hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnternetten ilaç satışına yasak

    İnternetten ilaç satışına yasak
    expand

    TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, internet üzerinden ilaç satışının yasaklandığını, eczanelerin toptan ilaç satışı yapamayacağını, ihalelere giremeyeceğini ve internet sitesi açamayacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, yaptığı açıklamada, Torba Yasa'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte, mevcut eczane hizmetlerinin sunumunda değişiklikler olduğunu belirtti.

    Düzenlemede, eczane açılışlarında herhangi bir kurum ya da kuruluştan kayıt veya onay alınamayacağının ifade edildiğini dile getiren Kızılay, bu şekilde eczacıların bürokratik yüklerden önemli ölçüde kurtulduğunu bildirdi.

    Kayıt ve onay belgesinin, eczane açılışları ile ilgili bir konu olmadığının altını çizen Kızılay, "Bu ibarenin konma sebebi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının eczacıları gıda satış yeri gibi kabul edip, tarım müdürlüklerine kayıt yaptırma konusundaki zorlamasını engellemektir" dedi.

    İnternet üzerinden satış ve tanıtıma engel

    Kızılay, bir diğer düzenleme ile "eczanelerin toptan ilaç satışı yapamayacağı, ihalelere giremeyeceği, internet sitesi açamayacağını, ilaçların internet ya da herhangi başka bir elektronik ortamda satışını yapamayacağını, kurye, simsar gibi yönlendirici personel bulunduramayacağını, kendilerine reçete gönderilmesine yönelik gizli anlaşmalar yapamayacağını" belirtilerek, bunların olmaması için çeşitli cezai müeyyideler getirildiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEB olarak, yıllardır sahte ilaç satışı ve internet üzerinden ilaç, gıda takviyesi, bitkisel ürün, bitkisel ilaç adı altında ürün tanıtımı ve satışının yapılmaması için mücadele verdiklerini vurgulayan Kızılay, bu konuda da ciddi adımlar atıldığını söyledi.

    Kızılay, sahte ilaç ve internet üzerinden ilaç satışında önceden bin ile 25 bin TL arasında idari para cezası ve ruhsat iptali olduğunu anımsatarak, yeni düzenlemeyle 10 bin ila 500 bin TL idari para cezası, kanuna aykırı şekilde tanıtım ve satışının yapılması durumunda ise son 1 yıllık satış hasılatının toplamının 5 katına kadar idari para cezası verileceğini bildirdi.

    Kızılay, Avusturya, İtalya, İsviçre ve Norveç'te internet üzerinden reçeteli ya da reçetesiz ilaç satışına izin verilmediğini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow