hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail Gazze'den çekiliyor

    İsrail Gazzeden çekiliyor
    expand

    Mısır’ın Hamas ve diğer Filistinli gruplarla yaptığı görüşmelerden sonra Gazze’de üç günlük ateşkes ilan edildi. İsrail, varılan anlaşma uyarınca Gazze'deki tüm askeri birliklerini çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze'de Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik geçici ateşkes TSİ 08.00'de başlarken, İsrail ordusu da aynı anda Gazze'den geri çekilme işlemini tamamladı.


    İsrail ordu sözcüsü Yarbay Peter Lerner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "17 Temmuzda Gazze'ye başlatılan kara operasyonu bu sabah saat08.00'de askeri birliklerin tamamının Gazze'den çekilmesiyle tamamlandı" dedi.


    İsrail'in kara operasyonunu bitirip birliklerini çektiğini açıkladığı anlarda, TSİ 08.00'de Filistinli gruplar ve İsrail arasındaki 72 saatlik geçiciateşkes de başladı.


    Tarafların 72 saatlik süre zarfında Mısır'da kalıcı ateşkes için müzakerelere başlaması bekleniyor. Hamas ve İsrail, Mısır'a, ateşkes önerisinikabul ettiklerini dün akşam bildirmişti.


    İsrail, Hamas'ın roket saldırılarını önleme gerekçesiyle 7 Temmuz'da Gaze'ye "Koruma Hattı" adı altında başlattığı hava saldırılarının ardından 17 Temmuz'da kara birliklerini devreye sokmuştu. Karadan saldırısıyla İsrail, Hamas tarafından kullanılan tünelleri imha edeceğini duyurmuştu. İsrail ordusu, 18süren operasyonda 63 askerinin öldüğünü açıklamıştı. İsrail hükümeti, Gazze yönelik toplu cezalandırmaya çevirdiği hava, kara ve deniz saldırılarınınhedefini, daha sonra "Gazze'deki Hamas yönetimini devirmek" şeklinde değiştirmişti.
    İsrail'in saldırılarında aralarında birçoğu kadın ve çocuk olan bin 867 Filistinli hayatın kaybetti, 9 bin 470 kişi yaralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze'de üç günlük insani ateşkes 2 saat sürdü

    ABD'den çağrı

    ABD yönetimi, İsrail ve Hamas'ın kabul ettiği Mısır'ın 72 saatlik ateşkes önerisini kuvvetle desteklediğini belirterek, her iki tarafı ateşkese tümüyle saygı göstermeye çağırdı.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, "72 saatlik ateşkesi öngören son öneriyi kuvvetle destekliyoruz ve her iki tarafı buna tümüyle saygı göstermeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

    Psaki, ABD'nin, İsrail'e karşı roket ve tünel saldırılarının son bulması ve Gazze halkının acılarına son verilmesi noktasındaki ısrarında kararlı olduğunu vurguladı.

    İstanbul'da polise ikinci operasyon

    "İsrail çekilecek"

    Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Mısır'ın önerdiği ateşkes anlaşmasının İsrail'in Gazze'den çekilmesini içerdiğini belirtti. Ebu Merzuk, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Sabah saat 08.00 itibarıyla ateşkes olacak ve zalim İsrail ordusu Gazze'den çekilecek" dedi.

    Hamas Siyasi Büro üyelerinden İzzet er-Rışk da Twitter hesabında, "Hamas ateşkesi kabul etti. Ateşkes konusundaki dolaylı müzakereler Filistinlilerin talepleri esas alınarak başlayacak" ifadelerine yer verdi.


    İsrail devlet radyosunun, Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde de Bakanlar Kurulu Siyasi ve Güvenlik Komitesi üyelerinin, Mısır'ın girişiminde şartsız sunulan ateşkes önerisini, değerlendirmenin ardından kabul ettiği belirtildi.

    Haberde, İsrailli müzakereci heyetin, kalıcı ateşkesin sağlanması için görüşmelere katılmak üzere ilerleyen saatlerde Kahire'ye gitmesinin beklendiği kaydedildi.

    Mısır, İsrail ile Filistinli gruplara, saat 08.00'de başlayacak 72 saatlik ateşkes yapılması çağrısında bulunmuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow