hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Edirneliler heykele sahip çıkıyor

    Edirneliler heykele sahip çıkıyor
    expand

    Edirneliler dünyaca ünlü heykel sanatçısı ve hemşerileri olan İlhan Koman'ın tahrip edilen Akdeniz Heykeli'nin Edirne'ye getirilmesi için bir imza kampanyası başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz günlerde İsrail'in Gazze'ye karadan saldırısını protesto eden gruplar, dünyaca ünlü heykel sanatçısı İlhan Koman tarafından yapılan ve İsrail'in Levent'teki İstanbul Başkonsolosluğu'nun yakınlarında bulunan Akdeniz Heykeli yıkmaya çalışmış, başaramayınca heykelin kolunu koparmışlardı.

    Buna karşılık sanatçının Edirneli hemşerileri harekete geçti ve heykelin sanatçının memleketi olan Edirne'ye getirilmesi için sosyal medyada change.org sitesinde bir imza kampanyası başlattılar. 

    Edirneliler sadece bununla kalmıyor, kentte de yoğun bir çalışma yürütüyorlar. Edirneliler, "Edirne'de yetişen dünyaca ünlü sanatçımız İlhan Koman'ın saldırıya uğrayan ve tahrip edilen heykelinin ait oldugu yere yani Edirne'ye getirilmesi ve sehrimizin gurur kaynağı olarak yerini almasi en büyük arzumuzdur. Bu amaçla başlatılan imza kampanyasına tüm Edirnelilerin destek vermesini bekliyoruz" diye açıklama yaptılar.

    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da konuyla ilgili açıklama yaptı. Akdeniz heykeli, Koman'ın memleketine yakışır" kampanyası başlatıldığını ifade eden Gürkan, şöyle konuştu: "Katılım çok olmasa da Edirneli, Koman'ın "Akdeniz" adlı heykelini Edirne'ye istiyor. Biz de heykelin heykeltıraşımız Koman'ın memleketinde olmasından gurur duyarız. Heykeli de en güzel yerde değerlendiririz. Heykelin yapıldığı yıllardaki mülkiyet sahibi Halkbank'a ulaşmak istedim ama başarılı olamadım. Heykelin yerinden kaldırılması halinde en çok Edirne'ye yakışacağından hemfikiriz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da heykelin Eski Cami arkasındaki İlhan Koman parkına çok yakışacağını kaydetti.

    Akdeniz Heykeli'nin tarihi

    Heykel, Halk Sigorta’nın (şimdiki adıyla Yapı Kredi Sigorta) isteği üzerine yapıldı ve 1980’de şirketin Zincirlikuyu’daki genel müdürlük binasının önüne yerleştirildi. Heykel dört ton ağırlığında, her biri 12 milimetre kalınlığındaki 112 metal levhanın yan yana getirilmesiyle oluşturulan kollarını açmış bir kadın figürüdür. Uçucu bir hafiflik gösteren heykelde, kesintili sürekliliği dilimler arasındaki eşit boşluktaki hacimlerden ötürü hareketli bir görünüm sağlanmıştır. Heykeltıraş İlhan Koman’a göre burada “dalgalardan teşekkül eden, dalgaların meydana getirdiği ilahe, gözün yansıması, hareket eden bakışın sinetik yanılgısı” gösterilmiştir. Cepheden bakıldığında kadının yüzünde sert bir ifade vardır. Burada bir bakıma insanlardan gördüğü eziyet protesto edilmiştir. Farklı açılardan bakıldığında da gövde dalgalı bir şekle dönüşmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Coca-Cola'yı 'Fanta' içerek protesto etti

    'Parelel yapı' operasyonunda sorgular sürüyor

    İncirlik'te bayrak krizi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow