hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kaçırılan 4 Fransız gazeteci sınırda bulundu

    Kaçırılan 4 Fransız gazeteci sınırda bulundu
    expand

    Suriye'de geçen yıldan bu yana kayıp olan Fransız 4 gazeteci, gözleri ve elleri bağlı bir şekilde Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde sınırda devriye gezen askerler tarafından bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün elinden kurtulan ve başka bir grup tarafından sınıra bırakıldığı ileri sürülen Fransız gazeteciler Nikolas Henin (38), Pierre Torres (29), Edouard Elias (22) ile Didier François (54) Türk askerleri tarafından güvenli bölgeye alındı.

    Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün görev yapmak için "dünyanın en tehlikeli ülkesi" ilan ettiği Suriye'de geçen yıldan bu yana kayıp olan Fransız 4 gazeteci, gözleri ve elleri bağlı bir şekilde Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde sınırında devriye gezen askerler tarafından bulundu. El Kaide bağlantılı IŞİD güçlerinin elinden kurtulan ve başka bir grup tarafından sınıra bırakıldığı ileri sürülen Fransız gazeteciler Nikolas Henin (38), Pierre Torres (29), Edouard Elias (22) ile Didier Farnçois (54) Türk askerleri tarafından güvenli bölgeye alındı.

    Fransız 4 gazeteci geçen yıl Haziran ayında başkent Şam ve Halep'teki çatışmaları yerinde görüntülemek için Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye giriş yaptı. Çatışma bölgesinde bir süre göre yapan Nikolas Henin, Pierre Torres, Edouard Elias ile Didier Farnçois, daha sonra iddiaya göre IŞİD mensupları tarafından kaçırıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye sınırında bulundular

    Yaklaşık 10 aydır Suriye'de tutulan gazeteciler, dün gece saatlerinde bilinmeyen bir grup tarafından elleri ve gözleri kapalı şekilde Türkiye- Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi yakınlarında bir bölgeye getirildi. Sınırdan geçirilen gazeteciler, sınır hattında devriye görevi yapan askerler tarafından fark edildi. Kaçakçı olmalarından şüphelenilen ancak gözlerinin kapalı olduğu ve Fransızca konuştuklarını fark adan askerler durumu komutanlarına bildirdi.

    Güvenli bölgeye alındılar

    Sınır hattına gelen üst düzey askerler, elleri ve gözleri kapalı olan kişilerin Suriye'de kaçırılan gazeteciler olduğunu belirleyince, gazetecileri güvenli bölgeye aldı. Sağlık kontrolü için Akçakale Devlet Hastanesi'ne götürülen, saç ve sakallarının uzadığı görülen gazetecilerin İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ilk ifadeleri alındı. İfadelerinde fotoğraf makinesi ve kameralarına el konulduğunu söyleyen Fransız gazeteciler, bulundukları Fransız yetkililere bildirildikten sonra Yabancılar Şubesi'ne getirildi.

    Ülkelerine hareket ettiler

    Suriye'de kaçırılan ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi sınırında Türkiye'ye giriş yapan 4 Fransız gazeteci geldikleri Gaziantep'ten uçakla ayrıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'de kaçırılan Fransız gazeteciler Edouard Elias (22), Didier François (54), Pierre Torres (29) ve Nicolas Henin (38) Gaziantep'e gelerek bir otele yerleşti. Burada bir süre dinlenen gazeteciler, daha sonra yanlarındaki yetkililerle Gaziantep Havalimanı'na geçti.

    Havaalanına VIP'ten giriş yapan gazeteciler işlemlerinin ardından apronda kendilerini bekleyen Fransa Hava Kuvvetleri'ne ait uçağa bindi.

    Gazetecileri taşıyan uçak saat 21.30'da Fransa'ya hareket etti.

    Fransa Cumhurbaşkanı ve Başbakanı açıklama yapmıştı

    Öte yandan Fransız gazetecilerin Suriye'de kaçırılmasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Fransa Başbakanı Jean Marc Ayrault, gazetecilerin kaçırıldığını doğrular nitelikte açıklama yaparak serbest bırakılmalarını istemişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow