hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte Milli Savunma Bakanının yetkisini sınırlayan kararın gerekçesi

    İşte Milli Savunma Bakanının yetkisini sınırlayan kararın gerekçesi
    expand

    Milli Savunma Bakanının askeri hakim ve savcıya, kesinleşmiş disiplin cezası verme yetkisinin önünü açan düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi, gerekçesini açıkladı. Yüksek mahkeme, askeri hakimler hakkında disiplin cezası verme yetkisinin yürütme organının bir üyesinde olamayacağını, bunun, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatına aykırı olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesinin, Milli Savunma Bakanının askeri hakim ve savcıya, disiplin cezası vermesini ve bu cezanın kesin olduğunu öngören kanun hükümlerinin iptaline ilişkin kararının gerekçesi, Resmi Gazetede yayımlandı. İptal hükümleri, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

    Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığında görev yapan davacı, uyarma cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemin yok hükmünde sayılması ve iptali istemiyle dava açtı.

    Davaya bakan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Üçüncü Dairesi, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu'nun 29. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "...Milli Savunma Bakanı tarafından..." ibaresinin, ikinci fıkrasında yer alan "Bu cezalar kesin olup" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

    Yüksek Mahkeme, Milli Savunma Bakanının askeri hakim ve savcıya, savunmasını aldıktan sonra disiplin cezası vermesini ve bu cezanın kesin olduğunu öngören kanun hükümlerinin iptaline karar vermişti.

    İptal kararının gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerekçede, askeri hakimler hakkında disiplin cezası verme yetkisinin yürütme organının bir üyesi olan Milli Savunma Bakanı'na ait olmasının, Anayasa'da belirtilen mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkelerine aykırı olduğu vurgulandı. Gerekçede, itiraz konusu kuralla askeri hakimler hakkında uyarma ve kınama cezası verme yetkisinin Milli Savunma Bakanına tanınmasının, mahkemelerin bağımsızlığı ilkesine aykırılığına işaret edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerekçede, disiplin cezalarının, askeri hakimlerin meslekte yükselmeleri bakımından büyük önem taşıdığı kaydedilerek, "Bu bağlamda, askeri hakimlerin meslekte yükselmelerini doğrudan etkileyen disiplin cezalarını verme yetkisinin yürütme organının üyesi olan Milli Savunma Bakam'na ait olması, yargılamanın taraflarında askeri hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda güvensizlik ve şüphe uyandırabilir. Böyle bir güvensizliğin ve şüphenin ortaya çıkma olasılığı da askeri hakimler hakkında disiplin cezası verme yetkisinin Milli Savunma Bakam'na ait olmasını mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkelerine aykırı kılmaktadır" denildi.

    Zonguldak'ta 130 madenci daha işten çıkarıldı

    Konyaaltı sahili neden yeşile döndü?

    Cemil Çiçek: "PKK'nın IŞİD'e karşı mücadelesi illüzyon"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow