hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dershaneler "dönüşüm"e 2 Haziran'da başlayacak

    Dershaneler dönüşüme 2 Haziranda başlayacak
    expand

    Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin programa başvuru usul ve esaslarını tamamladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, özel okullar fiziki yapıları, yönetim organizasyon ve eğitim-öğretim süreçleri, destek hizmetleri standart alımları üzerinden akredite edilecek.

    Özel okulların akreditasyon sistemi ile teşvik sistemi birbirleriyle bağlantılı yürütülecek.

    Bir yıl süreli geçiçi kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı düzenlenecek özel okullar, yıl içerisinde denetlenerek, gruplarına göre kalıcı kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenecek.

    Başvurular 2 Haziran'da başlayacak

    Başvurular, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından, 2 Haziran'dan itibaren 7 başvuru döneminde 1 Eylül 2015'e kadar, Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri'nde (MEBBİS) oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden yapılacak.

    Birinci dönem başvuruları, 2 Haziran-4 Ağustos, ikinci dönem başvuruları 5 Ağustos-27 Ekim, üçüncü dönem başvuruları 28 Ekim-31 Aralık, dördüncü dönem başvuruları 2 Ocak- 2 Mart 2015, beşinci dönem başvuruları 3 Mart-4 Mayıs 2015, altıncı dönem başvuruları 5 Mayıs-6 Temmuz 2015, yedinci dönem başvuruları 7 Temmuz-31 Ağustos 2015'te alınacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dönüşüme alınmayan dersaneler, 1 Eylül 2015'te sonlandırılacak

    Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliği adına, yetkili genel kurul veya yönetim kurulunca yetkilendirilen kurucu temsilcisi müracaat edecek.

    Başvuru için gerekli belgeler kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından MEBBİS'te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü'ne işlenecek.

    Dönüşüme alınmayan dersaneler ile gerekli şartları sağlayamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri, 1 Eylül 2015 itibariyle sonlandırılacak.

    Özel okula dönüşüm taahhüdünde bulunarak dönüşüm programına alınan ve 14 Mart 2014 itibariyle en az 3 yıldır aynı kurucu tarafından işletilen dersane kurucularından isteyenler, kamu taşınmazlarının irtifak hakkı tesisi veya kiralanması ihalelerine katılabilecek.

    Dersane ve öğrenci etüt merkezlerinde 14 Mart 2014 tarihi itibariyle çalışmakta olan ve 1 ocak 2014 tarihi itibariyle bu işyerinde eğitim personeli olarak ödenmiş prim gün sayısı 6 yıl ve daha fazla olan eğitim personelinin devlet kadrolarına atanmalarına ilişkin başvuruları 1 Temmuz 2015 ile 1 Ağustos 2015 tarihlerinde alınacak ve bu husustaki kılavuz Mart 2015'te yayımlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerekli şartları sağlayamayan kurumlar kapatılacak

    Dönüşüm sürecinin sonunda özel okula dönüşme taahhüdünde bulunan kurumlar, gerekli şartlara sahip olmaları halinde 2018-2019 öğretim yılının sonuna kadar temel lise, ilkokul, ortaokul veya okul öncesi eğitim kurumu olarak mevcut binalarında veya farklı binada faaliyet gösterebilecek.

    Dönüşüm için başvuran kurumlara bahçe ve bağımsız bina şartı aranmaksızın mevcut binalarında veya farklı binalarda 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve temel liselere dönüşme imkanı verilecek. Bu okullarda da ikili öğretim yapılabilecek. Temel lise olarak faaliyet gösterecek okullar 20 saat yüz yüze eğitim verecek. Dönüşüm sürecinin sonunda dönüşüm taahhüdünde bulunulan kurumların gerektirdiği şartları sağlayamayanlar kapatılacak.

    Eğitim ve öğretim desteği

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel okullarda eğitim ve öğretim desteği verilebilmesi için e-okulda o derslikte en az 12 öğrenci kayıtlı olması gerekecek.

    Organize ve Sanayi Bölgeleri'nde açılan mesleki ve teknik liseler ile anaokulları hariç diğer okullarda sınıf mevcutları 24'ten fazla olamayacak.

    Eğitim ve öğretim desteği verilecek okulların türleri, seviyeleri, illeri, illere göre öğrenci sayıları ve destek tutarı her yıl temmuzda Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarınca hazırlanacak tebliğle belirlenecek.

    Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okul ve öğrencilerin başvuruları ağustosta alınacak. Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanacak okul ve öğrenciler, eylülün ilk haftasında ilan edilecek. Bu öğrencilerin 30 Eylül'e kadar okullara kayıt yaptırmaları gerekecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow