hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da 12 Eylül Utanç Müzesi açıldı

    İstanbulda 12 Eylül Utanç Müzesi açıldı
    expand

    Devrimci 78'liler Federasyonu'nca hazırlanan ve 12 Eylül dönemine ilişkin işkence aletleri, Mamak mektupları, yasaklanmış kitap ve yayınlar, Abdi İpekçi'nin kanlı gömleği ile idam sehpasının da yer aldığı "12 Eylül Utanç Müzesi" açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortaköy Kültür Merkezi'ndeki müzenin açılışını yapan Devrimci 78'liler Federasyonu sözcüsü ve 12 Eylül döneminde gözaltında kaybolan Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren Yarıcı, 34 yıl önce Türkiye'ye bir deli gömleği giydirilerek, ülkenin bugüne kadar devam eden bir karanlığa gömüldüğünü söyledi.

    12 Eylül'ün darbeci generallerini halkın vicdanında mahkum ettiklerini belirten Yarıcı, "Ortadoğu'daki katliamlara 'dur' demek, darbelere karşı demokrasi bayrağını yükseltmek, köleliğe karşı özgürlüğü savunmak, halkların eşitliği, doğanın özgürlüğü ve kendimizle yüzleşmek için 12 Eylül Utanç Müzesi'nde buluştuk" dedi.

    Yarıcı, "Tarihe Bak Anlarsın" şiarı ile İstanbul'da ikincisi açılacak müzede, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve tüm devrimcilerden bir şeylerin yer aldığını kaydetti.

    Müzede, idam edilen Erdal Eren'in duruşmalarda giydiği elbisesi, Deniz Gezmiş'in kazağı, İbrahim Kaypakkaya'nın baskı makinesi, Metin Göktepe'nin fotoğraf makinesi çantası ve gazeteci yeleği, Abdi İpekçi'nin kanlı gömleği, Mamak Cezaevi'ndeki kadınlar koğuşunun mektupları, maketler üzerinde gösterilen işkence yöntemleri, Soma madencileri anısına baret ve çizme, yasaklanmış kitap ve yayınlar, idam sehpası, gözaltında kaybolan, idam edilen ve işkence görenlerin fotoğrafları gibi çok sayıda parça yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müze, Ortaköy Kültür Merkezi'nde 5 Ekim'e kadar açık kalacak.

    İstanbul Üniversitesi'nde IŞİD karşıtı standa saldırı

    Erdoğan: "Kritik bir dönem yaşıyoruz"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow