hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin!"

    Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin
    expand

    Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen 4 polis memurunun yargılanmasına devam edildi. Duruşmada tanıklık yapan Kadir Bayraktar, Birben'in, "Biber gazı sıkma, astımım var" dediğini, polisin ise "Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin" dediğini iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan haklarında dava açılan tutuksuz sanıklar İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni katıldı.

    Mahkeme heyetince dinlenilmesine karar verilen tanıklardan Kadir Bayraktar, olay yerine sonradan gittiğini ve bir polis memuruyla Birben'in konuşmalarına tanık olduğunu söyledi.

    Bu polis memuruna, Birben'in, "Biber gazı sıkma, astımım var" dediğini savunan Bayraktar, "Buna rağmen polis memuru, 'Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin' dedi. Biber gazını sıktı. Biber gazını yiyince ben yere düştüm. Orada bir taksici arkadaş vardı. Beni alıp evime götürdü. Sonrasını hatırlamıyorum. Çayan Birben'e ne olduğunu bilmiyorum" diye konuştu.

    Birben'in kuzeni Emre Dinç ise onunla olay yerine gittiklerinde kavga ortamı bulunmadığını ifade etti.

    Konya'da orta okul öğrencileri, başörtüsüyle derse girdi

    "Biber gazı sıkmalarına gerek yoktu"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dinç, Birben'in, polis memurlarının yanında olduğunu dile getirerek, "Karşı taraftan, Edip Yıldırım olsa gerek, biri bana yumruk salladı. O sırada polisler ayırmaya çalışmadan biber gazı sıkmaya başladı. Ayırabilecek kadar da fazlaydılar. Biber gazı sıkmalarına gerek yoktu. O arada kuzenimin, 'Sıkmayın, rahatsızlığım var' dediğini duydum. Rahatsızlığı olduğunu da biliyordum. Gözlerim kapandığı için su aramaya gittim. Sonra ne olduğunu bilmiyorum" ifadesini kullandı.

    Birben'in ailesinin avukatlarından Halis Yıldırım da Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunun, sanıkların cezalandırılmasına mahal olmadığına karar verdiğini hatırlattı.

    Söz konusu kararda, Adli Tıp Kurumu raporunun yanlış değerlendirildiğini öne süren Yıldırım, "Emniyet Genel Müdürlüğünden, kullanılan gazın ismi, kullanılmış veya kullanılmamış tüpünün istenmesini, bu konuda uzman bir kuruluştan gazın insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili rapor aldırılmasını, polisler tarafından gazın kullanılmasıyla ilgili bir sertifika verilip verilmediğinin sorulmasını talep ediyoruz" dedi.

    Duruşma ertelendi

    Sanık avukatlarından Ali Çelik, müvekkillerinin biber gazını prosedürlere uygun kullandığını savundu.

    Mahkeme heyeti, Yıldırım'ın talebini reddederek duruşmayı erteledi.

    Olay

    Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de, Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgaya polis ekipleri biber gazıyla müdahale etmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biber gazına maruz kalan Çayan Birben, çevredeki bir internet kafenin lavabosunda yüzünü yıkarken baygınlık geçirmişti. Daha sonra Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Birben, olaydan 3 gün sonra hayatını kaybetmişti.

    Kavgaya müdahale eden polis memurlarından Baltacı, Ceyhan, Küçükakça ve Yeni hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açılmıştı.

    İstanbul'da fırtına! İskele çöktü, yaralılar var! 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow