hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan o ödül hakkındaki kararı verdi: İade edecek

    Başbakan o ödül hakkındaki kararı verdi: İade edecek
    expand

    Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Başbakan Erdoğan'a verdiği Cesaret Madalyası'nı geri isteyen Amerikan Yahudi Kongresi Başkanı Jack Rosen'a Başbakan adına bir mektup yazarak "ödülü vermekten memnuniyet duyacaktır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyükelçi Kılıç'ın 27 Temmuz'da yazdığı mektup, "24 Temmuz'da yazmış olduğunuz mektuba cevaben aşağıdaki tespitleri size iletmem adına Başbakan tarafından yönlendirildim" diye başlıyor. Hurriyet.com.tr'nin haberine göre, mektupta, “Erdoğan’ın madalyanın veriliş nedeni olan aşırıcılığa karşı mücadele, Filistin-İsrail sorununda iki devletli çözüm veTürkiye’deki Yahudi toplumunun güvenliği konusunda aynı pozisyonunu koruduğu” ifade edildi.


    IŞİD Irak askererini kamyonlara yükleyip infaz etti


    Kılıç, “Erdoğan’dan İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı işgal, abluka ve yıkım politikasına ise gözünü kapatmasını beklenmemesi gerektiğini” ifade etti.

    Mektupta Amerikan Yahudi Kongresi’nden İsrail kınaması istenirken, şöyle denildi: " Başbakan Erdoğan 2004'te verilen ödülü geri vermekten memnuniyet duyacaktır. Ancak bu ödülün yokluğu, Başbakan Erdoğan'ın terörizme karşı savaşını, İsrail-Filistin çatışmasına barışçıl çözüm bulma konusundaki çalışmalarını ve Türkiye 'deki Musevi cemaatinin güvenlik ve iyiliğinin sağlanması çabalarını engellemeyecektir."

    Bülent Arınç'ın sözlerine 'kahkaha' attılar


    Başbakan Erdoğan'a Amerikan Yahudi Kongresi tarafından 2004 yılında verilen ödül, İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından eleştiri konusu olmuş ve bunun üzerine Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü bir bilgi notu hazırlayarak söz konusu ödülün geri verilmeyeceğini belirtmiş ve ödülün "Türkiye-İsrail ilişkilerinin farklı bir mahiyette olduğu dönemde arz edildiği" hatırlatılmıştı. Bu açıklamadan birkaç gün sonra ise Amerikan Yahudi Kongresi Başkanı Jack Rosen tarafından gönderilen bir mektupla, ödül geri istenmişti. Bu mektupta "Bizim ödülümüz, Yahudiler, Amerikalılar ve daha barışçıl bir dünya isteyen herkes için önemli konularda aldığı pozisyonla gerçek bir cesaret sergileyen ve bu nedenle Yahudi toplumu tarafından tanınmayı hak eden bir kişi içindi. Şimdiki pozisyonunuz, medyadan anlaşıldığı biçimde, nefret yayıcı ve Yahudilere yönelik saldırılarınız sizi onurlandırdığımız her şeyi sorgulamayı gerektiriyor. Bu yüzden ödülümüzü geri vermenizi istiyoruz" denilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow