hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kılıçdaroğlu: "Erdoğan için soruşturma komisyonu isteyeceğiz"

    Kılıçdaroğlu: Erdoğan için soruşturma komisyonu isteyeceğiz
    expand

    CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te yayınlanan 5N1K programına konuk olarak Gazeteci Cüneyt Özdemir'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 'Yerel seçim sonuçlarından sonra istifa etmeyi düşündünüz mü?' sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır düşünmedim. Oyalarımızda bir düşüş olmadı" diye cevap verdi. CHP lideri, Başbakan Erdoğan için de soruşturma komisyonu kurulmasını isteyeceklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'nin CHP Merkez Yönetim Kurulu'ndaki (MYK) revizyon kararına ilişkin Kılıçdaroğlu, "Bir başarısızlık dersek doğru olmaz. Oyumuz da arttı. Parti içi yaptığımız toplantılarda böyle bir talep geldi. Görev değişikliği olacak. Dışarıdan gelen olmayacak" dedi.

    Kılıçdaroğlu'ndan flaş açıklamalar (video)

    Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim sonuçlarında beklentilerinin yüksek olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini bu nedenle sonuçlara, sevinemediklerini söyledi.

    AKP 2 milyondan fazla oy kaybetti

    "Aldığımız oy oranı önemli küçümsenmemeli" diye Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Bir devlet aygıtı ile mücadele ediyoruz. O nedenle bakıldığında, İstanbul'da da Türkiye genelinde de aldığımız sonuçlar iyi. Daha iyi olmasını isterdik. Bu kadar şaibeli bir iktidarın, kendi beklediğinin üstünde yer alması bizde de bir hayal kırıklığı yarattı. Kendisi, referans olarak yüzde 38'i gösteriyor. Ama yüzde 43 alıyor. AKP 2 milyondan fazla oy kaybetti. Önemli bir kayıp. Beklediğinin üstünde oy aldığı için kendisini başarılı olarak gösterdi."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Yerel seçim sonuçlarından sonra istifa etmeyi düşündünüz mü?' sorusuna Kılıçdaroğlu, "Hayır düşünmedim. Oyalarımızda bir düşüş olmadı" dedi.

    "Antalya'yı kazanmıştık"

    Seçim sistemine değinen Kemal Kılıçdaroğlu, "Eski yasa yürürlükte olsaydı, bugün Ankara'yı, Antalya'yı zaten biz kazanmıştık. Sınırlar daha da genişlediği için burada küçük oy farkları ile kaybettik. Ankara'yı da öyle" dedi.

    Seçim sonuçlarında bütçe faktörünün önemli olduğunu belirten CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Bütün bunlar para ile ilgili şeyler. Bizim imkanlarımız ile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin imkƒnlarını karşılaştırmak doğru değil. Devlet aygıtı ile mücadele ediyoruz" diye konuştu.

    "Sarıgül de aday olabilir"

    Kemal Kılıçdaroğlu, genel seçim öncesinde bir kurultay düşünmediklerini söyleyerek, Mustafa Sarıgül'ün de CHP Genel Başkanlığı'na aday olabileceğini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, "Yerel seçimlerde, bizim örgütlerden gelen rakamlar ile Yüksek Seçim Kurulu'nun bildirdiği rakamları, hemen karşılaştırıp, nerelerde itirazların yapılabileceğini örgütlerimize bildirdik zaten. Sandık çevresi sorumlusu diye yeni bir uygulamayı başlattık onu güçlendirerek sürdüreceğiz" dedi.

    "O kedinin kim olduğunu biliyoruz"

    Seçimlerdeki elektrik kesintilerine değinen Kılıçdaroğlu, "O kedinin kim olduğunu hepimiz biliyoruz. Üç aşağı beş yukarı. İktidar neden elektrikleri keser? Elektrikler kesildikten sonra, bakan giderse, müsteşarlar telefon açarsa,  sandık görevlilerinin başında manevi baskı yaparsa, siz kaygı duymaz mısınız?" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yolsuzluk konusu

    CHP'nin yüzde 10 oranında oy kaybedeceğini bilse dahi yolsuzlukları yine de dile getireceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Sanki biz sadece iktidarın yolsuzluklarını dile getirmişiz. Başka bir şeyi dile getirmemişiz gibi. Yok öyle bir şey. Miting için herhangi bir ile gittiğim zaman, o bölgenin sorunlarını öğrenip dile getiriyorum. Medya bunları vermiyor. Yolsuzlukları dile getirdim diye bizim oy oranımızın yüzde 10 azalacağını bilsem dahi ben yine bunu dile getirirdim. Türkiye'nin kirlenmeye değil temizlenmeye ihtiyacı var" ifadelerine yer verdi.

    "Çalıyorlar ama iş de yapıyorlar"

    Kılıçdaroğlu, "Çalıyorlar ama iş de yapıyorlar. Kahvede söylenen. Bir kişinin hem iş yapıp hem çalması kabul edilir değil. Anketler göre yüzde 10, 15 gibi halkın büyük bir çoğunluğu hala bu yolsuzluklardan haberdar değil. O kadar çok yolsuzluk oldu ki, yav bu kadar da yolsuzluk olur mu gibi bir algı çıktı ortaya. Şimdi hepimiz oturup soğukkanlı düşüneceğiz. Fezlekeler, bilinçli olarak Pazartesi günü tartışıldı. Normalde pazartesi günü Parlamento çalışmıyor. Meclis TV yayın yapmıyor. Yurttaşın şunu sorması lazım: İnsanın yastığa başını koyduğu an hesaplaştığı andır. Ben vergi ödüyorum neden birileri çalıyor" ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Mansur Yavaş tabi ki cumhurbaşkanı adayı olabilir"

    Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Mansur bey başarılı. İyi bir sonuç da aldı. Aslında Mansur bey kazandı. Ben onu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görüyorum. Mansur Yavaş tabi ki Cumhurbaşkanı adayı olabilir. Bilgisi, birikimi var. Ama önümüzdeki süreç neyi gösterecek hep birlikte göreceğiz. Cumhurbaşkanı adayımızı şimdiye kadar açıklamamız bir strateji. Adaylarımız var. Belli bir zamana ihtiyacımız var" diye konuştu.

    Kılıçdaroğlu, genel seçim öncesinde bir kurultay düşünmediklerini de söyleyerek, Sarıgül'ün de CHP Genel Başkanlığı'na aday olabileceğini dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Erdoğan için komisyon isteyeceğiz"

    30 Mart seçimleri öncesi yayınlanan ses kayıtları ve 4 bakanla ilgili fezlekenin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, bu dosyaların kapanmadığını, fezlekelerde halkın önüne, gün ışığına çıkmamış çok sayıda belge olduğunu söyledi.

    Soruşturma komisyonunda bu dosyaların tek tek ele alınacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ayrıca önümüzdeki günlerde Erdoğan için de bir soruşturma komisyonu kurulmasını isteyeceğiz" diye konuştu.

    Kılıçdaroğlu, "Kurulur mu sizce?" sorusuna, "Niye kurulmasın?" yanıtını verdi.

    Meclisteki çoğunluğu bildiğini ama herkesin elini vicdanına koyup karar vereceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir başbakan 'ben temizim' diyorsa gidip aklanacak" ifadesini kullandı.

    Baykal'ın görüntüleri
    Kılıçdaroğlu, seçim döneminde eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yayınlanan görüntüleriyle ilgili iddiası anımsatılarak yöneltilen, "Başbakan Erdoğan'ın bunları izlediğine dair görüntüleri izlediğinizi söylemiştiniz. Nerede o görüntüler, bunu neye dayandırarak söylediniz?" sorusunu, "Ben, o ayrıntıya girmek istemem şimdi ama görüntüleri izledim" diye yanıtladı.

    "Nasıl girmezsiniz? Bir ülkenin başbakanının, bir muhalefet liderine komplonun görüntüsünü izlediğini iddia ediyorsunuz" denilmesi üzerine, Kılıçdaroğlu, "Sadece onunkini değil" karşılığını verdi.

    "Kim izletiyor bunu size?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Ben, o ayrıntılara girmiyorum. 'Ben izlemedim' desin. Gözlüğünü eline alıp takarken ve izlerken. Sonra onun ses kayıtları da düştü. 'Kılıçdaroğlu'nu da izletmemiz lazım' diye. Bir başbakana yakışır mı Allah aşkına?" diye konuştu.

    "Siz o zaman genel başkan değildiniz? Neden sizin de izlenmenizi istiyor sizce?" sorusuna, "Komployu kuran o zaten. Kurduran o zaten" yanıtını verdi.

    "Başbakan Erdoğan'ın gizlice kaydedilmiş görüntülerini izliyorsunuz. Her ne kadar olay gizli bile olsa bir suç işlenmiş diyelim, biri o suçu izliyor, siz de o suçu izleyeni izliyorsunuz" denilmesi üzerine, "Bir başbakanın zavallılığını gösteriyor. Bel altından medet uman bir kişi. Nasıl yaparsınız siz bunu? 'Özel hayat' diye konuşuyor. Neden Sayın Baykal ile ilgili komplo bir türlü aydınlığa kavuşmuyor?" dedi.

    Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine, söz konusu görüntülerin kendisinde olmadığını, sadece izlediğini ifade ederek, "Bir bölümü internete düştü zaten, bir fotoğrafı. O görüntüyü izlerken, işte o görüntüyü izlerken. O kare o. Ama bu görüntüler hiç çıkmayacak anlamında değil. Yeri, zamanı gelir o görüntüler de çıkar, bilmiyoruz. Yalanlıyor mu? Yalanlamıyor. Hiç o konulara girmiyor. Hiç girmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

    "Böyle bir iddia karşısında dava açmak gerekiyor sanırım size?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Açamaz. Zaten söylüyorum, bakın 'ahlak' denilen kavram çok önemlidir. 'Ahlak' denilen kavram insanın kendi vicdanıyla hesaplaşmasıdır. Siz, kalkıp eğer böyle bir şey yapıyorsanız ben, sizin ahlakınızı sorgularım. Nasıl yaparsınız siz bunu? Sonra kalkacaksınız meydan meydan gezip ahlaktan söz edeceksiniz. Olmaz. Zaten Türkiye'nin temel sorunu bu" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow