hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan Erdoğan'a çağrı: "Kandil'e gidelim, Mekap'ların bizden"

    Başbakan Erdoğana çağrı: Kandile gidelim, Mekapların bizden
    expand

    HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, "BDP, HDP ve AKP, hodri meydan beraber Kandil'e gidelim. Başbakan'ın Mekap'larını da biz alalım. Gidelim sadece o çocukları değil dağdaki bütün çocukları getirelim. Var mısınız?" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Van Milletvekili Kemal Aktaş, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, hasta tutuklularla ilgili Meclis'te ortak basın açıklaması yaptı.

    Açıklamayı okuyan Sarıyıldız, durumları her geçen gün kritik bir safhaya ulaşan 236'sı ağır 642 hasta tutuklu ve hükümlü konusunda hükümetin "adeta kış uykusuna yattığını" öne sürdü.

    Cezaevlerinde hasta tutuklulara karşı "işkence suçu işlendiğini" savunan Sarıyıldız, "Hükümet eğer hasta tutsaklara zulüm etmekten zevk alıyorsa bunun adı siyasi sadistliktir. Hükümeti, hasta bedenler üzerinden intikam alma politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

    Hasta tutukluların serbest bırakılmasını isteyen Sarıyıldız, "Vicdanlara sesleniyoruz: Bedenleri cezaevlerinde eriyen hasta tutsakları ölümü, insanlığın ölümüdür" dedi.

    Diyarbakır'daki eylem

    Sarıyıldız, Diyarbakır'da çocukları PKK tarafından kaçırılan ailelerin oturma eylemiyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının sorulması üzerine, Başbakan'ın açıklamalarının gerçekliği yansıtmadığını öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgede onlarca yıl süren "savaşın söz konusu olduğunu" ve binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Sarıyıldız, "Şüphesiz hiç birimiz çocukların savaşa sürülmesini istemeyiz ama söz konusu durum çocukların savaşa sürülmesi değil. Başbakan şunu kendine sormalı: Bu çocuklar niye hala dağa gitmeyi normal, huzurlu bir yaşama tercih ediyorlar? Şimdiye kadar hangi plan uygulanmadı? 2 yıllık süreçte hangi adımlar atıldı? Biz hiçbir çocuğun savaşa tutunmasını istemeyiz. PKK da ilgili uluslararası sözleşmelere uyduğunu, söz konusu çocukları modernitenin yıpratıcı, ahlakı aşındırıcı etkilerinden, sistemin etkilerinden uzak tuttuğunu belirtmişti" diye konuştu.

    HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, "Sizin de B ve C planlarınız var mı?" sorusuna "Bizim tek planımız var; barışın ve özgürlüklerin gerçekleşmesi, demokratik ülkenin yaratılmasıdır. Ortada kangrenleşmiş, temel bir sorun var, kuşkusuz birkaç çocuğun dahil olup olmaması sorunu değil. 30 yıla yakın dağlarda kalmış binlerce insan var. Bunun çözümünü nasıl bulacağız, sorun bu" dedi.

    Hiçbir çocuğun, insanın dağda, buradaki koşullardan farklı yaşamasını, ailesinden kopmasını arzulamadıklarını belirten Aktaş, "Ancak ortada da bir realite var. PKK'nın yaptığı açıklamalar var. Tek yönlü değerlendirirsek doğru olmaz. Şu anda BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ailelerle görüşmeler yapıyor, aileler boş bırakılmış, tek başına bırakılmış değil. Sorundur, ilgilenilecek ama bu sorunu biraz bütünlüklü olarak ele almazsak, palyatif olarak ele alırsak çözümcü bir yaklaşım olmaz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Mekap'lar da bizden"

    HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak da aynı konuya ilişkin şunları söyledi:

    "Çocuklar elbette bir yaz kampına gitmiyor, bir savaş alanı ve savaş alanı çocuklar göre değildir. Bunu en çok söyleyen, talep eden, bunu siyasetini yürüten ve bu konuda en çok acı çeken biziz, Kürt çocukları. O çocukların gitmesi en çok bizi etkiliyor. Başbakan 'HDP ve BDP gitsin çocukları alsın, adresi biliyorlar' diyor. AKP bizden daha iyi biliyor o adresleri, biliyor nerede olduklarını. Tamam, BDP, HDP ve AKP, hodri meydan beraber gidelim. Gidelim sadece o çocukları değil dağdaki bütün çocukları getirelim. Var mısınız? B ve C planı ateşe benzin dökmezse bunun altında herkes kalır, bütün bu ülkenin çocukları yanar ve bunun vebalini Başbakan'ın kendisi taşır. Gelin su götürelim ve bu yangını söndürelim. Kandil'e gidelim, Mekap'lar da bizden. Başbakan'ın Mekap'larını da biz alalım. Birlikte gidelim, sadece bu çocukları değil bütün ailelerin, 30 yıldır, 20 yıldır, 15 yıldır çocuklarını göndermiş ailelerin de yüreğine su serpelim. Gelsinler bu çocuklar, insanlar, burada siyaset yapsın. O çocukların anne babaları bizden bunu soruyor; 'Bir demokratik çözüm süreci başlayacaksa başlasın, bitirilsin ve artık çocuklarımız geri dönsün' diyorlar. Müzakere yasasını çıkarın, düzenlemeleri yapın, hukuksal süreci başlatın, hep birlikte gidelim o dağlarda kamp kuralım ve 'bütün çocukları almadan gelmiyoruz' diyelim, var mısınız?"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow