hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ergenekon'da tahliyeler sürüyor

    Ergenekonda tahliyeler sürüyor
    expand

    Ergenekon Davası kapsamında bugün aralarında Veli Küçük ve emekli orgeneral Hurşit Tolon'un da bulunduğu 18 sanık tahliye edildi. Ancak Tolon, Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamı davasında da tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İki günde tahliye edilen sanık sayısı toplam 37 kişiyken, tahliye talebi reddedilen sanık sayısı ise 8 oldu.

    Yarın 10 kişinin tahliye talepleri mahkemelerce değerlendirilecek.

    Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresini 5 yılla sınırlayan yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, Ergenekon davasının 52 sanığı İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundu.

    Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bugün tahliye taleplerine ilişkin ilk karar İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nden geldi.

    Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof atılması olayının azmettiricisi olduğu iddia edilen Boğaç Kaan Murathan'a, 5 yıllık tutukluluk süresini doldurduğu gerekçesiyle tahliye kararı verildi. Murathan hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

    Gülaltay'ın talebine ret
    19. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası sanığı Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini ise reddeddi. Mahkeme, Gülaltay'ın Ocak 2012 tarihinde tutuklandığını belirtti ve tutuklulukta 5 yılı doldurmadığını gerekçe göstererek tahliye talebinin reddine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tolon cezaevinden çıkamayacak
    İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi de tahliye kararı verdi. Ergenekon Davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan  emekli Orgeneral Hurşit Tolon tahliye edildi.

    Mahkeme Tolon'un  tahliye gerekçesini, “Tutuklulukta kaldığı süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olmadığı, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması" olarak sıraladı. Mahkeme Tolon'a yurtdışına çıkış yasağı da koydu. Ancak Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamı davasında da tutuklu olduğu için Hurşit Tolon, cezaevinden çıkamayacak.

    Tuncer Kılınç oy çokluğuyla
     
    21. Ağır Ceza Mahkemesi Ergenekon Davası sanığı Durmuş Ali Özoğlu'nun tahliyesine hükmetti.

    Öğleden sonra tahliye taleplerini değerlendiren 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise Eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve emekli Korgeneral Mehmet Eröz'ün tahliyesine oy çokluğu ile karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme Kılınç ve Eröz ile aynı davada yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılan İlker Başbuğ'un tahliye edildiğini belirtti ve mahkumiyet kararının gerekçesinin yasal süre içinde dava dosyasına konulmaması nedeniyle tahliye edilmelerine hükmetti. Sanıklara yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

    Öte yandan üye hakim Süleyman Karaçöl, sanıklar Kılınç ve Eröz'ün tutuklulukta 5 yılını doldurmadığı ve İlker Başbuğ kararının sanıklar için emsal oluşturmayacağını belirterek karara şerh koydu.

    Taşdeler'e sağlık sorunlarından tahliye

    7. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar emekli Yarbay Mustafa Dönmez, gazeteci Deniz Yıldırım ve emekli Orgeneral Nusret Taşdeler tahliye edildi.

    Taşdeler'in sağlık sorunları nedeniyle tahliyesine karar veren mahkeme, Dönmez ve Yıldırım'ın "Yasal süre içerisinde gerekçeli kararın yazılıp dava dosyasına konulmaması, Anayasa Mahkemesi kararının dava dosyası sanıklarından bir tanesi için verildiği ve tüm sanıklar için düşünebilineceği" nedenlerini gerekçe göstererek tahliyelerine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahkeme 3 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına hükmetti.

    Alemdaroğlu'nu yaşı tahliye ettirdi

    1. Ağır Ceza Mahkemesi ise emekli Binbaşı Fikret Emek ve İsmail Yıldız'ın tahliyelerine, tutuklulukta geçen süre ve gerekçeli kararın yazılmaması nedeniyle karar verdi.

    20. Ağır Ceza Mahkemesi de Aykut Metin Şükre ve Kemal Şahin hakkında tahliye kararı verdi. Akşam saatlerinde ise İstanbul Üniversitesi'nin eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ve yazar Ergün Poyraz'ın tahliyesine 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karar verildi.

    Alemdaroğlu'nun, "Yaşı, sağlık durumu, gerekçeli kararın yazılmaması, delillerin karartma ihtimali olmaması, sabit ikametgah sahibi olması" nedeniyle tahliyesine karar verildi. Kemal Alemdaroğlu'nun tahliyesine oy çokluğu ile karar verildi. Üye hakim Ahmet Arıkan tahliyenin reddi yönünde oy kullandı. Hakim, sanık hakkında dosyada suç şüphesinin varlığını gösteren kuvvetli delillerin olması, hakkında mahkumiyet kararı verilmesi, suçun tutuklama nedeni varsayılan katalog suçlardan olması ve sanığın tutuklu kaldığı süre nedeniyle karara şerh koydu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vili Küçük'e tahliye
    Akşam saatlerinde, Veli Küçük, emekli tuğgeneral Levent Ersöz ve avukat Serdar Öztürk için de tahliye kararı çıktı. Üç sanığın itirazını görüşen İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi. Tutuklu sanıklardan Fuat Selvi de tahliye edildi.

    10 kişinin talepleri yarın değerlendirilecek

    37 kişinin tahliye kararını veren mahkemeler, 10 sanığın tahliye değerlendirmelerini ise yarına bıraktı. Zekeriya Öztürk, Fikri Karadağ, Okan İşgör, Sevgi Erenerol, Bedirhan Şinal, Ulaş Özer, Mahmut Güzel, Özkan Kurt, İsmail Sağır ve Kemal Aydın'ın tahliye taleplerini yarın değerlendirmesi bekleniyor.

    Kılıçdaroğlu: "Tahliyeleri mutlulukla karşılıyorum"

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ergenekon Davası'ndaki tahliyelere ilişkin, "Tahliyeleri mutlulukla karşılıyor, gasp edilen özgürlüklerine kavuşan dostlarımızı, arkadaşlarımızı, namuslu dürüst politikacıları, vatanseverleri, gazetecileri hoş geldiniz diye kutluyor ailelerinin de sevinçlerini paylaşıyorum" açıklamasını yaptı.

    CHP'den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun tahliyelerle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi.
    Kılıçdaroğlu'nun, değerlendirmesi şöyle: "Haram yemeyen demokrasilerde dürüst politikacının, aydının,
    yurtseverin, gazetecinin yeri demir parmaklıklar arkası değildir. Bu nedenle tahliyeleri mutlulukla karşılıyor, gasp edilen özgürlüklerine kavuşan dostlarımızı, arkadaşlarımızı, namuslu dürüst politikacıları, vatanseverleri, gazetecileri hoş geldiniz diye kutluyo,r ailelerinin de sevinçlerini
    paylaşıyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow