hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li Akif Hamzaçebi: "Demokrasimize saray darbesi yapılmıştır"

    CHPli Akif Hamzaçebi: Demokrasimize saray darbesi yapılmıştır
    expand

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün TBMM Genel Kurulu'nda demokrasi açısından kara bir gece yaşandığını belirterek, "Demokrasimize saray darbesi yapılmıştır. Saray, artık demokratik kurum değil, bir korku evidir. Adalet ve Kalkınma Partisi dün gece parlamentoyu saraya teslim etti. Sarayda artık paralel bir yapı vardır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu'nun 21 saattir çalıştığını, bu süre içinde "hayır" değil, "şer" yasalarının çıktığını söyledi. AK Parti iktidarının 13 yılda Türkiye'yi getirdiği noktanın "polis devleti kurulması" olduğunu kaydeden Hamzaçebi, bu yöndeki tekliflerin Genel Kurul'da dün yasalaştığını ifade etti.

    "Demokrasimize Saray darbesi yapılmıştır"

    Demokrasi açısından kara bir gece yaşandığını vurgulayan Hamzaçebi, "Demokrasimize saray darbesi yapılmıştır. Saray, artık demokratik kurum değil, bir korku evidir. Adalet ve Kalkınma Partisi dün gece parlamentoyu saraya teslim etti. Sarayda artık paralel bir yapı vardır" dedi.

    AK Parti iktidarının 13 yıl önce "90'ların mazlumu" diye ortaya çıktığını, adaleti ve demokrasiyi getireceklerini söylediklerini belirten Hamzaçebi, şöyle devam etti:

    "Ancak 13 yıl sonunda Türkiye'de adaletin, özgürlüğün, demokrasinin değil, baskının devletini kurdular. Bugün artık iktidarda halkına hizmet eden değil zulmeden bir parti vardır. Halkın gücüyle değil, polisin gücüyle ayakta kalmayı hedefleyen bir iktidar vardır. İlk yıllarında özgürlük, demokrasi, AB uyumu gibi düzenlemeleri küçük paketlerle getirdiler, şimdi onları da büyük torbalara katarak götürüyorlar. Artık örtülü ödeneği ile sarayda başka bir devlet vardır. Türkiye'de böyle bir tabloda kendisini Başbakan zanneden bir kişi vardır. Dün gece hükümet meşruiyetini kaybetti. Sorgusuz gözaltı yetkisi veren, bir arabayı durdurup karı kocaya 'çıkarın elbiselerinizi üst araması yapacağım' yetkisi veren hükümet meşru değildir. Meşruiyet parlamento çoğuluğu değildir. Bunu parlamento çoğunluğundan ibaret zanneden zavallılar var. Dün gece kabul edilen düzenlemelerde halkın rızası yoktur. Kimse molotofun arkasına saklanmasın. Sayın Davutoğlu, molotofun arkasına saklanma çık ve de ki 'Ben vatandaşın üstünü, başını, çoluk çocuğunu arayacağım.' Demokratlığı sahtedir, saraya teslim olmuştur. Sayın Davutoğlu seçimlere nasıl girecek, neyi savunacak?"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gökçek'ten yeni bir hamle, "tuhaf" suçlama

    "Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz"

    Akif Hamzaçebi, anayasanın, Cumhurbaşkanı'na, hükümet politikalarını yürütmek gibi bir görev vermediğini, parlamento tarafından seçilse de halk tarafından seçilse de cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin anayasada belirlendiğine işaret etti. Hamzaçebi, kimsenin endişe etmemesi gerektiğini, 7 Haziran'ın, bu kara günlerin sona erdiği gün olacağını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İç Güvenlik Paketi'ni, Cumhurbaşkanı'nın onaylamasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini bildiren Hamzaçebi, "Süratle onaylamasını tavsiye ediyorum. İadesini tavsiye etmiyorum. Bir an önce onaylasın biz de bir an önce Anayasa Mahkemesi'ne gidelim. Bu düzenlemeler Anayasa Mahkemesi'nden dönecektir" dedi. Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı bütçesine örtülü ödenek konulmasına ilişkin düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini ifade etti.

    AKP, CHP'nin önergesini kabul edince...

    Yeşilay Vakfı ile ilgili düzenlemeyi de eleştiren Hamzaçebi, "Devletin kaynaklarını kullanılarak 15 milyon lira para aktarılıyor. Kimin parasını kime veriyorsunuz?" diye konuştu.

    Kayıp kaçakla ilgili düzenlemeye de değinen Hamzaçebi, bu düzenlemenin, ihaleye kanun yoluyla fesat karıştırmak anlamına geldiğini, burada da devletin kaynaklarının peşkeş çekildiğini savundu.

    Akif Hamzaçebi ayrıca, partisinin öneresiyle, Zonguldak'ta vatandaşların yaşadığı mülkiyet sorununun çözüldüğünü kaydetti. Hamzaçebi, 31 yıldır tapularını alamayan vatandaşların bu sıkıntısının giderilmiş olduğunu kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı bütçesine örtülü ödenek konulmasına ilişkin düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savunarak, "Bu, karanlık bir dönem yaşayacağımızın işaretini veriyor. Sayın Davutoğlu buna nasıl izin veriyor? Ya grubuna hakim değil ya da sözü geçmiyor" dedi.

    HDP İstanbul'da "başkanlar"a emanet!

    Ak Parti'den İzmir seçimi için yeni plan

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow