hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatip Dicle'nin tahliye olduğu KCK davasında 31 başvuru

    Hatip Diclenin tahliye olduğu KCK davasında 31 başvuru
    expand

    Kapatılan DEP milletvekili Hatip Dicle ve Hüsamettin Çiçek'in tutuklu bulundukları süre dikkate alınarak tahliye edilmelerinin ardından davada tutuklu yargılanan 31 sanık için de avukatları tarafından tahliye talebinde bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Cihan Aydın tarafından Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesine 31 sanık için yapılan başvuruda, tahliye edilen müvekkiller ile tutukluluğunun devamına karar verilen müvekkiller arasında hukuksal bir ölçüt bulunmadığı, aynı tarihlerde tutuklanan, aynı iddia ve delillere dayanarak yargılanan müvekkillerin bir kısmının tahliye edilmesi, diğerlerinin tutukluluğunun devamına karar verilmesinin, hukuk ve hakkaniyetle bağdaşmadığı ifade edildi.

    Mahkemenin tutuklama gerekçelerinde, ulusal ve uluslararası hukuk standartları açısından değerlendirildiğinde yasal değişiklik yapıldığı belirtilen başvuruda, şu ifadelere yer verildi.

    "Mahkeme heyeti 5 yıldır aynı gerekçelerle sanıkların tutukluluk halinin devamına ilişkin karar vermektedir. Anayasa Mahkemesi'nin 19. maddesi ihlal edilmiştir. Müvekkillerimizin tutukluluk süresi tam olarak 5 yılı doldurmamış olsa da 5 yıllık tutukluluk süresinin azami süre olarak düzenlendiği ve birçok müvekkilin tutukluluk süresinin 5 yıla yakın olduğu da dikkate alındığında yasal düzenleme ve Anayasa Mahkemesi kararı gözetilerek daha fazla mağdur edilmeden derhal tahliyelerini talep ediyoruz."

    İddianameden

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, aralarında Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay ile Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'in de bulunduğu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezası isteniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapatılan DEP milletvekili Hatip Dicle ve Hüsamettin Çiçek, tutuklu bulundukları süre dikkate alınarak önceki gün verilen tahliye kararının ardından cezaevinden çıkmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow