hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faytonculardan hayvanseverlere yanıt

    Faytonculardan hayvanseverlere yanıt
    expand

    Adalar'da fayton atlarının çalıştırılma koşullarını protesto etmek için Cumartesi günü Büyükada'da "faytonu binme, atlar ölüyor" eylemine çağrı yapan hayvanseverlerin eleştirilerine faytonculardan yanıt geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul arabacılar motorsuz kara nakil vasıtaları esnaf odası başkanı ve aynı zamanda 51 yıllık faytoncu Hasan Ünal, atların ağır şartlarda çalıştırıldığı iddialarını kabul etmeyerek, medyada çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Ünal, sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup hayvanseverin Cumartesi günü Büyükada'da yapacakları eylem öncesinde konuyla ilgili olarak Büyükada fayton durağında basın açıklaması yaptı.

    Büyükada'da "fayton" isyanı

    Hayvanseverlere tepki gösterdi

    Eylem çağrısı yapanların gerçek anlamda hayvansever olmadığını kaydeden ünal, "Eğer bunlar gerçekten hayvansever olsalardı Veliefendi'ye de gitmeleri gerekirdi. Adanın her yerinde sahipsiz kuduz hayvanlar var, gelsinler bu hayvanlara sahip çıksınlar. Atlar ölüyor diye faytonlara binmeyin diyorlar. Yalan söylüyorlar. Hayvan severlerin ellerinde farklı zamanlarda olmuş iki tane fotoğraf var. Bir tanesi altı sene önce yaşanmış bir olay. Sürekli aynı fotoğrafları yeniymiş gibi paylaşıyorlar" diye konuştu.

    "Bir faytoncu atını ölene kadar koşturmaz çünkü o attan ekmek kazanıyor"

    Hasan ünal, yaptığı açıklamada bazı medya organlarında konuyla ilgili çıkan haberlere tepki gösterdi. Ünal, "Yılda 400 at ölüyor diye haber yapıyorlar. Adalar genelinde 1200 fayton atı var. Bunun 870'i Büyükada'da bulunuyor. Onların dediği gibi yılda 400'ü ölüyorsa seneye nerede at bulup faytonculuk yapacağız? Faytonculuktan ailelerle birlikte yaklaşık 2 bin kişi ekmek yiyor. Bir faytoncu, atını ölene kadar koşturmaz, asla eziyet etmez. Çünkü o attan ekmek kazanıyor. Ortalama 7 ile 10 yıl arasında atıyla faytonculuk yapmak zorundadır yoksa zarar eder" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Atlar, sıcak havalarda asla fazla çalıştırılmaz"

    Faytonun Adalar'da yaklaşık 130 yıllık bir mazisi olduğunu kaydeden Ünal, fayton ile gezmenin adaya gelen yerli ve yabancı turistler için bir nostalji olduğunu söyledi. Toplam 277 faytonun hizmet verdiğini ifade eden ünal atların bakımlarıyla ilgili şöyle konuştu: "Faytonculuğu babamdan öğrendim ve 51 yıldır bu işi yapıyorum. Büyükada'da 226, Burgazada'da 21, Heybeliada'da 30 tane olmak üzere toplam 277 fayton var. Atların bakımını seyislerimiz ve faytoncular yapar, yemi, suyu zamanında verilir. Özellikle sıcak havalarda atlar asla fazla çalıştırılmaz. Mesela sancılanan bir at ayaklarını yere vurur ve böyle durumlarda asla atlar çalıştırılmaz. Eğer atlar çok terlediyse fazladan bir sefer yaptırılmaz. O hayvan yol üzerinde hemen değiştirilir. Hiç kimse bilerek ve isteyerek fazladan para kazanayım bu uğurda hayvanım 'ölürse ölsün' demez."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ''Faytona binme atlar ölüyor'' çağrısı

    40 at itlaf edildi

    Ünal, odalarına bağlı bir veteriner hekimin haftada bir kere atları kontrol ettiğini ifade etti. Ünal, "Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler de 6 ayda bir kontrol ediyor. Bu sene kontrollerde 31'i hastalıklı olmak üzere toplamda 40 hayvan itlaf edildi. Adalar Belediyesi'nin veteriner hekimleri de hastalanan atları tedavi ediyor" dedi.

    Faytona binmek için uzun kuyruk oluşturdular

    Öte yandan Büyükada'yı ziyaret eden yerli ve yabancı çok sayıda turist fayton istasyonu önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Fayton sırasının istasyonun önünden şehir hatları iskelesine kadar uzaması ise dikkat çekti. Ayrıca hayvanseverlerin çağrısıyla 'faytona binme, atlar ölüyor' eyleminin de Cumartesi günü Büyükada Meydanı'nda yapılacağı öğrendi.

    Birbirinden ilginç 40 eski fotoğraf

    ''Çıplak'' yarışmaya tazminat davası açtı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow