hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Haluk Koç: Görüşmelerimizi sürdüreceğiz

    Haluk Koç: Görüşmelerimizi sürdüreceğiz
    expand

    Hükümet kurma süreci kapsamında, AK Parti ile CHP heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ikincisi tamamlandı. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Görüşmelerimizi sürdüreceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşme yaklaşık 6 buçuk saat sürdü.

    Görüşmeye, AK Parti'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile milletvekilleri Taha Özhan, Mücahit Arslan ve Osman Can, CHP'yi temsilen ise Genel Başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.

    AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Arslan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, heyetlere katılan yeni isimler oldular.

    Haluk Koç: Görüşmelerimizi sürdüreceğiz

    Görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç açıklamalarda bulundu.

    Görüşmeyi değerlendiren Haluk Koç şunları söyledi: "Bugün ele alınan başlıklar temel özgürlükler, anayasa, hukuk düzeni çerçevesindeki her konu çok net bir şekilde masaya getirildi. Seçim kanunun ve bununla ilgili alt başlıklar değerlendirildi. İki taraf da görüşünü sundu. Mutabık olunan olunmayan konular var. Görüşmelerimizi sürdüreceğiz. 3 toplantı daha var.  Çeşitli teknik ekipteki arkadaşlarımız o günün alt yapı çalışmalarını da belirleniyor. Bizim de hazırlanmamız gerekiyor. Perşembe günü yine aynı saatte kaldığımız yerden yeni konuları görüşeceğiz. Şu an Türkiye’nin ihtiyacı olan bir hükümet kurabilir miyiz konusunda partimizin verdiği yetki çerçevesinde AKP ile mutabık kalınabilecek ve kalınamayacak konular bir envartere dökülerek görüşmeler sürdürülüyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti adına görüşme hakkında bilgi veren Ömer Çelik, "Bugünün ana başlığı “Anayasa, yeni anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler konusuydu. Kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpaze var. Anayasanın nasıl bir tarza sahip olması konusunda geniş bir tartışma yaptık. Bundan sonrasında karşılıklı olarak yeni anayasaya ve kuvvetler ayrılığına, seçim sistemine, meclis iç tüzüğü konuları değerlendirildi.Yargı reformuna nasıl bakıyoruz, hukuk devletini nasıl kavramlaştırıyoruz, bunun uzlaşma ve çatışma noktaları nelerdir, ortak noktalar nelerdir bunları değerlendirdik" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son toplantı pazartesi

    Pazartesi günkü son toplantıya kadar gün aşırı toplanacaklarını ifade eden Çelik şunları söyledi:

    "Günaşırı toplanacağız. O ara günlerle de bu kadar saate yakın bir toplantı yapıyoruz. Perşembe günü tekrar bir araya geleceğiz. Sonrasında da pazartesi günü son toplantıyı yapacağız. Bazen 2, bazen 3 konu tartışacağız ve pazartesi günü son toplantıya ihtiyacımız olacak. Çalışma planımız bu şekilde. Bizim açımızdan faydalı bir toplantı oldu. Tüm başlıkları tartıştık. Bugünkü dosyamız bizim açımızdan tamamlanmış oldu. Daha önce 60 maddenin Meclis’ten geçirileceğiz bizim tarafımızdan ifade edilmişti. Bu geçici bir çözüm. Asıl hedef yeni bir anayasa kazandırmak. Bu 60 madde elimizin altında. Türkiye’nin asıl hedefinin Yeni Anayasa olduğunu söylüyoruz."

    Başkanlık sistemi

    Başkanlık sistemiyle ilgili sorulan bir soru üzerine Ömer Çelik, "AK Parti resmi görüş olarak daha önce bunu bildirdi. 7 Haziran sonrasındaki tablo içerisinde bu tabloya bakmamız gerekiyor. Sistem tartışması meselesinden ziyade kuvvetler ayrılığı ve yargı reformunu nasıl değerlendirilmesi konusunda tartışıldı. Kurulur, kurulmaz bilinmez ama görüşmeleri yapıyoruz. Bu konuda zıt görüşlerimiz var. Ortak noktalar neler olduğu konusunda enerjimizi veriyoruz. Kendi aramızda tartışma olabiliyor ama toplantı sonrasında görüşlerimizi şeffaf bir şekilde sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow