hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cumhurbaşkanı Gül'den, Mısır'daki idam kararlarına tepki

    Cumhurbaşkanı Gülden, Mısırdaki idam kararlarına tepki
    expand

    Mısır'daki idam cezalarına Ankara'dan tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu cezaları Mısır'ın geleceğine çok büyük bir kötülük olarak gördüğünü söyledi. Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bunun Alman Cumhurbaşkanı Gauck da yargının aldığı bu karardan duydukları endişeyi dile getirdi. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç ise, "Bu vahim yanlıştan geri dönülmeli" çağrısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları kaydetti:

    "Böyle olağanüstü bir dönemde, demokrasinin askıya alındığı bir dönemde, bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz, bu tip cezaları kabullenmek mümkün değil. Bugünkü çağda olacak şeyler değil, bu kadar ağır cezalar ve bu kadar yüzlerce ölüm cezası. Mısır'ın geleceğine aslında çok büyük bir kötülük olarak görüyorum bu tip büyük cezaları.

    Halbuki Mısır'ın istikrara, barışa ve kendi içerisinde hızlı bir şekilde ekonomik kalkınmaya ihtiyacı var. Onun için ümit ediyorum ki bir şekilde bunlar siyasi bir anlayış çerçevesi içerisinde uygulanmaz ve uygun bir zaman süreci içerisinde bütün bu mahkumlar serbest bırakılır ve Mısır'da tekrar demokrasinin, özgür seçimlerin önü açılır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konuk Cumhurbaşkanı Gauck'un Türkiye konusundaki değerlendirmelerini "Alman bir konuğun sadece bir tavsiyesi olarak mı yoksa hakaret olarak mı algıladığının" sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, açık ve dürüst konuşmak gerektiğini belirterek, "Türkiye son 10 yıl içerisinde olağanüstü siyasi, demokratik, hukuk reformları yapmış bir ülke. Bu ülke önündeki birçok problemleri kaldırmış, çok önemli siyasi, demokratik kararlarla birçok tabuları yok etmiş, bugün birçok kişinin hayal edemeyeceği uygulamalara geçmiş ve birçok problemleri çözmüş, problemleri de çözme yolunda olan reformist bir çizgiye gelmiş olan bir ülke" ifadesini kullandı.

    Hiçbir ülkenin, kendisinin mükemmel olduğunu iddia edemeyeceğini dile getiren Gül, şöyle devam etti:

    "Bu çerçeve içerisinde Almanya'da da biraz önce bahsettiğim, aşırı sağcıların katlettiği insanlar ve uzun süre bunların nasıl ailelerini cinayeti işlediler diye suçlanmaları, sonunda ortaya çıktığında nasıl utanacak durumların ortaya çıktığını bildiğimiz gibi çok ırkçı, ırk düşmanlığı yapılıcı, İslamofobi ve bu tip uygulamaların da nasıl Avrupa'da ve birçok Avrupa ülkelerinde olduğu bir gerçekse bunlar AB'ye yakışır mı diye sorduğumuzda bunların hiçbirinin AB'ye, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa yakışmayan vasıflar olduğunu görürsek, bizde de eğer bazı olumsuzluklar varsa bunları da bu şekilde görmek gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önemli olan şey noksanlıkların farkında olmak ve noksanlıkları düzeltmek için azimli olmaktır. Türkiye'yi eğer on sene önceyle mukayese ederseniz, bugünkü Türkiye'nin ne kadar çok ilerlemeler yaptığı, demokratik standartlarını, insan hakları standartlarını, hukuk standartlarını, özgürlük standartlarını ne kadar yukarı taşıdığı gayet açık, ortadadır."

    "Twitter ile ilgili beklenti yanlış değil"

    "Twitter tartışmaları vardı. Sayın Erdoğan, uluslararası eleştirinin onu ilgilendirmediğini söyledi. Peki Hükümetiniz, sizin gibi eleştirilerin ya da eksikliklerin bilincinde mi acaba? Yoksa Hükümet bunun bilincinde değil mi, ya da eleştiriyi umursamıyor mu?" sorusuna ise Gül, şu yanıtı verdi:

    "Şimdi ben Türkiye'deki reformlar sayesinde Türkiye çok değişti ve birçok tabular yıkıldı derken, Türkiye'de herkes yeter ki fikrinin, düşüncesinin arkasında şiddet olmasın, herşeyi rahat söyleyebildiğini, konuşabildiğini, Hükümeti de tenkit edebilir, beni de tenkit edebilir, çeşitli kurumları da tenkit edebilir, herkesin bunu yapabildiğini, çeşitli sivil toplum örgütlerinin, farklı farklı görüşlerini, toplu olarak da ortaya koyma hak ve hukuklarının olduğunu söyledim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söylediğiniz konuya gelince Sayın Başbakanla ilgili, şirketin, Türkiye'de ofis açmasını ve Türkiye'de en çok kullanılan uluslararası platformlardan, internet platformlarından birisi, dolayısıyla ofis açmasını ve burada da vergi muhatabı olarak vergi ödemesini söylüyor. Tahmin edersem böyle bir beklenti, böyle bir arzu da yanlış değil."

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajla ilgili soru üzerine de "Eğer hatırlarsanız, daha önce gerek Meclis'te gerek çeşitli vesilelerle ben o dönem yaşanan acıların hep ortak acılar olduğunu hep zaten söylemiştim. Sayın Başbakan'ın bu açıklaması da gayet yerinde ve doğru, iyi bir açıklama oldu" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow