hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Özel yetkili mahkemeleri kaldıracağız"

    Erdoğan: Özel yetkili mahkemeleri kaldıracağız
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK'yı aynı şekilde kaldırmayı ama buradaki şeyleri Türk Ceza Kanunu'na aktarılması gereken maddeleri, oraya aktarma gibi bir hedefimiz var" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2 yıl aradan sonra İran ziyareti için Tahran'a hareket etti.

    Erdoğan, ziyareti süresince Ruhani'yle ve dini lider Humeyni'yle görüşecek.

    Başbakan Erdoğan, Tahran'a hareketi öncesi Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    "Şişli Belediyesi'ne yapılan saldırı da manidardır"

    Son dönemde artan saldırıları değerlendiren Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Son seçimler 200'e yakın Seçim Koordinasyon Merkezlerimiz hep taciz edildi. Ve biz hep buna karşı sabırla göğüs gerdik. Sabrımızın neticesini de başarılı bir seçim sonucuyla aldık. Esenyurt'ta meydana gelen olayda ben 'Şudur' deme konumunda değilim. Ama emniyet teşkilatımız süratle olaya müdahale etmiş ve neticesinde 9 kişi gözaltına alındı. Bir seçimin arifeside böyle bir tablonun ortaya çıkması çok çok üzücü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esenyurt hassas bir ilçe. Bu hassasiyeti çok iyi bilen biriyim. Ama bundan önce Van'da büyükşehir belediye başkan adayımız, esnaf ziyareti yaparken taşlı sopalı saldırılar oldu. Daha sonra evine 2 kez bombası atıldı. Bütün bunlar aslında caydırmaya yönelik, adeta korku atmosferi oluşturmaya yönelik adımlar. Bunların hiçbirinden yılmak gibi bir şey sözkonusu değil.

    Yine, Şişli Belediyesi'ne yapılan saldırı da manidardır. Bu bir senaryo mudur yoksa gerçekten bir karşı adım mıdır? Silahın oraya bırakılması, taranması anlamlıdır. Emniyet teşkilatımız bununla ilgili de takibini sürdürmektedir."

    Faizlerin artırılması

    Erdoğan, Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olduğunun altını çizerek, faiz arttırımı konusunda şunları kaydetti: "Konuyla ilgili bir açıklama yapsam, diyecekler ki 'MB'ye müdahale etti' Ama şunu bilmenizi istiyorum; Ben faizlerin arttırılmasına her zaman olduğu gibi bugün de karşıyım. Ama müdahale etme yetkim yok. Ve sorumluluğu da onlara da aittir. Hesabını onlar vereceklerdir.

    Temenni ederim ki alacakları karar inşallah isabetli olur. Kurda yeni bir dönem başlar. Ve böylece de ekonomi bu anlamda ihracat-ithalat arasındaki dengede, bu sıkıntıları aşarız. İthalata dayalı bir ekonomik anlayışın içinde değiliz. İhracata dayalı bir anlayışın içindeyiz. En önemli talihsizliklerimizden bir tanesi de petrol, doğalgaz konusundaki sıkıntımızdır. 60 milyar Doları aşkın ithalatımız bizi sıkıntıya düşürmektedir. Ama biz bunu bugüne kadar farklı enstrümanlarla kapattık, kapatmaya devam ediyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Özel yetkili mahkemeleri kaldırmayı hedeflemiş bulunmaktayız"

    Erdoğan, 'Balyoz davasında delil olan 5 nolu harddiskte değişiklik yapılması ile ilgili yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: "TÜBİTAK olayı, bilirkişilerle alakalı, kurumla alakalı değil. Bilirkişi raporunu hazırlıyor. Doğrusu ben, bilirkişilerin hazırladığı rapor ne içeriyor incelemiş değilim. Ondan haberim yok. Şu anda henüz Ergenekon'la ilgili gerekçeyi görmüş değiliz. Bu konuyla ilgili açıklama yapmamız da mümkün değil.

    Adalet Bakanlığı'yla alakalı, bu süreç içersinde Bakanlık'ımız yeniden yargılanma sürecini şu anda değerlendiyor, çalışıyor. Muhtevası ne olacak, nasıl olacak. Ben burada bir şeyi açık söyleyebilirim; Özel Yetkili Mahkemeler, bunu kaldırmayı kesinlikle hedeflemiş durumdayız. TMK'yı aynı şekilde kaldırmayı, ama buradaki TCK'na aktarılması gereken maddeleri aktarma gibi bir hedefimiz var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırarak, bu mahkemeleri tamamiyle Ağır Ceza Mahkemelerine devretmek suretiyle artık bu süreci kapatmış olacağız. Ve böylece sadece 133 ağır ceza mahkemesi var, yanılmıyorsam 8 tane de özel yetkili mahkemesi var. Bundan sonra 133 ağır ceza mahkemesiyle artık bu süreci sürdüreceğiz. Böyle bir dönemi başlatıyoruz."

    İran ziyaretinde, işlenmiş altın konusunda ihracat piyası olduğunu söyleyerek, yaptırımlar sebebiyle oluşan sıkıntıların görüşeceklerini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow