hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İHD'nin Cizre raporu: "PKK-HÜDAPAR arasında değil"

    İHDnin Cizre raporu: PKK-HÜDAPAR arasında değil
    expand

    İNSAN Hakları Derneği (İHD) tarafından Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili hazırlanan inceleme raporunda, ilçede çıkan olayların Hüda-Par ve PKK arasındaki çatışmadan kaynaklanmadığı, güvenlik güçleri tarafından öldürme kastı ile ve hedef gözetilmek sureti ile ölümlerin gerçekleştiği öne sürüldü. Raporda Cizre'deki emniyet personelinin tamamının değiştirilmesi önerildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İHD'nin, Cizre'de meydana gelen olaylarla ilgili oluşturduğu araştırma heyeti çalışmalarını tamamladı. Cizre'de incelemelerde bulunan heyetin hazırladığı rapor bugün düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. İHD Genel Başkan Yardımcısı Osman Sözen, Cizre'de iki hafta içinde 4 sivilin yaşamını yitirmesinin halkta tedirginlik yarattığını belirterek şunları söyledi:

    "Tedirginliğin yol açtığı 'can güvenliğinin kalmadığı' düşüncesi üzerine yurttaşlar tarafından, kendilerine yönelik kim tarafından yapıldığı bilinmeyen saldırılara karşı korunmak amacıyla ilçede bulunan Cudi, Nur ve Yafes mahallelerinin girişlerine birkaç metreyi bulan hendekler kazılmıştır. Son olarak 14 Ocak 2015 tarihinde Nihat Kazanhan isimli 12 yaşındaki çocuk, arkadaşları ile Yafes Mahallesi'ndeki tepelikte oyun oynadığı sırada başına isabet eden kurşunla yaşamını yitirmiştir. 27 Aralık 2014 tarihinden, incelemede bulunduğumuz 17 Ocak 2015 tarihine kadar ilçede 4'ü çocuk olmak üzere 6 yurttaş yaşamını yitirmiştir."

    Heyet olarak Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı'na görüşme talebi ilettiklerini ancak cevap alamadıklarını söyleyen Sözen şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ölümler nedeniyle Cizre halkında gergin bir bekleyiş ve kaygı oluştuğu, yaşam hakkı ihlal edilenlerin çoğunun çocuk olması nedeni ile özellikle çocuklarının can güvenliğinin olmadığı tespit edilmiştir. Zırhlı araçların plakasız bir şekilde ilçe merkezinde dolaştıkları, bu durumun asıl amacının gerçekleşen ölüm olaylarında delil karartmaya yönelik olduğu belirlenmiştir. 90'lı yıllarda görülen yargısız infazlara benzer bir yöntemin farklı bir konsepte evrilerek devam ettirilmek istendiği, ancak halkın provokasyonlara karşı sağduyulu davrandığı tespit edilmiştir. İnfazların Hüda-Par ile PKK arasındaki çatışmadan kaynaklanmadığı, güvenlik güçleri tarafından öldürme kastı ile hedef gözetilmek sureti ile infazların gerçekleştirilmiş olduğu tanık beyanları ile net ve açık bir şekilde ifade edilmiştir. Nihat Kazanhan'ın ölüm nedeninin, güvenlik güçlerinin silahından çıkan mermi nedeniyle gerçekleşmiş olduğu, heyetimizce dinlenen tanık beyanları ile doğrulanmıştır. Ölüm olaylarında etkili bir soruşturma yürütülmediği, delillerin toplanmadığı, olay yeri inceleme ekiplerinin olaydan birkaç gün sonra deliller tamamen ortadan kaybolduktan sonra inceleme yaptıkları tespit edilmiştir."

    Emniyetin tamamı değiştirilsin

    Cizre'de görev yapan emniyet birimi çalışanlarının tamamı değiştirilmediği sürece infazların sürme tehlikesinin olduğunu savunan Sözen şunları kaydetti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Halk ile kamu görevlileri arasında bozulan iletişimin sağlanması adına gerekli girişimlerde bulunulması gerektiği, kamu görevlileri tarafından bozulan düzenin tesisinin yeniden sağlanması gerektiği anlaşılmıştır. 90'lı yıllarda bölgede görev yapmış güvenlik görevlilerinin bölgeye gönderilmemesi olayları önlemede etkili olacaktır."

    "Serap Eser'i öldüren molotof kokteylini atan MİT'çiydi"

    Erdoğan: "Cizre'de bomba koyan polisleri gördünüz mü?"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow