hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadriye Ortakaya'nın cenazesi Türkiye'ye getirildi

    Kadriye Ortakayanın cenazesi Türkiyeye getirildi
    expand

    Suruç'tan Kobani'ye geçmeye çalışırken iddiaya göre askerler tarafından vurularak öldürülen 28 yaşındaki Kadriye Ortakaya'nın cenazesi Türkiye'ye getirildi. Ortakaya'nın ailesine gönderdiği, "Kobani'deyim. Çok sevdiğim ailem ve tüm insanlık için bu savaşa katılıyorum" yazılı mektup ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden yasa dışı yollarla Suriye'nin Kobani kentine geçmek isterken askerler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdiği öne sürülen 28 yaşındaki Kadriye Ortakaya'nın cenazesi, Türkiye'ye getirildi. Otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu'na götürülen cenazenin bulunduğu tabut kadınlar tarafından taşınırken; Ortakaya'nın ailesine yazdığı mektupta Kobani'ye insanlık için savaşmaya gittiğini ve ailesinin mücadelesini sahiplenmesini istediği belirtildi.

    Kadriye Ortakaya'yı asker kurşunu mu öldürdü?

    Aslen Şanlıurfalı olan ve ailesiyle birlikte İstanbul'da yaşayan Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi üyesi Kadriye Ortakaya, IŞİD'e karşı çatışmaların sürdüğü Kobani'ye, YPG'ye destek için sınır hattında başlatılan barış nöbeti eylemlerine katılmak üzere 1 ay önce Suruç'a geldi. Ortakaya'nın da aralarında bulunduğu 50 kişilik grup dün kendilerine "Özgür Sanat Girişimi" adını veren aralarında Ferhat Tunç'un da bulunduğu bir grup sanatçının sınır hattında yaptığı basın açıklaması sırasında, sınır tellerini aşarak savaşmak için Kobani'ye gitmek istedi. Güvenlik güçleri de uyarılara rağmen sınırı geçmek isteyen kalabalığı dağıtmak için uyarı ateşi açıp, gaz bombasıyla müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Olaylar sırasında kalabalıkta yer alan Kadriye Ortakaya vuruldu. Askerlerin hedef alıp ateş açmasıyla öldüğü ileri sürülen Ortakaya'nın cenazesi yanındakiler tarafından  Kobani'ye götürüldü. Sınır hattında bu olaylar nedeniyle önlemler artırılırken, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise askerlerin açtığı ateşle ölüm olayına ilişkin kendilerine bilgi ulaşmadığını söyledi.

    Cenaze aileye teslim edildi

    Yaşamını yitiren Kadriye Ortakaya'nın ölüm haberini alıp İstanbul'dan gelen ailesi ile  HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan dün gece geç saatlerden Kobani'den getirilen cenazeyi Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda teslim alındı. 

    Suruç Devlet Hastanesi morguna getirilen Ortakaya'nın burada yapılan ön otopsisinde başının arka kısmından ateşli silah yaralanması sonucu öldüğü tespit edildi. Kadriye Ortakaya'nın cenazesi bugün kesin ölüm nedeninin saptanması için Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Suruç Devlet Hastanesi morgundan alınan Kadriye Ortakaya'nın cenazesinin bulunduğu tabut, sloganlar eşliğinde Şanlıurfa'ya götürecek olan cenaze aracına taşındı. 

    Ailesine mektup yazmış

    Yaklaşık bir aydır Kobani'ye destek için Suruç'ta düzenlenen barış nöbetinde olduğu söylenen Kadriye Ortakaya'nın ölmeden önce ailesine ulaştırılması için arkadaşlarına bir mektup bıraktığı söylendi. Kobani'ye tüm insanlık için savaşmaya gittiği vurgulanan mektubunda Kadriye Ortakaya, şu ifadelere yer verdi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Değerli ailem ben Kobani'deyim. Bu savaş sadece Kobani'de yaşayan insanların değil, hepimizin savaşı. Ben de çok sevdiğim ailem ve tüm insanlık için bu savaşa katılıyorum. Eğer bu savaşı kendi savaşımız olarak görmezsek, yarın bombalar bizim evimize düştüğünde yalnız kalırız. Bu savaşın kazanılması, bu yoksulların ve sömürülenlerin de kazanmasıdır. Ben bu savaşa katılarak aileme ve tüm insanlığa memur olmaktan daha çok fayda sağlayacağıma inanıyorum. Sizi üzdüğüm için bana belki kızacaksınız ama haklı olduğumu er ya da geç anlayacaksınız. Ben istiyorum ki; bütün insanlar özgür ve eşit bir şekilde yaşasın. Hiç kimse bir lokma ekmek, başını sokacak bir ev için ömrü boyunca sömürülmesin. Bunların olabilmesi için de savaşmak ve mücadele etmek gerekiyor. Savaş bitince Kobani kazanılınca geri geleceğim. Geldiğimde arkadaşlarıma güzel davranın. Beni bulmaya çalışmayın. Bu çabanızın sonuç vermesi mümkün değildir. Size bu mektubu yazmamın en önemli sebeplerinden biri de beni arama yollarına düşüp yorulmanızı, yıpranmanızı, istemeyişimdir. Eğer başıma bir şey gelirse mutlaka haberiniz olur zaten. Döndüğümde hapse girmemi, hapishanede işkence görmemi istemiyorsanız sakın polise ya da devletin her hangi bir kurumuna başvurmayın. Eğer böyle bir şey yaparsanız bundan hem ben, hem ailem, hem de bütün arkadaşlarım zarar görecektir. Benim Kobani'ye gittiğimi akrabalarımız dahil kimseye söylemen ki geldiğimde hapse girmeyeyim. Bu notu okuduktan sonra yırtıp atın mutlaka. Benim için bir şey yapmak isterseniz mücadelemi sahiplenin. Yıllardır devletin bütün yaptığı olumsuzluklara sessiz kaldınız. İnsanların öldürülmesine sokak ortasında gazlanmasına, Roboski'deki gibi bombalanmasına buna artık yeter deyin. Ben yanınızda olsaydım eylemlere katılmaya ve derneklere gitmeye devam edecektim. Ben gelene kadar mücadelemi size emanet ediyorum. Başta annem ve babam olmak üzere Ada, Deniz, Zelal ve doğacak Mahir'i ve hepinizi kucaklıyorum. Kadri kardeşime özel selamlar. O kendine yakışır gibi davranacaktır. Hepinizi devrimci duygularımla kucaklıyorum. Telefon abimin hediyesiydi. İçinde fotoğraflarımız var. Burs kartımı anneme yolluyorum. Ben gelene kadar ilaçlarını alsın. Hepinizi çok seviyorum. Şimdilik hoşça kalın."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte "Komünist" ilçede yaşamak için 20 sebep

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kıyıdan 200 metre açıkta denizin altında kömür çıkarıyorlar

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow