hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Havalimanı için korkutucu hesap: Kuşlardan dolayı yılda 2-3 uçak kazası olabilir!

    Havalimanı için korkutucu hesap: Kuşlardan dolayı yılda 2-3 uçak kazası olabilir
    expand

    İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden kuş bilimci Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu'nun hesabına göre, dünyanın en önemli kuş göç yollarından birinin ortasına yapılacak 3. Havalimanı'nda her sene kuşlardan kaynaklı en az 2-3 kaza olma ihtimali var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radikal'den Elif İnce'ye konuşan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden kuş bilimci Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, 3. Havalimanı  için uyardı.  Belgrad Ormanı, İstanbul Boğazı ve Terkos Gölü civarında 2005’ten beri araştırmalar yürüten  Arslangündoğdu, havalimanının inşa edileceği Karadeniz kıyısının dünyanın en önemli kuş göç yollarından biri olduğunu ve 2013’te yayınlanan nihai ÇED raporunda da belirtildiği gibi kuşlardan kaynaklı uçak kazalarının ciddi bir risk olduğunu söyledi.

    "3. Havalimanı inşaatında vurgun" iddiası

    Arslangündoğdu’nun havalimanının büyüklüğü, uçuş sefer sayıları ve hava sahasından geçecek kuş miktarı gibi veriler üzerinden oluşturduğu risk modellemesine göre, 3. Havalimanı’nda her sene kuşlardan kaynaklı en az 2-3 kaza olma ihtimali var. Arslangündoğdu, “Havalimanının ÇED toplantısına da katıldım ama başkan konuşturmak istemedi. 10 senedir bu bölgede yapılan kuş sayımlarının, bilimsel araştırmaların sonuçları ortada. 3. Havalimanı, Türkiye ’de kuşların en yoğun kullandığı göç yolunun ortasına yapılmak isteniyor. Bildiklerimizi anlatmak sorumluluğumuz. İleride bu gibi kazalar olduğunda ‘Neden vaktinde uyarmadınız’ denmesin” diye konuştu.

    12 Eylül gazete manşetleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow