hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban fiyatları el yakıyor! Büyük artış...

    Kurban fiyatları el yakıyor Büyük artış...
    expand

    Merkez Bankası'nın neden olarak gıda fiyatlarını gösterdiği yüksek enflasyon, kurbanlık fiyatlarını da yükseltti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yükselen yem fiyatları ve art arda gelen akaryakıt zamları nedeniyle artan nakliye fiyatlarına bir de büyük şehirlerdeki patlayan kurbanlık alan kiraları, besicinin maliyetlerini patlattı.

    Bütün bunlar kurbanlık fiyatlarını 2013 yılına göre yüzde 15 artırdı. Özellik büyük şehirlerde 7 bin liraya varan kurbanlık alan kiraları, artan akaryakıt fiyatları ve kuraklığın etkisiyle artan yem fiyatları nedeniyle bu yıl kurbanlıklar el yakıyor.

    Komünist başkan fasulye hasadında!

    Geçen yıl kurbanlık büyük baş hayvanların 3-8 bin lira arasında değişen fiyatları bu yıl 5 -13 bin liraya fırladı. Küçük başta ise geçen yıl 600-650 lira olan fiyatlar bu yıl 1,000 - 1,200 liraya kadar yükseldi.

    Fiyatlarda ki artışlarda ki en önemli etmenin üretim maliyetlerinde ki artış olduğuna dikkat çeken Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, 2010 yılında bu yana kırmızı et fiyatlarda en ufak bir artış olmadığına dikkat çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artışın zam olmadığını ifade eden Tunç, "Girdi maliyetleri artıyor. Bugün ABD ve Avrupa'da kırmızı ette yüzde 35 fiyat artışı var. Bizim artışımız ortalamada yüzde 15 gibi bir oran" dedi.

    "ÜRETİM SEKTEYE UĞRAR"

    Tunç, ithalata yol açmak için fiyatların artırılmaya çalışıldığını savunarak, "İthalat tekrar gündeme getirilirse, üretim sekteye uğrar. Bunu gündeme taşımamak gerekiyor" dedi.

    Bülent Tunç, karkas et fiyatının 2010 yılında 19 lira ve yem fiyatlarının 28 lira olduğunu belirterek, "Yem fiyatları bugün 52 lira. Hayvancılık çok zahmetli bir iş. Kasaplarda fiyat artışları 5 liraya yükseliyor. Kıyma fiyatı ülke genelinde 28 lira, kuşbaşı 30-32 lira aralığında. Et Balık kKurumu'nda fiyatlar daha düşük" dedi.

    "KİRALAR, BOĞAZDAKİ DAİRENİN KİRASINDAN YÜKSEK"

    Çözüm, üretici birliklerinin değer kazanmasıyla olacağını ifade eden Tunç, kurbanlık fiyatlarındaki artışın, üretim maliyetler, nakliye ve kurbanlık alanlarında kaynaklandığına dikkat çekerek, "Kurbanlık alan kiraları, boğazdaki dairenin kirasından pahalı, 7-8 bin lirayı buluyor. Hayvanları taşıyan 2 bin liralık kamyon doğudan buraya 5 bin liraya geliyor. Mazot bir günde mi zamlanıyor. Belediye'nin gösterdiği kurbanlık alanlarını bize yüksek ücretlerle kiralıyorlar. Bunlar hep rant kapısı. Bunlar üreticinin maliyetini yükseltiyor" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İTHALAT ÇIĞIRTKANLIĞI YAPILMAMALI"

    Tunç, Türkiye genelinde kurbanlık fiyatlarını şöyle sıralıyor: "Bugün büyük başta 5 bin liradan başlıyor 10-13 bin liraya kadar, küçük baş 450-500 liradan 1 - 2 bin liraya kadar yükseliyor. Geçen yıla oranla ortalama yüzde 15 zamlı satılıyor. Üretici özellikle ithalat sürecinde zarar ediyor. İthalat çığırtkanlığı yapılmamalı. Üretim yapılmalı diye açıklamalar yapıyorlar, bu da üretimin bir kolu."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow