hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çağdaş Gemik'i vuran polisin yeniden yargılanmasına başlandı

    Çağdaş Gemiki vuran polisin yeniden yargılanmasına başlandı
    expand

    Antalya'da 6 yıl önce 'dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i öldüren polis memuru Mehmet Ergin, 10 yıl hapis cezasını az bulan Yargıtay'ın 16 yıl olan üst sınırdan ceza verilmesini istemesinden sonra tekrar yargılanmaya başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polis memuru Mehmet Ergin, 28 Ekim 2008 günü motosikletle devriye görevindeyken 'dur' ihtarına uymayan ve motosikletle kaçan 18 yaşındaki Çağdaş Gemik'i ensesinden tek kurşunla vurup öldürdü.

    Gemik'in ölümüyle ilgili Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ergin'e 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

    Temyiz sonucunda Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, suçun niteliğinde yanılgıya düşüldüğü gerekçesiyle kararı bozdu, sanığın 'yaralama sonucu ölüme neden olmak' suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti.

    Bozma kararının ardından yerel mahkeme, Ergin hakkında verdiği 'olası kastla adam öldürme' kararında direndi.

    Mahkeme, Yargıtay'ın 'sanığın kaçan maktulü durdurmak için hayati bölgelerini hedef alarak ateş ettiğini gösteren kesin ve yeterli kanıt bulunamadığı şeklindeki' gerekçesini kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti.

    Hapis cezasını bozdu

    Direnme kararının ardından dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Dosyayı inceleyen Kurul, yerel mahkemenin polis memuru Ergin'e 'olası kastla adam öldürme' suçundan verdiği hapis cezasını bozdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkinci kez bozulan ve 2012 yılının Aralık ayında davayı tekrar görüşen yerel mahkeme, 'suçun işleniş biçimi ve suç işlemede kullanılan araç ve yöntemleri' göz önünde bulundurarak, bu kez 'yaralama sonucu ölüme neden olmak' suçundan alt sınırdan sanığın 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanığın mahkemedeki olumlu hal ve tavrı nedeniyle ceza 10 yıla düşürüldü. Ergin, hapiste geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliye edildi.

    Yeniden temyiz süreci başlayan davada aynı daire, bu kez eksik ceza tayini nedeniyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

    17 Şubat'ta yayımlanan Yargıtay ilamında Gemik'in kaçmasının suç teşkil etmediği, polise yönelik herhangi bir direnme eylemi içinde bulunmadığı, Gemik'in açık kimlik ve adres bilgilerine her an ulaşılabilmesinin olanaklı olduğu, aynı zamanda motosikletin telsiz irtibatıyla durdurulabilme olasılığının bulunduğu gerekçeleriyle yakalanmasının mümkün olduğu belirtildi.

    Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu uyarınca polisin silah kullanmasını gerektirecek bir durum bulunmadığını belirten Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Türk Ceza Kanunu'nun 'kasten yaralamayı' düzenleyen 87'nci maddesi uyarınca alt sınırdan değil, üst sınır 16 yıldan ceza uygulanması gerektiğini belirterek, yerel mahkemenin kararını yeniden bozdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Polis memuru katılmadı

    3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün öğleden sonra yapılan duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memuru Mehmet Ergin katılmazken, Ergin'i avukatı Süleyman Çalıkuşu temsil etti. Ölen Çağdaş Gemik'in babası avukatlarıyla duruşmaya katılırken, annesi Sevgi Efe duruşmaya gelmedi.

    Mahkeme Başkanı Mehmet Kesmen, Burdur'da oturan polis memuru Mehmet Ergin'in fiziken duruşmaya gelmesine gerek olmadığını, 3G yöntemi ile bulunduğu yerden ifadesinin alınmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca avukatların savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı 15 Temmuz tarihine erteledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow