hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Derik ve Kızıltepe'ye elektrik verildi

    Derik ve Kızıltepeye elektrik verildi
    expand

    Mardin'in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde elektrik kesintisine karşı vatandaşların başlattığı ve 3 gün süren eylemler, Mahkemenin kararı üzerine elektriklerin tekrar verilmesiyle birlikte sona erdi. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın başkanlığında dün akşam Mardin'in Derik İlçesi'ne gelen CHP heyeti ise, gece geç saatlerde Kızıltepe İlçesi'ne gelerek, çiftçi ve muhtarlar ile görüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elektrik kesintilerine karşı çiftçiler tarafından Derik'te başlatılıp daha sonra Kızıltepe ilçesine sıçrayan, zaman zaman karayollarının trafiğe kapatıldığı, göstericiler ile polislerin karşı karşı geldiği 3 gün süren eylemler elektriklerin verilmesiyle sona erdi. Çiftçilerin Avukat Abdülkerim Türk'ün aracılığıyla 27 Ağustos tarihinde (önceki gün ) başvurduğu Derik Asliye Hukuk Mahkemesi, elektrik kesintilerinin giderilmesine dönük karar vermesi üzerine Derik'te dün akşam saat 18.00'da, daha sonra da Kızıltepe'ye elektriklerin verilmesiyle birlikte eylemlere son verildi. Kızıltepe'nin bazı köylerine iletim hatları ve trafolardaki arıza nedeniyle hala elektrik verilemediği öğrenildi.

    Ahmet Davutoğlu yeni kabineyi açıkladı

    Çiftçilerin avukatı Abdülkerim Türk, Dicle EDAŞ'ın uyguladığı işlemin hukuksuz olduğunu, keyfi bir tutum sergilediğini ve bu nedenle mahkemeye başvurduklarını belirterek, "herhangi bir arıza ve sıkıntı olmamasına rağmen Dicle EDAŞ elektrik kesintisine gitti. Derik ilçesindeki bütün köylerin elektrikleri kesildi. Haksız ve hukuksuz bir işlemdi bu. Görevi elektrik dağıtmak olan şirketin 'ben elektrik vermiyorum' deme lüksü yoktur. Mahkeme topyekün olarak çiftçilere keyfi olarak elektrik verilmediğinin tespitinde bulundu ve tedbiren elektriklerin tekrar verilmesi yönünde karar verdi. Derik'ten sonra Kızıltepe'ye de elektrik verildi" dedi.

    Ürünün yüzde 20'si zarar uğradı

    Elektrik kesintileri yüzünden çiftçinin ürünün yüzde 20 zarara uğradığını kaydeden Avukat Abdülkerim Türk, "arazilerde zarar ziyan tespitlerimizde devam edecek. Bilirkişi marifetiyle yapılan tespitlerde en azından ürünün yüzde 20'si zarara uğradı. İki gün daha elektrik gelmeseydi ürün yok olacaktı. Çiftçinin ürününün döllenme döneminde olduğu bir zamanda elektriğin bilinçli olarak kesilmesi çiftçinin öldürülmesiyle eş anlamlıdır" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Atatürk'ün ilk kez yayınlanan fotoğrafları


    CHP heyeti Kızıltepe'de eylemci çiftçilerle görüştü

    Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Ordu Milletvekili İdris Yıldız ile birlikte dün akşam tarifeli uçak ile Diyarbakır'a gelen CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, dün akşam saatlerinde Derik'ten sonra Kızıltepe İlçesi'ne geldi. CHP İl Başkanı Mahmut Duyan ile birlikte Işıklar Köyü'nde çiftçi ve bazı köy muhtarları ile görüşen Ayaydın, sorunun çözümü için İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a 4 sayfalık birer mektup yazdığını söyledi. Derik'teki izlenimlerini anlatan Ayaydın, "Derik’e girişte ilk izlenimimizi gördük. Yollar kesilmişti. Polisler vardı, arkadaşlarımızla indiğimizde bizden önce gaz bombası atılmış olacak ki bizim de gözlerimiz yaşarmaya başladı. Ondan sonra Derik Üçyol mevkiine gittik.


    Tarkan halk konserleri için rekor ücretle anlaştı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın

    Bütün benzin istasyonlarında yaklaşık 500 kişi bekliyordu. Ama gördüğümüz en vahim durum İpek Yolu'ndan Viranşehir’e doğru 15 kilometre kuyruk oluşmuştu. Bu insanlar 4-5 günden beri o TIR kuyruğu orada duruyor ve devlet yoktu orada. Halk kaderine terk edilmişti. Ben bu 4 gün boyunca Mardin Valisi ile 2 kez görüştüm. Derik Kaymakamı ile görüştüm gerçekten de vali de kaymakam da iyi niyetle ellerinden geleni yapmaya gayret ediyorlar. Ama sorun vali ve kaymakamın çözeceği bir sorun değil. Derik’teki elektrikler saat 17.30 itibarı ile açıldı. Derik’teki elektrikler mahkeme kararı ile açıldı. Kızıltepe’de böyle bir başvuru var mı, yok mu? Bilmiyorum. Burada asıl çözüm budur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir kanun çıkaracağız. Bu özelleştirmeyi iptal edeceğiz. Bu TEDAŞ'a devredilmesi lazım. TEDAŞ devletin şirketidir, devletin şirketi olduğu için size daha şefkatli bakar. Bu olayın nasıl bu noktaya geldiğini tüm çıplaklığı ile kamu oyuna açıklayacağız ve Ankara’ya dönüşümüzde de bunu hem genel başkanımıza, hem de TBMM Başkanlığı'na bir rapor halinde sunup, bunun çözümü konusunda takipçisi olacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow