hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Camide LGBTİ buluşması ertelendi

    Camide LGBTİ buluşması ertelendi
    expand

    Almanya'da “Saygı Duymak için Tanış” projesi kapsamında kapılarını eşcinsellere açacağını duyuran Türk camisi, medyada yer alan homofobik haberlerin ardından etkinliği ertelediğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camii’nde düzenlenmesi planlanan “İslam ve Homofobi” başlıklı panel medyada yer alan homofobik haberlerin ardından ertelendi.

    Panel, Yeni Akit gazetesi tarafından “skandal karar” olarak duyurulmuş; Takvim gazetesi de etkinliğe katılacak eşcinselleri “sapkın” olarak adlandırmıştı.

    Caminin web sitesinden yapılan açıklamada “masumane bir aydınlatma ve rehberlik hizmetinin maksadını aşan ve karmaşık bir habercilik istismarı sonucu, muhtemel herhangi bir provokasyona sebep vermemesi amacıyla” ertelendiği duyuruldu.

    Camide eşcinsellerle birlikte homofobi tartışılacak

    Ertelendi ama tarihi belli değil

    kaosGL.org’dan Ömer Akpınar’a konuşan, etkinliğin organizatörlerinden Völklinger Kreis e.V. Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Phillipp Worat, ertleme kararının panel davetinin camiden geldiği yönündeki haberlerden kaynaklandığını söylerken, “Etkinliği başka bir gün, belki Aralık’ta yapabileceğimizi söylediler. Ama kesin bir tarih vermediler” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİTİB’e bağlı bir ayrımcılık karşıtı birimin olduğunu hatırlatan Worat, etkinliğin ileri bir tarihte yapılması konusunda kararlı olduklarını belirtti.

    B-Z Berlin’e konuşan Müslüman ve eşcinsel Sol Parti Milletvekili Hakan Taş da DİTİB’in kararına itiraz ederek “camiler kapılarını herkese açmalı” dedi.

    LGBTİ örgütü ile islamofobiye karşı çalışma yapılmış

    Şehitlik Camii, 2004’ten beri Cami Rehberlik hizmeti sunduğunu ve yılda ortalama 30 bin ziyaretçiyi camide ağırladıklarını söylerken, caminin web sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    “24 Kasım 2014 tarihi için siyaset, ekonomi vb. alanlarda kurs düzenleyen Leadership Berlin derneği de bizden bir ziyaret talebinde bulunmuştur. Anılan kuruluş ile daha önce paydaşlık yapılmış ve İslam karşıtlığı ile mücadele ortak çalışmalarımız olmuş idi. Kendilerini tanıdığımız için randevu taleplerine olumlu cevap verilmiş ve buna ilaveten DİTİB Şehitlik Camii tarafından ayrıca bir davet gönderilmesi söz konusu olmamıştır.

    "Amacımız haramı meşrulaştırmak değil"

    “Ancak kendilerince talep edilen cami ziyareti isteği teyit edilirken amacımız Leadership Berlin ile birlikte hareket ettiği kamuoyu ile paylaşılan herhangi bir alt oluşum veya paydaşına platform hazırlayıp dinimizde haram kılınmış bir olguyu meşrulaştırmak olmamıştır. Konunun medya tarafından bizden kaynaklanan bir sonuç veya tarafımızdan yapılan bir davetmiş gibi kamuoyuna yansıtılması, DİTİB Şehitlik Camii ve cemaatini son derece rahatsız etmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bu istismara fırsat vermemek için 24 Kasım 2014 tarihli randevu talebi teyidini geri çekme kararı almış bulunmaktayız. Ayrıca son derece masumane bir aydınlatma ve rehberlik hizmetinin maksadını aşan ve karmaşık bir habercilik istismarı sonucu, muhtemel herhangi bir provokasyona sebep vermemesi amacıyla da bu hizmetin bu tarihte verilmemesi, şüphesiz birlikte yaşamamıza olumlu bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

    “Camimizin kapılarının bundan sonra da dinimizi ve kültürümüzü tanımak isteyen her ziyaretçiye açık olduğunu kamuoyunun bilgilerine sunarız.”

    Che Guevara'nın ilk kez ortaya çıkan fotoğrafları

    "Mavi tik" Whatsapp’ın başına iş açabilir

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow