hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dershane düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması talebine ret

    Dershane düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması talebine ret
    expand

    Anayasa Mahkemesi, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapan kanunun bazı maddelerinin yürürlülüğünün durdurulması istemlerini reddetti. Diğer hükümleri ise esas inceleme aşamasında karara bağlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, okul müdürü, müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanlardan, görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevinin 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona ereceğine ilişkin hükmünün yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

    Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevinin ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona ereceğine ilişkin hükmün yürürlüğünün durdurulması da reddedildi.

    CHP, dershanelerin dönüştürülmesini de düzenleyen Kanun'un iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

    Davayla ilgili incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi heyeti, kanunun 22. maddesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 37. maddesinin (8) numaralı fıkrasına ve 25. maddesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 10. maddenin (8) numaralı fıkrasına, ilişkin yürürlüğün durdurulması istemlerinin, koşulları oluşmadığından reddine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kanunun 22. maddesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 37. maddesinin (8) numaralı fıkrası, okul ve kurum müdürlerinin, il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine, müdür başyardımcısı ve yardımcılarının ise okul veya kurum müdürünün inhası ve il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından dört yıllığına görevlendirileceğini öngörüyor. Fıkra ayrıca, bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesini kapsıyor.

    Kanunun 25. maddesiyle 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen geçici 10. maddenin (8) numaralı fıkrası ise şöyle: "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla halen okul ve kurum müdürü, müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanlardan görev süresi dört yıl ve daha fazla olanların görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri dört yıldan daha az olanların görevi ise bu sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi
    itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow