hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hüseyin Çelik: Yerkel 7 günlük darp raporu aldı

    Hüseyin Çelik: Yerkel 7 günlük darp raporu aldı
    expand

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'da bir vatandaşı tokatladığı iddia edilen görüntüleri yalanladı. Çelik, "Bununla ilgili elde görüntü yok. Sizin görüntü dediklerinizi ben de izledim" dedi. Çelik, yine bir vatandaşa tekme attığı görüntüsüyle medyaya yansıyan Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in ise 7 günlük darp raporu aldığını hatırlatarak, "Keşke Yerkel böyle bir şeyin içinde olmasaydı diyorum" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Soma'da yaşanan ve en ölen işçi sayısının şu anda 284'e ulaştığı maden kazası ve sonrasında yaşananlarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Çelik'e Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'yı ziyaret ettiği sırada bir vatandaşı tokatladığı iddia edilen görüntüler ile başlayan tartışma ile Başbakanlık Danışmanı Yusuf Yerkel'in bir vatandaşı yerde tekmelediği görüntülere ilişkin soruları yanıtladı.

    Medyayı suçladı: "Ölümlü kaza görünce mal bulmuş mağribi gibi..."

    Medyaya yönelik eleştiriler yönelten kaza öncesinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan çalışmalara gerekli ilgiyi göstermemekle suçlayan Çelik, "Hepimiz şöyle bir kendimizi hesaba çekelim. Kamu spotlarını bile yarasalar bile uyuduktan sonra yayınlayan TV kanalları olduğunu biliyor muyuz? Ölümlü bir kaza meydana geldiği zaman mal görmüş mağribi gibi buradan istismar malzemesi üretmek için üstümüze hiç kimse yok. Bu kazalar meydana gelmeden önce ne yapabiliriz diyen yok, olduktan sonra da canımızdan kopan canımızdır diyen bir anlayış yok" diye konuştu.

    "Saldırıp sonra da 'Başbakan şunu tokatladı' diyeceksiniz"

    Soma'ya giden resmi yardım kuruluşlarına teşekkür eden Çelik, bazı kurumların başlattığı dayanışma ve yardım çalışmalarından söz etti. Çelik, daha sonra Erdoğan'ın Soma ziyaretine değinerek, orada yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Biz insanlarımızın acılarını hafifletmeye çalışan, birbirimizin sevincini paylaşarak büyütmeye çalışan bir inancın, kültürün çocuklarıyız. 'TOMA'lara yaptığınız yatırımı Soma'ya yapsaydınız' diyen açıklamalar yapıldı. Kafiyelere sığındılar. Buradan hükümeti nasıl yıpratırız diye çaba gösterdiler. Dünyanın her yerinde Londra'da da Seattle'da da toplumsal olaylar büyüdüğünde böyle yapıldı. Daha sonra çok vahim olaylar meydana gelecekse elbette polis, jandarma gerekli tedbiri alır, toplumsal olaylara müdahale edilir. Soma'ya gitmiş Başbakana saldırmak ne demek? Bazı milletvekili arkadaşlarımızın araçları pelt edildi haberiniz var mı? Evlatlarını kaybedenler böyle vandallık içine girmez, bu meseleyi bir vandalizm meselesi haline getirmez. Oraya gidenlere saldırıp, sonra da 'Başbakan şunu tokatladı' diyeceksiniz. Her meseleyi acaba hükümete karşı nasıl bir kalkışma haline getiririz demek vicdanla da siyasetle de bağdaşmaz. Türkiye'nin bugün dayanışmaya ihtiyacı vardır. Bizim aklımıza asla vandalizm gelmemelidir."

    "Ölü soyucu zihniyet"

    Devletin üzerine düşeni yapacağını ve hayatını kaybeden işçilerin ailelerine ve çocuklarına sahip çıkacağını söyleyen Çelik, "Onların bundan sonraki yaşamına sahip çıkmak namus borcudur" dedi. Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Giden canları geri getiremeyiz, onların hatırası bizim için çok büyüktür. Ama bu acılardan bir ders çıkarıp hatalarımız varsa giderelim. Devlet de özel sektör de bu meseleden bir ders çıkaracaktır. Birileri bu felaketi kendi mutluluğunun vesilesi yapmasın. Bu ölü soyucu zihniyetidir. Bir insan bir yerde demokratik bir tepki ortaya koyabilir, yakışan bir tepki ortaya koyabilir. Buna hakkı var, bütün demokratik ülkelerde bu böyledir."

    "İşverene bunun hesabı ödetilir"

    Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik'e kazanan yaşandığı Soma Holding'in patronu ve yetkililerinin yaptığı basın toplantısı hatırlatılarak, madende yaşam odası olmadığı yönündeki açıklamaları hatırlatıldı. Çelik, şunları söyledi:

    "İş sağlığı ve yasasının işverene getirdiği mükellefiyetler var. Bu kanunda bütün detaylarıyla var. Kanunda yoksa yönetmelik ve yönergede var. Mevzuat açısından bir sıkıntı olmadığını ilgili bakana defaatle sorarak huzurunuza geldim. İşveren açısından yapılması gerekip de yapılmayan varsa bunun hesabı işverene ödetilir. Keşke adam akıllı bir basın toplantısı olsaydı, teknik uzmanlar sorsaydı. Bugüne kadar herkes tarafından trafo patlamasından ortaya çıktı deniliyordu, ortaya çıktı ki, öyle değil. Özellikle iki galeriye ulaşılamıyor. 18 kardeşimiz orada. Daha sonra doğru bilgiler ortaya çıkınca onun üzerinden yorum yapmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Başbakanla ilgili elde görüntü yok, danışmanı 7 günlük rapor aldı"

    Basın toplantısında REUTERS muhabiri, Başbakan Erdoğan'ın danışmanının bir vatandaşa attığı tekmeye ilişkin fotoğrafı hatırlatarak, Yusuf Yerkel'in de bu olayı doğruladığı ve üzüntü bildirdiğini ancak özür dilemediğini söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'e Başbakan Danışmanı Yerkel hakkında bir işlem yapılıp yapılmayacağı soruldu. Çelik'e ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir vatandaşı tokatladığı iddiaları soruldu ve tokatlandığı ileri sürülen Taner Kurucan adlı vatandaşın da basında bunu doğruladığı ifade edildi. Hüseyin Çelik'in bu sorulara yanıtı şöyle oldu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Taner Kurucan diye birisi ya da başka birisi bir iddiada bulunuyor. Bununla ilgili elde görüntü yok. Sizin görüntü dediklerinizi ben de izledim. Orada Başbakanın etrafında bulunan yüzlerce insanın ifadelerine itibar etmiyorsunuz, bu size kalmış. Yusuf Yerkel'in yaptığı bir açıklama var. Bir olayda iki tarafı birden dinleyeceksiniz. Yusuf Yerkel, o kişinin kendisine şiddet uyguladığını, kendini yaraladığını, doktora gittiğini, 7 günlük rapor aldığını açıkladı. 'Buna rağmen sükunetimi muhafaza etmediğim için üzgünüm' diye açıklama yaptı. Ben de Hüseyin Çelik olarak keşke Yerkel böyle bir şeyin içinde olmasaydı diyorum. Böyle durumlarda diyelim ki, gösterici polise saldırır ama polis karşılık verdiği zaman tefe koyarız. Sizin başınıza geldiğini düşünün, bir kameraman da kendisine saldırana karşı kendini savunuyor, bir tokat daha vur demiyor."

    "2009'da çekilen fotoğrafı 'Başbakan markete sığındı' diye servis ettiler"

    Bir başka gazeteci de Başbakan Erdoğan'ın bir vatandaşı tokatladığı iddia edilen görüntülerde fiziki bir münakaşanın yaşandığının görüldüğünü kaydederek, bir başbakanın böyle bir tartışmaya girmesinin normal olup olmadığını sordu. Çelik, bu soruya şu yanıtı verdi:

    "Başbakan protestocuların yanına doğru gitmeye çalışıyor, hatta korumalarına 'Çekilin konuşayım ben bu insanlarla' diyor. 'Başbakan markete sığındı' diye bir haber yapıldı. Posta gazetesi bir video koydu oraya. Medya etiği diye bir şey var. Sayın Başbakanın 2009'da Başakşehir'de telefon konuşması yaparken bir markette şoförü Kayhan Özel tarafından çekilen ve ödül alan bir fotoğraf, 'Başbakan Soma'da markete sığındı' diye sosyal medyada servis edildi. Buna ne diyorsunuz? Önce ahlak, medya ahlakı. Bu linç kültüründen vazgeçelim. Bizim ahlakımız buna müsaade etmez. Vur ama dinle. Kimi vuracaksanız, önce onu da bir dinleyin. Başbakanın 2009'daki görüntüsü Soma'daki marketin içinden diye servis edildi. Bir Alman kanalı 'bakın Başbakanın marketteki görüntüleri' diye bütün dünyaya servis edildi. Bunu bizim kendi insanımız servis etti. Bu ayıptır, günahtır."

    Başbakanın korumalarının vatandaşı darp etmesi soruldu

    Başbakanın koruma polislerinin o vatandaşı darp ettiği görüntülerin çok net olduğu belirtilerek, "Bir vatandaş en ağır hakareti etse bile bunun karşılığı tekme tokat dövmek mi? İşkenceye sıfır tolerans diye yola çıkan bir hükümetsiniz. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu yöneltilen Çelik, "Toplumsal olaylara müdahale etmek daha vahim işlere gidecek bir eğilim varsa, buna engel olmak korumaların, güvenlik güçlerinin görevidir. Eğer hadlerini aşar, yasaların izin vermediği bir yöntemle olaya yaklaşırlarsa bunun tedbiri alınır ve yargıya iletilir" dedi.

    CHP önergesine açıklama: "Başbakan Meclis'teki konuşmadan bahsetti"

    Kazadan 20 kadar önce TBMM'de AK Parti'lilerin oylarıyla reddedilen CHP'nin Soma madenleri hakkındaki önergesine ilişkin Başbakan Erdoğan'ın açıklaması da Çelik'e soruldu. Erdoğan'ın Soma'yı ziyareti sırasında bu önergeye ilişkin "Başlığından başka yerinde Soma geçmiyor, içinde Soma hakkında tek kelime yok" sözleri hakkında açıklamada bulunan Çelik, şunları söyledi:

    "Ben tutanakları inceledim, Sayın Başbakanın söylediği şey doğrudur. İki şeyi birbirine karıştırmayalım. CHP gündemin oluşturulması için bir grup önerisi veriyor. 4 siyasi parti kendi aralarında bir karar verirse danışma kurulu önerisi olarak gelir, tartışma olmaz. Anlaşma olmazsa her grup kendi önerisini getirir. CHP grup önerisini getiren önerge sahibi arkadaş, Meclis'te konuşurken 1 Mayıs'tan bahsediyor ama Soma'dan bahsetmiyor. Araştırma önergesi bu konudadır, Soma madeniyle ilgilidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow