hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadına polis dayağında yeni görüntüler

    Kadına polis dayağında yeni görüntüler
    expand

    İzmir’in Karabağlar İlçesi’nde, iki polis memurunun kimliği olmadığı için gözaltına aldıkları Fevziye Cengiz’i, karakolda dövmeleriyle ilgili yeni götüntüler ortaya çıktı. Bu görüntülerde, Fevziye Cengiz’in karakoldaki dayak olayından önce, polislerle tartışma anları, dayak yedikten sonra elleri ters kelepçeli olarak uzun süre diğer kişilerin arasında beklemesi ve iki polisin ona karşı elleriyle tehditlerini sürdürmesi de görüntülerde yeraldı. Bu arada, eşi Fevziye Cengiz’in dayak yediğinden habersiz olan eşi Mehmet Murat Cengiz’in, karakol dışında beklediği anların da kameralarca kaydedildiği belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karabağlar’da müzikhollere yönelik olarak 17 Temmuz 2011 tarihinde denetim yapan polis ekipleri, ’kimliksiz olduğu, izinsiz çalıştığı ve polise mukavemette bulunduğu’ gerekçeleriyle gözaltına aldığı Fevziye Cengiz’i, aynı müzikholdeki diğer kişilerle birlikte karakola götürdü. Fevziye Cengiz, burada tartıştığı polis memurları H.Y. ve B.S. tarafından, karakolda ifade işlemlerinin yapıldığı odada elleri kelepçeli olmasına rağmen dövüldü.

    İşkence suçlamasıyla yargılama

    Polislerden şikayetci olan Cengiz’in dayak yediği anların, karakoldaki güvenlik kameralarınca saniye saniye kaydedildiği ortaya çıktı. Görüntülerin ortaya çıkmasıyla da dayak olayı günlerce kamuoyunda tartışma konusu haline geldi. Bunun sonrasında da hem Fevziye Cengiz, hem polisler hakkında dava açıldı. Polis memurları H.Y. ve B.S., İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde işkence suçlamasıyla yargılanmaya başlandı. Yargılamayla ilgili bu ay başında mütalaasını veren savcı Göksel Er, işkenceden yargılanan 3 polisten H.Y. ve B.S.’e, 1.5 aydan 1 yıl 1 aya kadar hapis cezası istedi, Fevziye Cengiz dövüldüğü sırada perdeleri kapatan polis memuru N.A. için de 3 aydan 9 aya kadar hapis cezası talep edildi.

    Hakaretten hapis istemi

    Buna karşılık Fevziye Cengiz hakkında ise polislere hakaret ettiği ve direndiği gerekçesiyle 2 yıl 1 aydan 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası istendi. Savcı, Polis Merkezi’nde iki polis tarafından yere yatırılıp kelepçelendikten sonra dakikalarca dövülen Cengiz’in ’gözaltına alınırken hakaret ettiği, tırmaladığı ve ittiğini’ ileri sürdü. Savcı Er, görüntülere yansıyan dayağı işkence saymama gerekçesini ise "Sanık polislerin işkence kastı ile değil, kendilerine hakaret edilmesinden duydukları kızgınlıkla bu suçu işlemişlerdir" sözleriyle açıkladı.

    Cumhuriyet Savcısının mütalaasına tepki gösteren Fevziye Cengiz’in avukatı Hanefi Yıldırım, "Bu tüm Türkiye’nin izlediği artık kafasına kazınan 5 dakikalık bir işkencedir. 18 yaşından küçüklerin izlememesi gereken görüntülerdi. Şimdi bu görüntüler için savcı kalkmış ’işkence değildi’ diyor. Eğer bu işkence değilse nedir? Burada insanlarla dalga geçiliyor. İşkence adeta ödüllendiriliyor. Ama biz gerekli savunmalarımızı hazırlayıp ona göre son duruşmaya çıkacağız. İstenen bu cezalar kabul edilemez. Kaldı ki Yargıtay’ın da işkence konusunda önemli kararları var" dedi.

    Tartışma görüntüleri

    İki polis memurunun, Fevziye Cengiz’i karakolda dövdüğü görüntülerin ardından bu kez karakolda aynı olayla ilgili diğer görüntüler de ortaya çıktı. Bu görüntülerde, Fevziye Cengiz’in karakolda, dayak olayından önce, kendisini döven polis memurlarıyla tartışma anları ile yine dayak yedikten sonra elleri ters kelepçeli olarak uzun süre diğer kişilerin arasında beklediği anların görüntüleri yeraldı. Görüntülere göre, müzikhollere yapılan denetimler sonrasında çeşitli gerekçelerle gözaltına alınan kadınlarla birlikte Fevziye Cengiz’in karakola getirildiği görüldü. Ardından Cengiz’in sık sık kendisine el hareketleriyle tehditler savuran ve sonrasında da kendisini döven polis memurlarıyla tartıştığı da yine görüntülerde yer aldı.

    Dayak sırasında kocası dışarıda bekliyordu

    Bu tartışmalar sırasında Fevziye Cengiz’in dayak yediği odaya sokulma anlarının da güvenlik kameralarınca kaydedildiği saptandı. Bir süre sonra odada polisler tarafından dövülen Fevziye Cengiz’in, bu kez elleri ters kelepçeli olarak aynı polis memurları tarafından odadan çıkartıldığı ve diğer kişilerin arasına itildiği bölüm de görüntülerde yeraldı. Elleri kelepçeli olarak sık sık diğer polis memurlarının yanına giden ve kelepçenin çıkarılmasını isteyen Fevziye Cengiz’in bu isteğinin geri çevrildiği, onun da uzun süre diğer kişilerin yanında beklediği görüldü.

    Bu arada, eşi Fevziye Cengiz’in karakol içinde dayak yediğinden habersiz olan kocası Mehmet Murat Cengiz’in, dışarıda beklediği anların da kameralarca kaydedildiği belirlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow