hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadınlar kürtaj yasağına karşı mor giyiyor

    Kadınlar kürtaj yasağına karşı mor giyiyor
    expand

    Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu üyeleri kürtaj engeline dikkat çekmek amacıyla 28 Mart Cuma günü (yarın) sokağa mor kıyafetlerle çıkacaklar. Kürtaj yasakçılarına oy vermeyeceklerini açıklayan platform üyeleri, sosyal medya paylaşımlarını ise #KurtajYasalHastanedeYasak etiketiyle duyuracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoğurtçu Kadın Forumu ile Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu üyeleri dün akşam, Sosyal Dayanışma Ve İletişim Derneği'nde bir araya gelerek kürtaj yasağına ilişkin gelişmeleri tartıştılar. Kürtaj yasakçılarına oy vermeyeceklerini açıklayan platform üyeleri, engellemelere dikkat çekmek amacıyla, 28 Mart Cuma günü bütün kadınları mor giyerek ya da mor aksesuarlar takarak sokağa çıkmaya çağırdılar.

    Kürtaj engellemelerine ve fiili yasaklara karşı çıkmak amacıyla oluşan Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu’nun üyeleri 26 Mart Çarşamba günü, Kadıköy'de bulunan Sosyal Dayanışma Ve İletişim Derneği’nde (SODİD) Yoğurtçu Kadın Forumu'ndan kadınlarla bir araya gelerek, kürtaj yasağına ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi verdiler. Toplantıdan sonra sokağa çıkan kadınlar duvarlara "Kürtaj yasakçılarına hayır", “Yasakçılara oy yok”, "Kürtaj yasal hastanede yasak" gibi sloganlar yazdılar.

    Çeşitli illerde geniş katılımlı eylemler, kürtaj kampanyaları gerçekleştiren ve 40'tan fazla bileşeni olan Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, toplantıda 17 milyon nüfusa sahip İstanbul'da bile kürtaj yaptırılabilecek hastane sayısının bir elin parmaklarını geçmediğine dikkat çektiler. Doğum kontrol yöntemlerinin kolay erişebilir, ücretsiz ve yaygın olarak sunulmasının devletin görevi olduğunu vurgulayan platform üyeleri şu açıklamalarda bulundu: "Doğum yapılan her hastanede kürtaj da yapılmalı. Kadının sağlığını tehdit eden, yapılması zorunlu kürtajlarda bile üç hekim raporu isteniyor. Kamu hastanelerinde kürtaj yaptıramayan kadınlar sağlıksız, niteliksiz koşullarda kürtaj yaptırmaya razı oluyorlar. Kadınların cinsel yaşamları devletçe izlenir oldu. Gebelik testlerinden başlayarak takip ediliyorlar ve gebeliklerini sürdürmeleri konusunda psikolojik baskıya uğruyorlar. AKP politikaları nedeniyle ölecek kadınların yasını tutmak istemiyoruz. Bu nedenle de kürtaj yasakçılarına oy vermeyeceğiz." Kürtajı engelleyen kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyip yasadışı eylemleri nedeniyle cezalandırılmalarını talep eden platform üyeleri, tecavüze uğrayan kadınların kürtaj olmasının önüne mahkeme kararıyla engeller konulmasına da tepkililer: "Kadınlar istemedikleri çocuğu doğurmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle tecavüz durumlarında kadınların kürtaj isteğinin yeterli sayılmasını istiyoruz."

    Kadınlar mor giyecekler
    “Birçok devlet hastanesinde kürtaj yapılmazken, bakanın ücretsiz kürtaj hakkı bir yalandan ibaret değil de nedir? Kürtaj hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, kürtaj yasakçılarına oy vermeyeceğiz" diyen Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu üyeleri, kürtaj engeline dikkat çekmek amacıyla 28 Mart Cuma günü sokağa mor kıyafetlerle çıkacaklar. Kürtaj engeline hayır diyen mor giyimli kadınların fotoğrafları ise platformun sosyal medya sayfalarında #KurtajYasalHastanedeYasak hashtagiyle yayınlanacak. Bugün saat 21:00-22:00 arasında twitter ve facebook'ta eylem duyurusu platform üyeleri tarafından aralıksız olarak paylaşılacak. 

    Kadınlar hükümetten ne istiyor? 
    • Kürtaj hizmeti kamu hastanelerinde kadınlar için erişilebilir olmalı.
    • Kürtaj servisleri yeniden açılmalı.
    • Kamu ve özel hastaneler kürtajda 10 haftalık yasal süreye uymalı ve yasal süre 12 haftaya çıkartılmalı.
    • Evli kadınların gebeliklerini sonlandırmak istedikleri durumlarda eşlerinden izin istenmemeli.
    • Bütün sağlık kuruluşlarında doğum kontrol hizmeti ve kürtaj hizmeti veren birimler oluşturulmalı.
    • Tıbbi düşük seçeneği de dahil olmak üzere her kadın duygusal ve fiziksel zorluk yaşamadan nitelikli, sağlıklı koşullarda ücretsiz kürtaj hakkına erişebilmeli.
    • Kadınları doğurmaya zorlamak için yapılan baskılara, gebelik testi ile kadınları izlemeye, mahremiyet ihlallerine son verilmeli.
    • Sezaryen kararı başbakanın değil kadının ve hekimin kararı olmalı.
    • Tecavüz durumunda oluşan gebeliklerde kadının beyanı esas alınarak, isteği halinde gebelik sonlandırılmalı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte dünyanın en riskli 10 şehri... 

    Twitter'a Facebook benzeri güncelleme!

    Deniz Seki'ye tekrar cezaevi yolu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow