hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon hakimlerinin gerekçeli karar için bir günü kaldı

    Ergenekon hakimlerinin gerekçeli karar için bir günü kaldı
    expand

    Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, davayla ilgili gerekçeli kararını yazmak için bir günü kaldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel yetkili mahkemeleri iptal eden Kanun, kaldırılan ağır ceza mahkemelerince verilip henüz gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçelerinin, bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde yazılmasını hükme bağladı.

    Ergenekon Davası'nda kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 aydır gerekçeli kararını yazmadı. Yeni yasanın 6 Mart'ta yürürlüğe girmesiyle 13. Ağır Ceza Mahkemesine gerekçeli kararı yazması için 15 gün süre verildi.

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri yarına kadar gerekçeyi yazmazsa hakimler hakkında yürütülen incelemenin yanı sıra disiplin yönünden de yaptırım uygulanacak.

    HSYK tarafından da inceleme

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında, "Ergenekon Davası gerekçeli kararını hala yazmadıkları" gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı vermiş ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da inceleme kararını onaylamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Onayın ardından hakimler hakkında müfettişler inceleme yapacak. Müfettişlerin incelemesi sonucu hazırladığı rapor uyarınca HSYK 3. Dairesi, hakimler hakkında soruşturma gerekip gerekmediğine karar verecek. 3. Daire, bu hakimler hakkında soruşturma kararı verirse, bu da onay için Adalet Bakanı Bozdağ'a gönderilecek. Bozdağ'ın onay vermesi durumunda hakimler hakkındaki soruşturma işlemleri HSYK 2. Dairesince yürütülecek.

    Gerekçeli karar yazılırsa süreç nasıl işleyecek?

    Yerel Mahkeme, gerekçeli kararını yazarak, Yargıtay'a gönderecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında yapılacak incelemenin ardından hazırlanacak tebliğname, davaya bakacak Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilecek. Daire'de de bir süre yapılacak incelemenin ardından duruşma günü verilerek dava görülmeye başlanacak.

    Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruda, yerel mahkeme gerekçeli kararı yazmadığı için Başbuğ'un kişi hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow