hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beyoğlu'nda Rabia yürüyüşü

    Beyoğlunda Rabia yürüyüşü
    expand

    "Dünya Rabia Günü" nedeniyle Uluslararası Rabia Platformu tarafından "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla İstiklal Caddesi'nde yürüyüş düzenlendi. Galatasaray Meydanı'na yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Memur-Sen üyeleri, Türkiye'de yaşayan Mısırlılar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Beyoğlu Tünel'de toplanan yaklaşık 300 kişi, Mısır Bayrakları ve Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi posterlerini taşıdı.Sık sık Arapça slogan atan ve rabia işareti grup, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve yandaşlarını protesto etti. Sıcak havaya rağmen Galatasaray Meydanı'na kadar yürüyen kalabalık yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı. 

    Yürüyüşten önce basın toplantısı

    Yürüyüşten önce Uluslararası Rabia Platformu Feshane'de bir basın toplantısı düzenledi. Mısır'daki darbeden önce Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı olan Rıza Fehmi de basın toplantısına katıldı. Fehmi, "Darbenin stratejik arka planını ifade etmek istersek, bir cümleyle Mısır halkının iradesini kırmak olarak niteleyebiliriz" dedi.

    Askeri darbenin "Mısır hükümetinin, temiz, şeffaf, seçilmiş cumhurbaşkanını yalnız bırakmak ve bu şeffaf seçimleri engellemek" amacıyla yapıldığını söyleyen Fehmi, "Darbenin stratejik arka planını ifade etmek istersek, bir cümleyle Mısır halkının iradesini kırmak olarak niteleyebiliriz. Mısır ordusunu ve milli ordumuzun neden böyle bir darbeye destek vererek, Mısır halkının iradesini kırmaya çalıştığını anlamaya çalışalım. Mısır ordusunun bu darbeyi gerçekleştirmesinin arkasındaki asıl neden İsrail ordusunun, İsrail'in bölgedeki çalışmalarını daha rahat bir şekilde sürdürmesine yönelik bir faaliyettir.

    "Türkiye ile Mısır halkının kaderi aynı"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mısır hükümetine sorulan iki önemli soru var. 1970'li yıllarda Camp David'le başlayan süreçle birlikte sorulan ilk soru 'Mısır'la yapılan anlaşmaları kesmek istiyor musunuz?' Genel anlamda verilen cevap, 'hayır'. Yine aynı şekilde 'İsrail hükümetiyle ekonomik ilişkilerin kesilmesini istiyor musunuz?' Yüzde 70-80 oranında verilen cevap, 'hayır'. Mısır halkı, özellikle İsrail ile ilişkilerin bu şekilde sürmesini istemiyor olduğunu açıkça ortaya koydu. Ama Mısır basını özellikle bu konuyu bir manada örtmek istiyor, İsrail ile ilişkileri devam ettirmek istiyor" diye konuştu.Toplantıda konuşan Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam da Türkiye ile Mısır halkının kaderlerinin ortak olduğunu belirtti.

    Azzam, "Bu manada Türkiye, Mısır'dır, Mısır, Türkiye'dir" dedi. Hem Basın toplantısına hem de İstiklal Caddesi'nde düzenlenen yürüyüşe katılan Gazeteci Abdurrahman Dilipak yapılacak etkinliklerle ilgili bilgi verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow