınırlarında herhangi değişiklik yapılmadığı bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ODTÜ arazisine ilişkin Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yeni bir plan hazırlandığı geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansımış ve tünel yol ile Doğal sit alanı olan Eymir Gölü’nün çevresinin bazı bölümlerinin sit dereceğinin düşürülerek, "turizm belgeli işletmeciliğin" önünün açılmış olduğu yönünde haberler basında yer almıştı. Bir ay askıda kalan plan, "ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı" adıyla değil de isimsiz olarak askıya çıktığı için dikkat çekmemiş ve eleştirilere neden olmuştu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yargıya taşıyacağını duyurduğu yeni planla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı ve haberlerin gerçeği yansıtmadığı söylendi.

    Açıklamada, planda işlenen sit sınırlarının, mülga Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 6 Mart 1995 tarihli kararıyla tescil edilen sit sınırları olduğu ifade edildi. Sit sınırlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

    "ODTÜ tarafından hazırlanan ve Bakanlık makamının 30 Eylül 2013 tarihli oluruyla tadilen resen onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'na askı süresinde yapılan itirazların kısmen kabulü ve kısmen reddine ilişkin düzenlemeleri içeren 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği, 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Bakanlık makamının 20 Mayıs 2014 tarihli oluruyla resen onaylanmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ODTÜ'ye ait Eymir Gölü çevresi, 6 Mart 1995 tarihli mülga kurul kararıyla birinci derece doğal sit alanı, ikinci derece doğal sit alanı ve birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir. Bakanlık, onayladığı koruma amaçlı imar planında, söz konusu sit sınırlarını aynen işlemiştir. Anılan imar planında Eymir Gölü çevresi 'ODTÜ özel orman alanı' ve 'ODTÜ ağaçlandırılacak alan' olarak tanımlanmıştır."

    Ankara 2 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 13 Mart 2014 tarihli kararıyla da bu planların uygun görüldüğüne işaret edilen açıklamada, "Ayrıca yürürlükteki mevzuata göre sit derece değişikliği, plan kararlarıyla değil, Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik uyarınca yapılmaktadır" ifadesine yer verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow