hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    CHP'li Toprak: "Davutoğlu ülkeyi uçuruma sürükleyecektir"

    CHPli Toprak: Davutoğlu ülkeyi uçuruma sürükleyecektir
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı olarak ismi açıklanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun dış politikada aldığı kararları eleştirerek, "Dış politikada ülkemizi terör örgütlerinin taşeronu haline getiren birinin başbakan olarak atanması bu taşeron siyasetinin devam edeceğini göstermektedir. Davutoğlu, Türkiye'nin dış politikadaki kazanımlarını yok eden kişi olarak tarihe geçmiştir, sıra iç politikaya gelmiştir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toprak, "Kuzey Irak'ta IŞİD saldırısıyla, 12-13 milyar dolarlık ihracat kaybıyla karşı karşıyayız. Türk müteahhitleri 18 milyar dolarlık Libya pazarından çıkartıldı. Suriye krizi nedeniyle 106 bin tır artık çalışmıyor. Bütün bu kayıplar Davutoğlu'nun başarısıdır" dedi.

    Melda Onur'dan 10 maddelik CHP Kurultayı manifestosu

    "Davutoğlu şimdi iç politikada ülkeyi uçuruma sürükleyecektir"

    Toprak, "Dış politikadaki kazanımlarımız yok eden Davutoğlu, şimdi iç politikada ülkeyi uçuruma sürükleyecektir" dedi.

    "AK Parti otoriter bir parti devletidir"

    "AK Parti otoriter bir parti devletidir" diyen Toprak, "AK Parti artık bir siyasi parti değildir. AK Parti otoriter bir parti devletidir. Cumhurbaşkanı seçilen kişi hala bir partinin genel başkanı gibi davranarak Anayasa'yı ayaklar altına almıştır. Türkiye; siyasi etiğe, hukuka, evrensel yasalara aykırı böylesi bir kaosu tarihinde yaşamamıştır. Bu ülkede bugün fiili olarak iki cumhurbaşkanı, iki başbakan bulunmaktadır" ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'de "Sol Kanat"tan "yüzümüzü sola çevirelim" açıklaması

    "Davutoğlu Türkiye'nin dış politikasını iflas ettiren kişidir"

    Davutoğlu'nun Türkiye'nin dış politikadaki kazanımlarını yok ettiğini iddia eden Toprak, "Dün Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan tarafından Başbakanlığa ve AKP Genel Başkanlığına atanan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin dış politikasını iflas ettiren kişidir. Dış politikada ülkemizi terör örgütlerinin taşeronu haline getiren birinin başbakan olarak atanması bu taşeron siyasetinin devam edeceğini göstermektedir. Afrika'daki kabileler dışında dünyada kavga etmediğimiz devlet, örgüt, aşiret bırakmayan Davutoğlu, Türkiye'nin dış politikadaki kazanımlarını yok eden kişi olarak tarihe geçmiştir, sıra iç politikaya gelmiştir" açıklamasında bulundu.

    "12-13 milyar dolarlık ihracat kaybıyla karşı karşıyayız"

    Türkiye'nin Kuzey Irak'ta IŞİD saldırısıyla, 12-13 milyar dolarlık ihracat kaybıyla karşı karşıya olduğunu ileri süren Toprak, "Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelecek yıl dışarıdan en az 220-230 milyar dolar borç bulunması gerektiğini, sanayi üretiminin gerilediğini, kaynakların lüks konutlara ve AVM'lere akıtıldığını söylüyor. Konut stokları büyüyor, satışlar geriliyor. Otomotiv sektöründeki daralma yüzde 30'a dayandı. Kuzey Irak'ta IŞİD saldırısıyla, 12-13 milyar dolarlık ihracat kaybıyla karşı karşıyayız. Türk müteahhitleri 18 milyar dolarlık Libya pazarından çıkartıldı" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Şimdi kapılar kapandı sınır ticareti durdu"

    Ortadoğu ülkeleri ile olan ticaretin her geçen gün zayıfladığını savunan Toprak konuşmasına şöyle devam etti:

    "Suriye üzerinden Türkiye 11 Ortadoğu ülkesine transit taşımacılık, ihracat, yaş-sebze meyveden, mobilyaya, makineye, otomobile  kadar mal satıyordu. Şimdi kapılar kapandı sınır ticareti, bavul ticareti hepsi durdu. 2010'da Türk ihraç ürünlerini Suriye üzerinden 106 bin TIR, 11 ülkeye taşıdı. 2011'de gerilim başlayınca bu sayı 83 bine indi. İç savaş, çatışmalar ve sınır kapıları kapanınca şimdi tümüyle kesildi. Tıpkı 5 yıldır 10 bin dolara takılan kişi başı milli gelir gibi, ihracatta yaklaşık 4 yıldır 150 milyar dolarda patinaj yapıyor. Sanayi üretimi, 9 aydan bu yana sürekli düşerek, Haziranda yüzde 1,4'e indi. Ekonominin her alanı lime lime dökülüyor. Bütün bu insani ve ekonomik sorunların nedeni AK Parti siyaseti ve Davutoğlu'dur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow