hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu: "Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat hedefi göremez"

    Davutoğlu: Hiçbir ülke Türkiyeyi istihbarat hedefi göremez
    expand

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin dinlenmesine ilişkin Alman mevkidaşıyla görüştüğünü hatırlatarak, kendisine bu iddiaların araştırıldığı bilgisi verildiğini söyledi. Almanya istihbaratının başkanı ile MİT Müsteşarının en kısa sürede yüz yüze görüşeceklerini açıklayan Davutoğlu, "Bu iddialarla ilgili geniş kapsamlı izahat verecek. Bu izahatı gördükten sonra Türkiye olarak durumu değerlendireceğiz. Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat faaliyetleri açısından hedef ülke noktasında göremez" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümüşhane'de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaretinin ardından parti önünde kurulan kürsüde yaklaşık 300 kişiye seslendi. Davutoğlu, son 12 yılda yaşanan gelişmelere değindi ve Türkiye'nin mazlumlara el uzatan bir ülke olduğunu söyledi. Davutoğlu, şunları söyledi:

    "Millet ve devlet kenetlendi. Bunun taçlandığı süreç son cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Öyle hesaplar yapıldı ki bu seçimden önce. Beklediler ki Türkiye kaosa girsin. Gezi olaylarını, 17 ve 25 Aralık olaylarını düşünün. Beklediler ve istediler ki, Türkiye güç kaybetsin. Eskiden olduğu gibi koalisyonlara mahkum olsun, borç kapılarında bekletilsin, pasaportu değersiz kılınsın. Ama tüm bu oyunları bozacak bir rabbimizin takdiri vardı, bir de bütün bu oyunları fark eden vatandaşımızın irfanı vardı. Oyunlar bozuldu Allah'ın izniyle. Önce 30 Mart'ta, sonra cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura bile mahal bırakmadan bozuldu. Tüm vatandaşlarımız dediler ki, 'Biz başbakanımızdan razıyız ve onu devletimizin başında görmek istiyoruz'. Eğer bir liderden halkımız ve Rabbimiz razıysa varsın kumpas kuranlar, bir takım hileler içine girenler razı olmasınlar. Onların rızası önemli değil. Yeter ki Hakk'ın ve halkın rızayı yanımızda olsun. Bu öyle bir tarihi eşik ki; verdiğiniz güçlü destekle gelecek nesillere, 'bundan sonra bu topraklarda sadece bu milletin iradesi geçerli olacak. Bu ülke sadece ve sadece Ankara'dan idare edilecek, başka hiçbir yerden değil. Başka hiçbir kaynaktan değil' mesajını verdiniz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Başbakan Ahmet" sloganlarına yanıt

    Davutoğlu, vatandaşların “Başbakan Ahmet" sloganları atması üzerine şunları söyledi:

    “Sadece şu anki görevimizi hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Burada bulunmak burada kucaklaşmak çok güzel. Kars, Ardahan, Artvin, Bayburt şimdi de Gümüşhane gezilerimizde bizi muhabbetle karşıladınız. Allah sizden razı olsun. Hangi mevkide olursak olalım esas olan sizlerin yüreğindeki yerimizdir. En üst mevkilerde de olsa bir insan halkının gönlünde yer bulamamışsa hiçbir kıymeti yok. Ama en alt kademe milletin hizmetinde olsa, halkın milletin gönlünde bir yer edinmişse işte ona iki cihan saadeti vardır. Bizim için en yüce makam sizlerin yüreğinizdeki makamımızdır. Allah sizlerin yüreğinizdeki makamlardan bizi mahrum bırakmasın. Yoksa diğer bütün mevkiler ve makamlar geçicidir. Bir Rabbimizin huzurunda vereceğimiz hesap vardır bir de halkımızın ve milletimizin huzurunda vermekte olduğumuz hesap vardır. Allah her iki hesapta da yüzümüzü hak çıkartsın. Bizim siyasetimizin tek gayesi var, dünyanın her köşesinde sizin yüzünüzü ak çıkarmak. Dünyanın her yerinde sizin son seçimlerde gösterdiğiniz feraset ve dirayet takdir gördü. Dünyanın her yerinden tebrik alıyoruz. 10 Ağustos'ta gösterdiniz ki, bu milletin iradesine karşı kimse bu ülkenin başına kimse çorap öremez. Siz 10 Ağustos'ta vurduğunuz mühürle sadece bu milletin kaderini değil, bu ülkeye ümit bağlayan bütün kardeş halkların kaderini de şekillendirdiniz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sahneden düşüyordu

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuşmasının sonunda sahne önünde kendisiyle tokalaşmak için bekleyenlerin elini sıkmaya başladı. Bu sırada alttakilerin elini çekmesi üzerine dengesi bozulan ve sendeleyen Davutoğlu'nu korumaları tutarak sahneden düşmekten kurtardı.

    Davutoğlu: Hiçbir ülke Türkiyeyi istihbarat hedefi göremez

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Memleketinden Bünyamin'i aradı

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gümüşhane gezisi kapsamında Köse ilçesine uğradığında jest yaparak Milliyet Gazetesi Fotomuhabiri Bünyamin Aygün'ü aradı. Köseli olan Aygün'e, “Memleketine geldim. Sen nerdesin?ö diye soran Davutoğlu, Aygün'le bir süre sohbet etti. Davutoğlu, Köse'de çay içmek için gittiği kahvehanede de “Biraz önce hemşehriniz Bünyamin'le konuştum. Size selamı var. Burada Bünyamin'in akrabası var mı? diye sordu. Gümüşhane Belediyesi'ni ziyareti sırasında Belediye Başkanı Ercan Çimen de Bünyamin Aygün'ün Gümüşhane için hazırladığı fotoğraf albümünü Bakan'a hediye etti. Bakan Davutoğlu, “Hem iyi gazetecidir hem de iyi bir vatanperverdir" diye konuştu.

    Bilindiği gibi Milliyet Gazetesi Fotomuhabiri Bünyamin Aygün, Suriye'de kaçırılmış, 40 gün rehin tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davutoğlu: "Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat faaliyetleri açısından hedef ülke noktasında göremez"

    Davutoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen'i ziyareti sırasında Almanya'nın Türkiye'yi dinlemesiyle ilgili soruları yanıtladı. Davutoğlu şunları söyledi:

    "Alman basınında yer alan bir takım iddialar söz konusu oldu. Bu iddiaların gerçeklik yönünü araştırmak üzere Almanya nezdinde girişimlerde bulunduk. Almanya Büyükelçisi bakanlığımıza çağrıldı, hepinizin takip ettiği bir açıklamada da bulunduk. Dün akşam saatlerinde de Almanya Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdik. Aslında bu daha önceden onun Irak ziyareti ve Irak'taki gelişmeler bağlamında planlanmış bir görüşmeydi. Son gelişme üzerine konuşmamızın odak noktasını bu iddialar teşkil etti. Ben kendisine bu iddialar gerçekse iki müttefik ülke arasındaki ilişkilere yakışmayan, kabul edilemez bir durum olduğunu açıkça ifade ettim. Kendisi de bu iddiaların araştırılmakta olduğunu ifade etti. Şöyle bir mutabakata vardık; Almanya istihbarat başkanı MİT müsteşarımızla en kısa sürede yüz yüze bir araya gelerek bu iddialarla ilgili geniş kapsamlı izahat verecek. Bu izahatı gördükten sonra Türkiye olarak durumu değerlendireceğiz. Hiçbir ülke Türkiye'yi istihbarat faaliyetleri açısından hedef ülke noktasında göremez. Hele bu Almanya gibi tarihi arka plana sahip dostluk ilişkilerimizin olduğu, ittifak ilişkilerine sahip bir ülke olursa, bunu kabul etmek mümkün değil. Çok açık şekilde Alman meslektaşıma ifade ettim. En geniş kapsamlı ve tatmin edici bir izahat bekliyoruz. Türkiye Almanya'yla diğer müttefik ülkelerle olduğu gibi istihbarat işbirliği yapar. Ama Türkiye'yi istihbarat faaliyetlerinde bir hedef ülke olarak görmek müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmaz. Verilecek izahatı bekliyoruz. Ondan sonra Türkiye olarak durumu tekrar değerlendireceğiz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow