hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çözüm paketi yasası yürürlüğe girdi

    Çözüm paketi yasası yürürlüğe girdi
    expand

    Çözüm süreci kapsamında Bakanlar Kurulu'na gerekli kararları almaya yetki de veren "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'un amaç ve kapsamının, terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi için yürütülen çözüm sürecine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildi.

    "Uygulama, izleme ve koordinasyon" başlığıyla kanunda yer alan bölümde hükümetin, çözüm süreci kapsamında şu hususlarda gerekli çalışmaları yürüteceği kaydedildi:

    "a) Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyoekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirler.
    b) Gerekli görülmesi halinde, yurt içindeki ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına
    karar verir ve bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirir.
    c) Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alır.
    ç) Bu kanun kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlar.
    d) Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izler ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlar.
    e) Gerekli mevzuat çalışmalarını yapar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanunun "Yetki ve sekretarya" bölümünde ise Bakanlar Kurulu'nun, çözüm sürecine ilişkin gerekli kararları almaya yetkili olduğu belirtildi. Çözüm süreci kapsamında yapılan çalışmaların koordinasyonu ve sekretarya hizmetlerinin Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yürütüleceği kaydedildi.

    "Kararlar ve yerine getirilmesi" başlığı bölümünde de bu kanun kapsamında verilen görevlerin, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca ivedilikle yerine getirileceği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

    "Kanunun 2. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki görevleri yerine getiren kişilerin bu görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmaz. Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow