hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Bu ülke Evren'e cumhurbaşkanı diyebildi, bana niye diyemez"

    Demirtaş: Bu ülke Evrene cumhurbaşkanı diyebildi, bana niye diyemez
    expand

    HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, ''Bu ülke Kenan Evren'e hepimizin cumhurbaşkanı diyebildi bana niye diyemez anlamıyorum'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER)'nin düzenlediği 'Kadın örgütleri cumhurbaşkanı adaylarıyla buluşuyor' etkinliğine katıldı.

    Gayrettepe Dedeman Otel'de düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci Şirin Payzın yaptı.

    "Bir sonraki seçimde mazeretsiz giderilmesi gereken bir durum"

    Cumhurbaşkanlığı seçim yarışındaki en büyük eksikliğin kadın aday olmaması olduğunu söyleyen Demirtaş, "Maalesef ilk defa halkın seçeceği bir cumhurbaşkanlığı seçiminde kadın aday çıkaramadık. Hepimizin öz eleştirisidir. Bir sonraki seçimde mazeretsiz giderilmesi gereken bir durumdur. Bu eksikliğe rağmen üç aday içinde en azından kadın özgürlük mücadelesi yürüten bir gelenekten gelen aday olarak bu görev bana düşerdi. Bizler belki yasalar elverse, YSK en azından bu çalışmaya izin vermiş olsaydı bir kadın, bir erkek olarak eş cumhurbaşkanı adayıyla yarışa katılmayı arzu ediyorduk ama sistem ona da müsaade etmedi" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kadın Meclisi ile toplantı MGK'dan daha kıymetli"

    KA-DER'in hazırladığı manifestoya tereddütsüz imza atılması gerektiğini belirten  Selahattin  Demirtaş, “Halkın başkanlığını yapacak kişinin karar alırken, halkla bağını kurabileceği mekanizmalara ihtiyacı var. Kararları alırken tek başına almaması lazım. Cumhurbaşkanı kadın meclislerine danışabilir. Kadın örgütlerinin Türkiye'nin her tarafından kendi önerileriyle seçtikleri kadın meclisi periyodik olarak cumhurbaşkanı ile toplantı yapabilirler. Türkiye'deki bütün kadın mevzularını, beklentilerini orada ifade edebilirler. MGK ile toplantı yapmaktan çok daha kıymetli bir toplantıdan söz ediyorum" diye konuştu.

    "Hepimiz bir adada yaşıyoruz"

    Ülkede kutuplaşma yaşandığını ifade eden Demirtaş,  “Hepimiz bir adada yaşıyoruz. Kürt adası, alevi adası,  kadın adası, Müslüman adası, azınlıklar adası… Ve bu adalar arasında çok az geçişkenlik var. Herkes kendi adasında diğer adadakilerden korkarak yaşamaya çalışıyor. Şu anda Başbakan'ın yaşadığı ada o kadar kalabalık ki iktidarda kalması için yeteri kadar insan var. Diğer adalarda yaşayanlar onların umurunda değil" ifadesini kullandı.

    "7 yaşındaki kızımı 4 yıl görmemişim"

    Siyaset mesaisi nedeniyle evin bütün yükünün eşinin omuzlarında olduğunu anlatan Selahattin Demirtaş, “Kızım 7 yaşına gelince ajandama baktım toplamda 4 yıl kızımı görmemiştim. Evin bütün yükü eşimin üzerinde, çocukları o büyüttü. Ben 'eşit olalım' gibi bir şey talep edemem, tüm kararları o olsa da kendimi hep ona borçlu hissettim. Üçü de eş ve baba yoksulluğu çekiyor ama gene de beni destekliyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Öldürülen kadının tabutunu Cumhurbaşkanı da omuzlamalı"

    Kadına yönelik cinayetlerin önlenmesinin devlet politikası ile yürütülecek bir mücadele ile mümkün olacağının altını çizen Demirtaş, “Devlet politikası olarak bir mücadele yürütülmezse olmaz. Sabırlı, ısrarlı bir mücadele. Kültürün değişmesi için on yıllar beklemeyeceğiz. O yüzden cumhurbaşkanı bizzat olayın içinde olmalı. Öldürülen kadının tabutunu cumhurbaşkanı da omuzlamalı. Bizatihi erkeğe, aşirete, aileye yerinde mesaj vermeli. Doğusu, batısı yok. Kürtlük ve Türklükle ilgili değil. Erkek egemen sistem ile ilgili" ifadelerini kullandı.

    SORULARINI YANITLADI

    "Türküm diyemiyorum diye birşey yok, çünkü Türk değilim"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal medya ve salondan gelen soruları yanıtlayan Demirtaş, "Atatürk'ün kurduğu TC'ye nasıl bakıyorsunuz. Türküm bile demezken cumhuriyete nasıl sahip çıkacaksınız" sorusu üzerine “Türküm diyemiyorum diye bir şey yok. Çünkü Türk değilim“ dedi.

    Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

    “Bu bir üst kimlik değil. Türkiyeliyim. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ortak vatanımızsa bu ülkeyi ben de yönetebilirim. Atatürk kurucu önderdir, bu konuda bir tartışma yok. Ama eksikler yok mu? Kemalizm olarak bize sunulan teklik üzerine kurulu ulus dayatmasının sorgulanması gerekir. Cumhurbaşkanı olursam bunlar sorgulanacak. Bana oy verenler bunu bilsin. Ben solcuyum, eleştiriye açığım, hiçbir düşüncem mutlaktır demiyorum. Aynı şekilde Kemalizm de öyle sorgulanmalı."

    "Bu ülke Kenan Evren'e cumhurbaşkanı diyebildi, bana niye diyemez"

    Demirtaş, "Türkiye'nin cumhurbaşkanı olacak mısınız, bölünme olacak mı" sorusu üzerine ise “Ben bölmek için değil Türkiye'nin cumhurbaşkanı olmak için aday oldum. Bu ülke Kenan Evren'e cumhurbaşkanı diyebildi bana niye diyemez anlamıyorum. Bu da beni üzüyor biraz" şeklinde yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş'ın bu cevabı salonda gülüşmelere neden oldu.
     
    "Parti kesinlikle bir adayı destekele kararı almayacak"

    Demirtaş sık sık tekrarlanan 2. turda kimi destekleyeceksiniz sorusuna şöyle yanıt verdi:

    “12 Ağustos'ta HDP toplantısında tavrımızı açıklayacağız. Herkes HDP'nin kararına uysun demeyeceğiz. Ama parti kesinlikle bir adayı destekleme kararı almayacak. Ekmeleddin beyi desteklemezsek Erdoğan'ı desteklemiş oluruz durumuna sokulmamamız lazım. Bize oy verenler 2. Turda Ekmeleddin beyi destekleyeyim diye değil bu ilkeler için buluştular. 2. turda bu ilkelerin yakınından bile geçen bir aday varsa oyunuzu ona verin. Ama yakınından bile geçmiyorlar. Kim seçilirse seçilsin, bu ilkeleri onlara karşı savunmaya devam edelim. Kim seçilirse seçilsin ensesinde olmaya devam edelim. Benim tavrımın 2. tur için netleşmesi, aksi takdirde bana oy verilmeyeceği tavrı rahatsızlık verici."

    22 Temmuz operasyonu

    Emniyet mensuplarının gözaltına alındığı 22 Temmuz operasyonunda delilleri görmek gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Operasyonların talimatının başbakan tarafından verildiği sır değil. Başbakan bunu ifade ediyordu" dedi.

    Operasyon konusunda temkinli olmak gerektiğini söyleyen Selahattin Demirtaş "1-2 yıl sonra Başbakan'dan şöyle bir konuşma dinleyebiliriz: 'Benim Pensilvanya'daki kardeşimle aramı açmaya çalıştılar, bunu bile yaptılar' diyebilir. O yüzden temkinli olmak lazım" şeklinde konuştu. Polis memurlarının kelepçelenerek gözaltına alınması konusunda ise Demirtaş ,"Öç alma, intikam alma duygusuyla yapmaya çalışıyorlar. Benim arkadaşlarıma da yapıldı. Bunu yapan kişilere aynısı yapılsın diyemem" ifadesini kullandı.

    Kelepçenin teşhir amaçlı kullanılacağını belirten Demirtaş, "Hazin bir durum. Devletin olanaklarının, adaletin, yargının olanaklarının böyle bir iç egemenlik çatışmasında kullanılması Türkiye açısından hazin bir durum. Toplum cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesi ile bunu bir kez daha değerlendirecektir. Yanlış yapanı toplum da cezalandırmalı" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow