hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Basın Konseyi: "Yasaklar, gerçekleri değil; özgürlükleri yok eder"

    Basın Konseyi: Yasaklar, gerçekleri değil; özgürlükleri yok eder
    expand

    Basın Konseyi Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 17 Aralık Komisyonu için yayın yasağı getirilmesinin sansür olduğunu vurguladı ve mahkemenin böyle bir yetkisinin bulunmadığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada şunlara değinildi;
    " Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin böyle bir karar verme yetkisi yoktur.
    -Geleceğe dönük olarak genel bir yayın yasağı getirilmesi şeklinde bir karar verilemez.

    Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği, dört eski Bakan hakkında yürütülen meclis soruşturmasına ilişkin olarak, 27 Aralık 2014 günü mesai sonu bitimine kadar tüm yazılı, görsel ve internet ortamında yapılan yayınlar hakkında yayın yasağı konulmasına karar vermiştir.  Ne var ki, ne kararın dayandırıldığı Basın Kanunu m. 3/2'de ne de TBMM Başkanlığı başvurusunda dayanılan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesinde, yayın yasağı kararı verilmesine olanak sağlayan bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin böyle bir karar verme yetkisi yoktur.

    Dört eski bakanla ilgili soruşturmaya yayın yasağı

    Ayrıca, böyle bir karar verme yetkisi olsaydı bile, bu tedbiri zorunlu kılan fiili ve hukuki nedenlerin kararda açıkça izah edilmemiş olması, Anayasa'nın “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.ö şeklindeki 141/3. maddesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesine aykırıdır.

    Kaldı ki, 'masumiyet karinesi veya soruşturmanın gizliliği ihlal edilmektedir' gerekçesiyle, geleceğe dönük olarak genel bir yayın yasağı getirilmesi şeklindeki bir karar verilemez.

    Kılıçdaroğlu'ndan yayın yasağı tepkisi

    Soruşturmanın gizliliğini ihlal, haber verme hakkı şeklindeki hukuka uygunluk nedeni istisnasıyla, adli bir suçtur; keza, haber verme maksadını aşan, iftira ve hakaret niteliğindeki yayınlar da Türk Ceza Kanunu uyarınca cezayı gerektirir. Bu bakımdan, haber verme hakkının sınırlarını aşan kişiler her zaman sorumlu tutulabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ne var ki, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği şekilde bir yayın yasağı kararı, Anayasa'yla ve Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalarla bağdaşmadı gibi, demokratik toplumların vazgeçilmez öğesi olan, “halkın haber alma hakkıönı da ortadan kaldırmaktadır"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow