hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan istifa açıklaması

    Enerji Bakanı Taner Yıldızdan istifa açıklaması
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhalefet milletvekillerinin istifa çağrılarına karşılık olarak Soma'dan sonra istifasını Bakanlar Kurulu'na ilettiğini söyledi. Yıldız, aynı şeyi şimdi de gerçekleştireceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

    Soma'da maden faciası, 301 işçi öldü

    Ermenek'te kömür madenini su bastı

    Yıldız, muhalefet milletvekillerinin istifa çağrıları üzerine, şöyle konuştu:

    "İstifaya davet etmek bir muhalefet partisi için makul bir istektir. Benim bunu değerlendirmediğimi zannetmeyin. Ben ilkeleriyle yaşamış bir insanım ve Bakanlar Kurulu'na bunu ilettim, Soma'da ilettim. Muhalefet partisinden 13 arkadaşımın tavsiyesini bir kez daha Başbakanımla paylaşacağım. Bu konuda kolay olanın istifa etmek olduğunu beni tanıyanlar bilirler. Makama, paraya bir bakış açım olduğunu herkes bilir. Bunlar konuşulmaz ancak yaşanır. O yüzden burada acıdan bahsedenlerin belki de bu acı kelimesini en son kullanacağı kişilerden birisiyim. İnsanlarla birlikte ağlaşmak, sıkıntılı insanların derdini anlamak ve onların ileriye dönük kaygılarını paylaşmak, bunların herbirisini ben yaşadım. Bunu da insani vazife olarak gördüm. Milyarlarca dolarlık yatırımın arasında muhalefet partisi için bulunmaz bir fırsat olduğunu biliyorum ve bunu çok da yadırgamıyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ermenek'te 18 işçi madende mahsur kaldı

    Ermenek'te iki işçinin cesedine ulaşıldı

    Maden kapatılmıştı

    Yıldız, Edirne’deki grizu patlamasına yönelik de bilgi vererek, firmanın denetlenip kapatıldığını ve buna rağmen bu olayın olduğunu söyledi. Yıldız, “Eksikler bulunup kapatılmış” dedi.

    "Siz mal bulmuş mağribi gibi kazanın üzerine atlarken..."

    Makamların geçici olduğunu dile getiren Yıldız, hakaretlere rağmen kimsenin konuşmasını kesmediğini ifade etti. Yaşanan maden kazalarına ilişkin, "Bir afet olmayan yerde kusur olduğunu" dile getirdiğini anımsatan Yıldız, kusur ister kamudan, ister özel sektör tarafından kaynaklanıyor olsun bunun ortaya çıkartılacağını vurguladı.

    Kanun ve mevzuatın her şeyi çözemeyebileceğini işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:

    "Arkadaşlarımı topladım, 'Arkadaşlar kusura bakmayın, sizinle görev yaptık, eğer bu konuda ihmaliniz varsa soruşturmaya tabi tutulacağınızı lütfen kabul edin' dedim. Hiçbiri buna itiraz etmediler, 'Biz de aynen katılıyoruz' dediler. Bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzü de şu: Bir kimseyi suçluysa korumak ne kadar hataysa, suçsuzsa onu bir kısım insanların önüne yem olarak atmak da hatadır. Dürüst insanları korumadığımız müddetçe, bir kısım insanların itham ettiği yamuk insanlar daha çok ön plana çıkarlar. Dürüst çalışan arkadaşımı burada koruyup, kollayabilecek yüreğe sahibim. Bu açıdan kimsenin üstten laf etmesine gerek yok. Bütün tavsiyeleri sonuna kadar aldım. Siz mal bulmuş mağribi gibi bir kazanın üstüne atlarken kazanın aslını söylüyorum. Ben lafımı ortaya söylüyorum alması gerekenler alırlar. Nezaketini koruyan arkadaşlara aynı şekilde, korumayanlara da aynı şekilde cevabımı vereceğim. Ben ortaya söylüyorum alması gerekenler üzerine alsınlar. Ben bir bakan olarak değil, milletvekili olarak bu hakkımı kullanacağım. Bir milletvekili bakana karşı rahatlıkla bunu kullanabiliyorsa ben de bir milletvekili olarak o milletvekiline karşı bu hakkımı kullanıyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "30 binin üzerinde denetleme yaptık"

    Eynez kömür sahası işletilmesiyle ilgili, "2 milyar dolarlık bir yolsuzluğa göz yumduğundan" bahsedildiğini ifade eden Yıldız, bu iddiaya ilişkin savcılığa suç duyurusunda bulunulması çağrısında bulundu. İhaleye ilişkin bilgi veren Yıldız, benzer iddialar karşısında yürütülen teftiş ve hukuki süreçler sonucunda suç unsuruna ulaşılmadığını söyledi. Yıldız, ayrıca bildiği tüm konularda tahkikat açtığını kaydetti.

    Yıldız, bakanlığın yeterince denetim yapmadığı eleştirilerine karşılık, bakanlık tarafından son 5 yılda 30 bin 732 sahanın denetlendiğini ve bunların sonucunda 13 bin 808 sahanın faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi. Soma'daki maden faciasından sonra 94 yeraltı ocağının üretiminin durdurulduğunu dile getiren Yıldız, şartları yerine getirenlerin faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

    Kömür sahalarında son 5 yılda bin 346 denetim gerçekleştirildiği bilgisini veren Yıldız, 352 sahada faaliyetlerin durdurulduğunu söyledi. Yıldız, "Bütün bunlara rağmen denetim heyetleri hata, eksik, ihmal yapabilirler. Tek başına denetim yeterli değildir. Önemli, gerekli bir şarttır ama yeterli şart değildir" diye konuştu.

    Yeraltı işletme yöntemiyle çalışan 206 kömür ocağının tamamının bakanlık tarafından denetlendiğini anlatan Yıldız, denetimler sonucunda 77 ocağın faaliyetinin durdurulduğunu kaydetti.

    Yıldız, 2002'de bin 445 olan maden sahası denetim sayısının 2013'te 6 bin 898'e çıktığını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soma açıklaması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldız, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma'daki Eynez ocağının geleceğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Komisyon üyelerine, kazanın meydana geldiği işletmeye ilişkin hep beraber bir karar alma imkanları olduğunu söyleyen Yıldız, şöyle konuştu:

    "Siyasi, sosyal, ekonomik birçok açıdan söylüyorum, Eynez ocağının artık çalışılamaz hale geldiğine inanıyorum. Eynez ocağını, aynı şekilde Atabacası'nı da kapatalım. Bir kısım çalışmak istemeyen arkadaşlar olabilir, psikolojik sıkıntıya girmiş olanlar olabilir, bunu normal karşılamamız lazım. Orada, açıkça söylüyorum, 301 kişinin mahcubiyeti var. Bu mahcubiyetten kimin suçu varsa onlar gerekli ne var o işleme tabi tutulacaklar. Eynez kapansın, Atabacası da kapansın. Burada Manisa milletvekilleri var. İstihdam oradaki yeni açılacak olana Demir Export'a, İmbat'a dağıtılsın. Çalışmak isteyenler orada çalışma zemini bulacaklardır ama ben artık bu sıkıntıya kesinlikle yol açmak istemiyorum. Orada 8 milyon tonluk kalan kömür hiç de umurumuzda değil. Bu ülkenin kaynağı olmasına rağmen söylüyorum bunu. Burada bilgi veriyorum. Manisa milletvekillerimiz de var, iktidar, muhalefet partisinden arkadaşlarımız var. Bu manada da bir uygulama noktasına gideceğimizi söylüyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow