hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dışişleri: "Rusya'nın Montrö ısrarını yadırgıyoruz"

    Dışişleri: Rusyanın Montrö ısrarını yadırgıyoruz
    expand

    Dışişleri Bakanlığı, Montrö Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanmaya devam edildiğini belirterek, Rusya'nın bu konuyu ısrarla gündemde tutmasını yadırgadığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Rus tarafının 3 Nisan'da basına yansıyan açıklamalarında, ABD savaş gemilerinin son dönemde iki kez Montrö hükümlerine aykırı olarak Karadeniz'de kalış sürelerini uzattıkları iddia edildiği belirtilirken, 10 Nisan tarihli son açıklamada ise sadece "USS Taylor" adlı geminin Karadeniz'de 21 günden fazla kaldığına yer verildiği hatırlatıldı.

    Açıklamada söz konusu geminin basında da yer aldığı üzere Samsun Limanı'na girişi sırasında pervanesinde meydana gelen hasar nedeniyle hareketsiz kaldığı, tamir çabalarının sonuç vermemesi üzerine römorkör vasıtasıyla çekilerek Karadenizden ve Boğazlardan çıkarılabildiği kaydedildi.

    Bu konuda Rusya Federasyonu ve diğer Montrö taraflarına bilgi verildiği ifade edilen açıklamada, "Gördüğü hasar nedeniyle hareket kabiliyetini kaybetmiş bir geminin limanımızda onarılmaya çalışıldığı sürenin gerekçe gösterilerek Montrö Sözleşmesi'nin ihlal edildiğinin ileri sürülmesini anlamak mümkün değildir" denildi.

    Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Rus tarafının açıklamasında ismen değinilmeyen, ancak Rus basınında adı geçen ikinci gemi olan "USS Truxtun" adlı ABD savaş gemisinin ise Karadeniz'e girdikten sonra Boğazlardan geri dönüş tarihinin değiştirildiği, ancak Montrö'de öngörüldüğü şekilde 21 gün içinde Karadeniz'i terk ettiği, dolayısıyla da herhangi bir ihlalin sözkonusu olmadığı vurgulandı.

    Türkiye'nin, Karadeniz'e sahili olan ülkelerin güvenliğine önemli katkı sağlayan Montrö Sözleşmesi’ni, 78 yıldır olduğu gibi "titizlikle" uygulamaya devam edeceği belirtilen açıklamada, "Sözleşmenin teknik nitelikteki hükümlerinin basın yoluyla tartışma malzemesi haline getirilmesinin başta Karadeniz’e sahildar ve Montrö’ye taraf olan devletler gelmek üzere, kimseye bir faydası olmayacağı değerlendirilmektedir" ifadesi kullanıldı.

    Açıklamada, "Rusya Federasyonu’nun Montrö Sözleşmesi'nin uygulanması konusunu ısrarla gündemde tutmasını yadırgıyoruz" ifadesine yer verilirken,  söz konusu hususların dün Bakanlığa davet edilen Rusya Federasyonu Büyükelçiliği yetkilisine sarahaten ifade edildiği bildirildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow