hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gülen'den Erdoğan'a "arkadaş" hitabı...

    Gülenden Erdoğana arkadaş hitabı...
    expand

    Fethullah Gülen, 16 yıl sonra ilk kez bir televizyon kanalına konuştu. BBC Türkçe'ye konuşan Gülen, Başbakan Erdoğan'ı padişaha benzetirken, "Bir mabeyni hümayun var herhalde zannediyorum çevresinde. Çevresinde zannediyorum meseleleri farklı intikal ettiriyorlar... Bir yönüyle, böyle rahatsız edici şeylere sevk ediyorlar sanıyorum arkadaşı" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülen yolsuzluk ve rüşvet skandalı için de "Yolsuzluk olduğu muhakkak, kimsenin değiştirmeye gücü yetmez" diye konuştu.

    Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen, BBC'nin sorularını yanıtladı.

    AK Parti ile cemaat arasındaki gerilim, yolsuzluk skandalı, Kürt sorunu, Mavi Marmara, Cemaatin Aleviler ile ilişkileri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderdiği mektup konuları hakkında konuşan Gülen'in Erdoğan'a "arkadaş" diye hitap etmesi dikkat çekti.

    "Bir mabeyni hümayun var herhalde zannediyorum çevresinde. Çevresinde zannediyorum meseleleri farklı intikal ettiriyorlar... Bir yönüyle, böyle rahatsız edici şeylere sevk ediyorlar sanıyorum arkadaşı" ifadelerini kullanan Gülen, "İcabında sükût dururuz" şeklinde konuştu.

    "Yolsuzluk olduğu muhakkak..."

    Gülen, yolsuzluk operasyonu sorulduğunda ise "Neresinden başlayayım bilemiyorum da..." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bir yolsuzluk olduğu muhakkak. Bunu herkes kabul ediyor. Eskiden avam-havas derlerdi. Halktan, okumuş insanlara, elite kadar herkes hemen meselenin mahiyetini görüyor, biliyor" diyen Gülen, bunu değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getirdi. Cemaate karşı bir rahatsızlık olduğunu da dile getiren Gülen, "Bu vesile ittihaz edildi. Esas o işi yapan hâkimler ve savcılar sağa sola savruldular" dedi.

    "Öcalan ile görüşmenin karşısında olmadık"

    Kürt sorunu ile ilgili görüşlerini de paylaşan Gülen, Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan'la ya da "dağdakilerle" müzakereye karşı olmadığını belirtti.

    Gülen şu ifadeleri kullandı:

    "Birlik ve beraberlik adına, terminolojide bu da çok önemli bir şey ifade ediyor. Ne Oslo görüşmesi, ne PKK'nın adadaki insanıyla görüşme mevzuu, ne dağdakilerle görüşme mevzuu, onun karşısında olmadık. "

    "Erdoğan için oy kullanır mıydınız?"

    Gülen'e "Seçim dönemi, Türkiye'de olsanız AK Parti için ya da Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması durumunda Erdoğan için oy kullanır mıydınız?" sorusu da yöneltildi.

    Fethullah Gülen bu soruya şu yanıtı verdi:

    "Hayatımda şimdiye kadar bir kere oy kullanmak nasip oldu. Ya içerdeydim, ya kaçıyordum veya o haklardan mahrum edildiğim dönemdeydim, bir kere oy kullandım. O da merhum Turgut Özal İzmir'den adaylığını koymuştu milletvekilliğine. O zaman Necmettin Erbakan'ın partisinden koymuşlardı. Bir de benim Edirne'de imamlık yaptığım dönemde, oranın müftüsü olan Yaşar Tunagür önemli bir simaydı. İkisi de İzmir'den adaylıklarını koymuşlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben sadece o zaman oy kullandım. Onlar için oyumu kullandım. Sonra nasip olmadı yani. Oy kullanma aleyhinde olmadım. Kullanmama gibi bir şey yapmadım. O demokratik bir haktır. Herkesin de kullanmasını arzu ederim. Şimdi de ben o mevzuda referandum da olduğu gibi bir şey söyleme niyetinde değilim. O farklı bir şeydi.

    Belki bir şey desem şöyle derim, "Kim hak hukuk karsısında dik duruyorsa, sağlam ise, sağlam duruyor ise, kim demokrasiye saygılı ise, çevresi ile iyi geçiniyor ise"- eğer bir şey diyeceksem böyle derim. Hani onu da diyeyim mi, demeyeyim mi düşüneceğim. Efendim ona oyunuzu verin diyebilirim yani.

    Ve bu parti seçme mevzu, insanların o mevzuda ferasetlerine, kiyasetlerine kendi akıllarına ve mantıklarına karşı hakaret sayarım onu. Herkes her şeyi ayan beyan görüyor yani. Tercihte onları birine yönlendirmeye zorlama gibi bir tavrım olmaz. "

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow