hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kilis Valisi: "ABD-Meksika sınırından daha iyi olacak"

    Kilis Valisi: ABD-Meksika sınırından daha iyi olacak
    expand

    Astsubay Yalçın Nane'nin IŞİD tarafından vurularak öldürüldüğü Kilis'teki sınır güvenliği önlemlerine ilişkin bilgi veren Vali Süleyman Tapsız, hayata geçirilmesi planlanan Sınır Fiziki Güvenlik Sistemine değindi. Vali Tapsız, "Geçen yıl Amerika-Meksika sınırında inceleme yaptım. Sınırın nasıl korunduğunu gözlemledim. Bu sınırda da alınan önlemlerin çok olağanüstü önlem ve tedbir anlamında olmadığını gördüm. Bizim yeni yapacağımız sistem belki oradan daha iyi olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Astsubay Yalçın Nane'nin şehit olduğu IŞİD ile çıkan çatışmanın ardından gözlerin çevrildiği Suriye sınırında güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu söyledi. Hayatın normal şekilde sürdüğü Kilis'te halkın olağanüstü bir tedirginlik yaşamadığını vurgulayan Vali Tapsız, 5 gündür süren ve bugün sona erecek "özel güvenlik bölgesi" uygulamasının ise askeri kanattan gelen talep üzerine uzatılacağını söyledi.

    Kilis'te sınırda ateş açıldı; 1 astsubay şehit oldu

    Kilis Valisi Süleyman Tapsız, son günlerde sessizliğin hakim olduğu sınır hattında güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olduğunu söyledi. Kilis ile Suriye arasında 111 kilometrelik sınır hattı bulunduğunu hatırlatan Vali Tapsız, son yıllarda sınır hattında her türlü önlemlerin alındığını ifade etti. Son yıllarda askeri kanattan gelen talepler doğrultusunda belirli bölgelerde tel örgü, hendek, aydınlatma ve modüler beton duvar uygulaması önlemlerinin alındığını vurgulayan Vali Tapsız, "Son 1 aydır da bölgedeki sıcak gelişmeler nedeniyle sınırımıza askeri araç, gereç ve personel yönünden ciddi anlamda takviyeler yapılarak güvenlik tedbirleri en üst seviyeye ulaştırıldı. Dağ Hudut Karakolu'nda görevli askerlerimizin üzerine Suriye topraklarından IŞİD mensuplarının ateş açmasıyla çatışma yaşandı. Bu çatışmada maalesef bir astsubayımız şehit oldu, 2 askerimiz yaralandı. Yaralı askerlerimizin durumları iyi ve tedavilerinin ardından taburcu oldular. Bu hadiseden sonra Ankara'dan gerekli planlamalar yapılarak F 16'larla Suriye tarafındaki IŞİD hedefleri bombalandı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD, Karkamış sınırına tekrar hendek kazmaya başladı

    Nüfusumuzdan fazla Suriyeli var

    Kilis'in 90 bin nüfuslu bir kent olduğunu ancak son 4 yılda iç savaştan kaçan 110 bin Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirten Vali Tapsız, Suriyelilerin karıştığı olay sayısının yüzde 10 civarında olduğunu söyledi.

    Astsubay Nane'yi şehit eden IŞİD'linin uyruğu Mısır

    "Bizim yapacağımız sistem ABD- Meksika sınırından daha iyi olacak"

    Ayrıca, Vali Tapsız, Bakanlar Kurulu'nun Suriye sınırının fiziki güvenlik yönünden iyileştirilmesine yönelik karar aldığını ve bu doğrultuda çalışmaların çok önceden başlatıldığını da dile getirerek şunları söyledi:

    "Bakanlar Kurulu; SFGS adı verilen Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi projesini hayata geçirdi. Yani 911 kilometrelik Suriye sınırında lüzum görülen yerlerden başlayarak uygulanacak proje entegre bir sistemi içeriyor. Valilikler olarak biz daha önce bu yönde çalışmalara başlamıştık. Şimdi bu proje doğrultusunda çalışmalar tüm sınırda bir bütün olarak ele alınacak. Teknoloji en üst düzeyde kullanılarak, kameralar, aydınlatma sistemleri, güvenlik yolları, modüler beton sistem, gözetleme kuleleri, kapsamlı insansız hava araçları, zeplinlerle gibi her türlü sistem ve teknoloji en üst düzeyde kullanılarak sınır güvenli hale getirilecek. Yeni oluşturulacak sistem dışında da sadece Kilis'te 80 kilometre hendek kazdık, tel örgü, beton duvar ve aydınlatma yaptık. Aydınlatmayı sınır hattımızda bitirdik denilebilir, bu uygulamaya ilk başlayan illerin başında biz geliyoruz. Geçen yıl Amerika-Meksika sınırında inceleme yaptım. Sınırın nasıl korunduğunu gözlemledim. Bu sınırda da alınan önlemlerin çok olağanüstü önlem ve tedbir anlamında olmadığını gördüm. Bizim yeni yapacağımız bu sistem belki oradan daha iyi olacak ve onlardan daha iyi sistem ve teknolojiyi kullanmış olacağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte sınıra yapılacak sistem

    "Özel güvenlik bölgesi uygulaması devam edecek"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta 5 gün süreyle 2 noktada alınan özel güvenlik bölgesi uygulaması kararının bugün sona ereceğini hatırlatan Vali Tapsız, uygulamanın süresinin uzatılacağını açıkladı.

    "Sınırda 31 ülkeden 400 kişi yakalandı"

    Kilis'te IŞİD'e katılmak isteyen yabancı savaşçılarla ilgili de bilgi veren Vali Süleyman Tapsız, son 2 yıl içerisinde 31 ülkeden 400 civarında kişinin yakalandığını söyledi. Sınırda aldıkları önlemlerin en üst seviyede olduğunu ileri süren Tapsız, "Yakalanan bu insanlarla ilgili hemen adli işlem başlatılıyor ve daha sonra sınır dışı ediliyor. Türk vatandaşlarla ilgili de adli işlem hukuki boyutta yapılması gereken yapılıyor, tutuklamalar oluyor ve yargılanıyor, alması gereken cezayı alıyor" ifadelerini kullandı.

    Güvenli bölge Kilis'in karşısında oluşturuldu

    Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Esselame Sınır Kapısı ve çevresinde sivil toplum örgütleri ve yardım kuruluşlarınca 7 kamp yapıldığını da belirten Tapsız, 60 bin insanın yaşadığı bu kampları tartışılan güvenli bölge uygulamasına benzeterek, "Bu bizi büyük oranda rahatlatıyor. Olacak kitlesel göçü önlüyoruz, illegal geçişler sağlanmayarak insanlar orada kalıyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow