hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Demirtaş: "Kendi kitaplarımızı kendimiz basacağız"

    Demirtaş: Kendi kitaplarımızı kendimiz basacağız
    expand

    BDP Genel Başkanı Selahatin Demirtaş, en büyük sorunlardan birinin eğitim olduğunu, gençlerinin sınavlarda sonuncu sırada yer aldıklarını belirterek, "Ucuz işçi yapmak için Kürt gencine ana dilde eğitime izin vermiyorlar. Bu sorunu kendi ellerimizle çözeceğiz. Belediyelerimiz ana dilde kitap basacak, eğitim için altyapıyı hazırlayacak. Kürt çocukları matematik kitabını Kürtçe okuyacak ve öğrenecek. İşte biz onun için anadilde eğitim diyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Demirtaş, Şırnak'ta partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen nevruz kutlamasında yaptığı konuşmada, Şırnak'ta geçmiş yıllarda nevruzu kutlamanın bedelinin çok ağır olduğunu söyledi.

    Hükümetin Şırnak'a yatırım yapmadığını ileri süren Demirtaş, kentin, en yoksul iller arasında 79. sırada yer aldığını, en yoksul illerin de bölgede bulunduğunu savundu.

    Demirtaş, şöyle konuştu:

    "Gelip buralarda ne kadar büyük yatırımlar yaptıklarını anlatıyorlar. Buralara yatırım yaparken BDP'nin engel çıkardığı yalanını söylüyorlar. Sizin Şırnak halkı olarak son 5 yılda, devlete ödediğiniz ortalama kişi başına vergi, 3 milyar 156 bin liradır. Devlet bunu sizden almış ama yatırım olarak kişi başı 1 milyar 600 bin yatırım yapmış. Bunun da önemli bir kısmı karakol yatırımıdır."

    Yurtdışındaki Şırnaklılara yatırım yapma çağrısında bulunan Demirtaş, yoksulluğu ve işsizliği çözmenin kendi ellerinde olduğunu dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önümüzdeki dönem yerel yönetimlerin işsizliği, yoksulluğu önlemek üzere kooperatifleşme, ortak şirketler kurma çalışmalarının olacağını anlatan Demirtaş, tarımı ve hayvancılığı vatandaşların hizmetine sunacaklarını kaydetti.

    En büyük sorunlarından birinin eğitim olduğunu, üniversite sınavlarında başarısızlıkta Şırnak'ın 80. sırada yer aldığını aktaran Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    "Ankara'dan İstanbul'dan bakanlar zannediyorlar, Şırnaklı gencin kafası çalışmadığı için başarısız oluyor. Kürt gençleri ve çocukları anadilde eğitim yapamıyor. Sadece 5-10 yıl Türkçe'yi öğrenmek için derslerle debelleşiyor. Hiçbir dersi öğrenemeden üniversite sınavına giriyor. Antalya ve İstanbul'da kendi anadilinde Türkçe eğitim alan o gençlerle yarışıyor. Bu topraklardaki gençlerimiz anadilinde eğitim almadığı müddetçe eğitimde başarı asla mümkün olmayacak. Ucuz işçi yapmak için Kürt gencine anadilde eğitime izin vermiyorlar."

    Bu sorunu kendi elleriyle çözeceklerini aktaran Demirtaş, "Belediyelerimiz anadilde kitap basacak, eğitim için altyapıyı hazırlayacak. Kürt çocukları matematik kitabını Kürtçe okuyacak ve öğrenecek. İşte biz onun için anadilde eğitim diyoruz. Kürt edebiyatına ve sanatına sahip çıkacağız. Gençler,
    kadınlar Kürtçe şiir ve roman okumalı. Kürtçe tiyatro, Kürtçe sinema izlemeli" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şırnak'ta esnafın ve işverenin dertli olduğunu bildiğini, Şırnaklıların başlarının tacı olduğunu dile getiren Demirtaş, vatandaşlara zarar verecek en küçük bir yaklaşımlarının dahi bulunmadığını kaydetti.

    Esnaf ve sivil araçlara zarar verecek eylem tarzlarının olmadığını belirten Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

    "Sivil araçlara ve esnafa zarar verecek, en küçük eylem bizim tarzımız olamaz. Herkesin çok dikkatli olması lazım. Bunun partimizle uzaktan yakından bir alakası yoktur. Bizim esnafa, yoldan geçen araçlara, şuraya buraya zarar verecek en küçük bir yaklaşımımız olamaz. Her kim ki bunları yapıyorsa, derhal bundan vazgeçmelidir. Bu nedenle gençliğin provokasyonlara karşı dikkatli olması lazım. Biz bu topraklarda işsizliğimizi, aşsızlığımızı, hep birlikte yeneceksek, işverenlerin de elini taşın altına koyması lazım. Ama halkın da Şırnak esnafına sahip çıkması gerekiyor. Birbirimize sahip çıkarak, sorunlarımızı bitirebiliriz."

    Daha sonra nevruz ateşi BDP'li yöneticiler tarafından yakıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kutlama, çeşitli sanatçıların konseriyle devam etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow